Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae ve Escherichia coli izolatlarında bd phoenix CPO yöntemi ile karbapenemaz üretiminin tespiti
Determination of carbapenemase production by BD phoenix CPO method in karbapenem resistant Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli isolates
  1. Tez No: 999667
  2. Yazar: BERRİN GERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZAHAT AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: CPO Detect, Karbapenemaz, Oxa-48, Klebsiella pneumominae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, CPO Detect, Carbapenemase, Oxa-48, Klebsiella pneumominae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Karbapenemaz üreten organizmalar (KÜO), içerdikleri karbapenemaz enzimleri ile antibiyotiklerin bir çoğuna, bazen tamamına dirençli Gram negatif bakterilerdir. Karbapenemazların hızlı ve doğru saptanması dirençli hastane enfeksiyonlarının erken tespiti ve yayılımının önlenmesi için elzemdir. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya Dicle Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı bakteriyoloji birimine Ocak 2020 – Aralık 2020 tarihleri arasında gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen, 64'ü Oxa-48, 6'sı NDM, 2'si NDM+Oxa-48 içeren 72 izolat ile karbapenemaz içermeyen 16 izolat dahil edilmiştir. Klebsiella pneumoniae ve E. coli İzolatlarında BD Phoenix CPO Detect (Becton Dickinson, ABD) kiti ile karbapenemaz gen grupları araştırılmıştır. Bulgular:CPO Detect testinin PCR ile uyumu Oxa-48 geni bulunan izolatlar için %95,3, NDM geni bulunanlar için %100 olarak bulunmuştur. Testin negatif prediktif oranı tüm izolatlarda %88,8, K. pneumoniae izolatlarında %83,3, E. coli izolatlarında %100,0 olarak saptanmıştır. Sonuç: Enterobakteriales, P.auroginosa, A.baumanii karbapenemaz enzimlerini saptayabilen BD CPO Detect testinin rutin tanı laboratuvarlarında kullanılması dirençli bakterilerin erken tanı ve doğru tedavisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim:Carbapenemase-producing organisms (CUO) are Gram-negative bacteria that are resistant to most, sometimes all, antibiotics with their carbapenemase enzymes. Rapid and accurate detection of carbapenemases is essential for the early detection and prevention of resistant nosocomial infections. Material and Method:The study included 72 isolates, 64 containing Oxa-48, 6 NDM, 2 NDM+Oxa-48 and 16 isolates without carbapenemase, isolated from various clinical samples sent to the bacteriology unit of Dicle University Hospital Central Laboratory between January 2020 and December 2020. Carbapenemase enzyme groups were investigated in isolates with the BD Phoenix CPO Detect (Becton Dickinson, USA) kit. Results:The compatibility of the CPO Detect test with PCR was 95.3% for Oxa-48 carrying isolates and 100% for those with the NDM gene. The negative predictive rate of the test was 88.8% in all isolates, 83.3% in K. pneumoniae isolates, and 100.0% in E. coli isolates. Conclusion:The usage of the CPO Detect test, which can detect carbapenemase enzymes , in routine diagnostic laboratories will contribute to the early diagnosis and correct treatment of resistant bacteria.