Farklı kanal patlarının dentin tübül penetrasyonlarının konfokal lazer taramalı mikroskopta incelenmesi
Examination of dentin tubule penetration of different root canal sealers with confocal laser scanning microscope
  1. Tez No: 999673
  2. Yazar: NÜSHET DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL ZIRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentinal tubule penetration, confocal laser scanning microscope, obturation, epoxy resin, bioceramics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Başarılı bir endodontik tedavi için dişlerin pulpa boşluğunun koronalden ve apikalden sızdırmaz şekilde doldurulması gerekmektedir. Kök kanal dolgusunun sızdırmaz bir şekilde yapılmasına rağmen pulpa boşluğunda mikroorganizmalar kalabilmektedir. Kök kanal dolgusu ile bu mikroorganizmaların bulundukları noktalarda hapsedilmeleri amaçlanmaktadır. Endodontide bu işlev kök kanal patları ile yerine getirilmektedir Mikroorganizmaların yerleşebileceği anatomik alanlardan biri dentin tübülleridir. Dolayısıyla kanal patlarının dentin tübüllerine bir miktar penetre olması beklenmektedir. Endodontide kanal patlarının dentin tübüllerine penetrasyon derecelerini belirlemede en güncel yöntem, konfokal lazer taramalı mikroskopta incelemektir. Çalışmamızda farklı yöntemlerle doldurulan 2 farklı kanal patının dentin tübüllerine penetrasyonları incelenmiştir. Bu inceleme 3 kriter üzerinden ve dişlerin farklı seviyelerinden yapılmıştır. Bu 3 kriterimiz şunlardır: 1-Lümenden sement yüzeyine doğru alınan mesafe, 2- nüfuz edilen alan ve 3- her yöne etki edebilme yüzdeleri. Kullanılan kanal dolgu yöntemleri, soğuk vertikal kondenzasyon ve sıcak vertikal kompaksiyondur. 40 adet çekilmiş diş kullanılmış, 10'ar adet 4 grupta inceleme yapılmıştır. Bu gruplar, A Grubu: Ah Plus, Lateral Kondenzasyon yöntemi (Ah Plus-LK) B Grubu: MTA Bioseal, Lateral Kondenzasyon yöntemi (Bioseal-LK) C Grubu: MTA Bioseal, Sıcak Vertikal Kompaksiyon yöntemi (Bioseal-SVK) D Grubu: Ah Plus, Sıcak Vertikal Kompaksiyon yöntemi (Ah Plus-SVK) Lateral kondenzasyon yöntemi kullanıldığında sıcak vertikal kompaksiyon yöntemine göre koronalde ve orta üçlüde anlamlı derecede başarılı penetrasyon değerleri ölçüldü. Her grup kendi içinde kıyaslandığında koronalden apikale doğru anlamlı derecede azalan penetrasyon değerleri ölçüldü. Tüm grupları seviye bakımından karşılaştırdığımızda tüm seviyelerde sonuçlar birbirine yakın çıktı. Ancak apikal seviyede çevresel yüzde verileri açısından,.AH Plus Lateral Kondenzasyon yöntemi kullanıldığında diğer gruplardan anlamlı olarak düşük, Sıcak Vertikal Kompaksiyon yöntemi kullanıldığında ise diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek penetrasyon değerleri gösterdi.
Özet (Çeviri)
For a successful endodontic treatment, the pulp cavity of the teeth must be filled coronally and apically. Even though the root canal filling is sealed, microorganisms may remain in the pulp cavity. Root canal filling aims to trap these microorganisms where they are located. In endodontics, this function is fulfilled by root canal sealers. One of the anatomical areas where microorganisms can settle are dentinal tubules. Therefore, root canal sealers are expected to penetrate the dentinal tubules to some extent. The most current method in endodontics to determine the degree of penetration of root canal sealer into the dentinal tubules is to examine it under a confocal laser scanning microscope. In our study, the penetration of 2 different canal sealers filled with different methods into the dentinal tubules was examined. This examination was made based on 3 criteria and at different levels of the teeth. Our 3 criteria are as follows: 1- Distance taken from the lumen to the cement surface, 2- area penetrated and 3- percentages of ability to affect all directions. The canal filling methods used are cold vertical condensation and hot vertical compaction. 40 extracted teeth were used and examined in 4 groups of 10 each. These groups, Group A: Ah Plus, Lateral Condensation method (Ah Plus-LK) Group B: Bioseal, Lateral Condensation method (Bioseal-LK) Group C: Bioseal, Hot Vertical Compaction method (Bioseal-SVK) Group D: Ah Plus, Hot Vertical Compaction method (Ah Plus-SVK) When the lateral condensation method was used, significantly more successful penetration values were measured in the coronal and middle third compared to the hot vertical compaction method. When each group was compared within itself, penetration values that decreased significantly from coronal to apical were measured. When we compared all groups in terms of level, the results were close to each other at all levels. However, in terms of circumferential percentage data at the apical level, when the AH Plus Lateral Condensation method was used, it showed significantly lower penetration values than the other groups, and when the Hot Vertical Compaction method was used, it showed significantly higher penetration values than the other groups.