Karatecilerde uygulanan kalça aktivasyonu egzersizlerinin denge çeviklik ve branşa özgü sürate etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of hip activation exercises on balance, agility, and branch-specific speed in karate athletes
- Tez No: 999841
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çabuk kuvvet, Explosive power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor ve Sağlık Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 9–13 yaş arası karate sporcularında sekiz haftalık kalça aktivasyonu egzersizlerinin denge, çeviklik ve branşa özgü sürat performansı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya toplam 30 sporcu katılmış; sporcular deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna rutin karate antrenmanlarına ek olarak kalça aktivasyon programı uygulanmıştır. Antrenman protokolü öncesi ve sonrası Y-Denge Testi, T-Çeviklik Testi, Tekme Performans Testi ve Kizami Mawashi Geri Sürat Testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde deney ve kontrol grubu arası karşılaştırmalarda ön test ve son test ölçümlerindeki farkları belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Her grubun ön test ve son test ölçümleri arasında meydana gelen değişimi incelemek amacıyla ise bağımlı örneklem t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular, deney grubunun denge performansında tüm yönlerde anlamlı gelişme gösterdiğini ortaya koymuştur (p<0,05). Tekrarlı tekme performansında da deney grubunun belirgin ilerleme kaydettiği görülmüştür (p<0,05). Çeviklik performansında her iki grup da gelişme göstermiştir (p<0,05). Fakat gruplar arasında anlamlı fark oluşmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, karate antrenmanı öncesi uygulanan kalça aktivasyonu egzersizlerinin çocuk karate sporcularında denge ve tekrarlı tekme performansını geliştiren etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of 8 weeks of hip activation exercises on balance, agility, and sport-specific speed performance in karate athletes aged 9–13. A total of 30 athletes participated in the study and were divided into two groups: experimental and control. The experimental group received a hip activation program in addition to their routine karate training. Before and after the training protocol, the Y-Balance Test, T-Agility Test, Kick Performance Test, and KMG Speed Test were administered. In data analysis, an independent samples t-test was used to determine the differences in pre-test and post-test measurements between the experimental and control groups. A dependent samples t-test was used to examine the change between the pre-test and post-test measurements of each group. The level of significance was set at p<0.05. The findings revealed that the experimental group showed significant improvement in balance performance in all aspects (p<0,05). Significant improvement was also observed in repeated kick performance (p<0,05). Although both groups showed improvement in agility performance (p<0,05), no significant difference was observed between the groups(p>0,05). In conclusion, hip activation exercises administered before karate training were determined to be an effective method for improving balance and repetitive kick performance in child karate athletes.