MCP-1 febril nötropenide tanısal ve prognostik bir biyomarker mı?
Is MCP-1 a diagnostic and prognostic biomarker in febrile neutropenia?
- Tez No: 999530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, MCP-1, Mortalite, Prognoz, Febrile neutropenia, MCP-1, Mortality, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hematolojik malignitesi olan hastalarda febril nötropeninin (FN) erken tanınması ve olası enfeksiyöz etkenlerin belirlenmesi, uygun tedavi ve takip planının oluşturulması FN'ye bağlı morbidite ve mortalitenin azaltılmasında kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, hematolojik malignitesi bulunan erişkin hastalarda gelişen febril nötropeni ataklarında MCP-1 düzeylerinin mortalite ve klinik seyir üzerindeki prognostik değerini değerlendirmek ve MCP-1'in FN tanı sürecinde yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırmaktır. Metod: Bu prospektif gözlemsel çalışma, Konya Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniği ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesinde hematolojik malignite tanısıyla izlenen ve febril nötropeni gelişen erişkin hastalarda MCP-1 düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yürütüldü. Çalışmaya, 18 yaş ve üzeri, febril nötropeni tanısı alan toplam 30 hematolojik malignite tanılı hasta dahil edildi; karşılaştırma amacıyla 27 sağlıklı birey kontrol grubuna dahil edildi. Febril nötropenili hastalardan MCP-1 ölçümü için iki zaman noktasında kan örneği alındı; (0. saat ve 72. Saat). Kontrol grubundan ise 0.saatte bir kez kan alındı. Elde edilen biyokimyasal veriler uygun laboratuvar koşullarında analiz edildi; MCP-1 düzeylerinin klinik bulgular, laboratuvar parametreleri ve bir aylık mortalite ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubu 20 kadın (%74,1), 7 erkek (%25,9) FN grubu ise 13 kadın (%43,3), 17 erkek (%56,7) bulunmaktaydı (p=0.019). Gruplar arasında cinsiyet dağılımı açısından istatiksel anlamlı fark saptandı. Kontrol grubunun yaş ortalaması 31,33+-8,3 ortancası 29 (23-58) yıl iken FN grubunun yaş ortalaması 57,37+-17,73 ortancası 63,5 (19-82) yıl saptandı (p<0,001). MCP-1 düzeylerinin, FN grubunda 0. saatte ortanca değeri (2146,2) sağlıklı kontrol grubunda ortanca değeri (1010,6) olup iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0,001). FN grubunda CRP gibi inflamatuvar belirteçlerin de kontrol grubuna göre belirgin şekilde arttığı saptandı (p<0,001). Tedavi sürecinde 72. saatte MCP-1 düzeylerinin ortanca değeri (943,3) 0.saat MCP-1 düzeylerinin ortanca değeri (2146,2) olup anlamlı bir düşüş izlenmiştir (p=0,001). MCP-1 düzeyleri bazı klinik ve laboratuvar parametreleriyle korelasyon göstermiştir. MCP-1 0.saat değerleri sırasıyla kronik hastalık varlığı ve septik şok gelişimi ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterdi (sırasıyla p=0,031 ve p=0,046). Ayrıca, MCP-1 0.saat değerleri MASCC skoru, WBC, lenfosit, monosit, albümin düzeyleri ile istatiksel olarak anlamlı ilişki gösterdi (sırasıyla p=0,011, p=0,030, p=0,041, p=0,024, p=0,019). MCP-1 72.saat düzeyleri ile hastaların 3. gün sonundaki klinik iyileşme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p = 0,008). Bir aylık mortaliteyi öngörme açısından MCP-1 düzeyleri değerlendirildiğinde, başvuru anındaki (0. saat) MCP-1 ölçümlerinin prognostik açıdan anlamlı olmadığı ancak 72. saatte ölçülen MCP-1 düzeylerinin mortalite ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterdiği saptandı (sırasıyla iki değer p=0,133 ve p=0,039). Sonuç: MCP-1'in FN'nin tanı ve yönetim sürecinde inflamatuvar aktiviteyi değerlendirmede, tedavi yanıtının izlenmesinde aynı zamanda kısa dönem mortaliteyi öngörmede yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. MCP-1'in klinik karar süreçlerinde yararlı bir tamamlayıcı belirteç olup olmadığının netleşmesi için daha geniş örneklemli ve takip süresi uzun çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Early recognition of febrile neutropenia (FN) and identification of potential infectious etiologies in patients with hematologic malignancies are of critical importance in reducing FN-related morbidity and mortality through the establishment of appropriate treatment and follow-up plans. The aim of this study is to evaluate the prognostic value of MCP-1 levels on mortality and clinical course in febrile neutropenia episodes occurring in adult patients with hematologic malignancies and to investigate whether MCP-1 can be used as an adjunctive biomarker in the diagnostic process of FN. Methods: This prospective observational study was conducted to evaluate MCP-1 levels in adult patients with hematologic malignancies who were followed at the Konya City Hospital Hematology Clinic and Bone Marrow Transplantation Unit and developed febrile neutropenia. A total of 30 patients aged 18 years and older with hematologic malignancies diagnosed with febrile neutropenia were included in the study; for comparison purposes, 27 healthy individuals were included in the control group. Blood samples for MCP-1 measurement were obtained from patients with febrile neutropenia at two time points (0 hour and 72 hours). In the control group, blood samples were collected once at 0 hour. The obtained biochemical data were analyzed under appropriate laboratory conditions, and the relationship between MCP-1 levels and clinical findings, laboratory parameters, and one-month mortality was evaluated Results: The control group consisted of 20 women (74.1%) and 7 men (25.9%), whereas the FN group included 13 women (43.3%) and 17 men (56.7%) (p=0.019). A statistically significant difference was observed between the groups in terms of sex distribution. While the mean age of the control group was 31.33 ± 8.3 years with a median of 29 (23–58) years, the mean age of the FN group was 57.37 ± 17.73 years with a median of 63.5 (19–82) years (p < 0.001). The median MCP-1 level at 0 hour in the FN group was 2146.2, compared with a median value of 1010.6 in the healthy control group, and the difference between the two groups was found to be statistically significant (p<0.001). In the FN group, inflammatory markers such as CRP were also significantly higher than those in the control group (p<0.001). During the treatment process, the median MCP-1 level at 72 hours was 943.3, compared with a median MCP-1 level of 2146.2 at 0 hour, indicating a significant decrease (p=0.001). MCP-1 levels showed correlations with certain clinical and laboratory parameters. MCP-1 levels at 0 hour were statistically significantly associated with the presence of chronic disease and the development of septic shock (p=0.031 and p=0.046, respectively). In addition, MCP-1 levels at 0 hour showed statistically significant associations with MASCC score, WBC, lymphocyte, monocyte, and albumin levels (p=0.011, p=0.030, p=0.041, p=0.024, and p=0.019, respectively). A statistically significant association was found between MCP-1 levels at 72 hours and the patients' clinical improvement status at the end of day 3 (p = 0.008). When MCP-1 levels were evaluated in terms of predicting one-month mortality, MCP-1 measurements at admission (0 hour) were not prognostically significant, whereas MCP-1 levels measured at 72 hours showed a statistically significant association with mortality (p=0.133 and p=0.039, respectively). Conclusion: These findings indicate that MCP-1 may be used as an adjunctive biomarker in the diagnosis and management of febrile neutropenia by assessing inflammatory activity, monitoring treatment response, and predicting short-term mortality. However, larger-scale studies with longer follow-up periods are required to clarify whether MCP-1 is a useful complementary marker in clinical decision-making processes.