Tıp öğrencilerinin yapay zekâ araçlarını kullanım biçimlerinin ve insan–yapay zekâ etkileşim düzeylerinin, bloom taksonomisininbilişsel boyutları açısından incelenmesi
An analysis of medical students' use of artifical intelligence tools and human-AI interaction levels from the perspective of bloom's taxonomy cognitive domains
  1. Tez No: 999974
  2. Yazar: FULYA COŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ÖZMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp eğitimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Education-medical, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, tıp öğrencilerinin yapay zekâ (YZ) araçlarını kullanma biçimlerini ve insan–YZ etkileşim düzeylerini Bloom Taksonomisi'nin bilişsel boyutları açısından incelemektir. Araştırma, karma tasarımla yürütülmüş olup, dördüncü sınıf tıp öğrencilerinin YZ destekli bireysel çalışma çıktıları analiz edilmiştir. Veriler, öğrencilerin YZ ile gerçekleştirdikleri etkileşim kayıtları üzerinden geliştirilmiş çok boyutlu rubrikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, öğrencilerin büyük çoğunluğunun YZ'yi bilgiye erişme, özetleme ve karşılaştırma gibi düşük ve orta düzey bilişsel süreçleri desteklemek amacıyla kullandığını göstermektedir. Soruların bilişsel düzey dağılımı incelendiğinde, etkileşimlerin ağırlıklı olarak Bloom'un bilgi (B1) ve kavrama (B2) düzeylerinde yoğunlaştığı, üst düzey bilişsel süreçleri (B4–B6) içeren etkileşimlerin ise sınırlı kaldığı saptanmıştır. Bununla birlikte, zincirleme soru yapısı, önceki yanıtlara atıf yapma ve etkileşimi yönlendirme gibi kullanıcı davranışlarının, bilişsel etkileşim derinliği ile anlamlı biçimde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencinin YZ yanıtlarını eleştirel biçimde değerlendirmesi ve etkileşimi yönlendirmesi durumunda, YZ tarafından sunulan geri bildirimlerin daha öğretici, bağlamsal ve karşılıklı düşünmeyi teşvik eden bir yapıya dönüştüğü gözlenmiştir. Bu sonuçlar, YZ'nin öğrenme sürecindeki etkisinin yalnızca teknik kapasitesine değil, kullanıcı tarafından kurulan etkileşimin niteliğine de güçlü biçimde bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, tıp eğitiminde YZ kullanımının pedagojik olarak yapılandırılmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine medical students' patterns of using artificial intelligence (AI) tools and their levels of human–AI interaction in terms of the cognitive dimensions of Bloom's Taxonomy. The research was conducted using a mixed-methods design, and AI-assisted individual study outputs produced by fourth-year medical students were analyzed.The data were evaluated using multidimensional rubrics developed based on students' recorded interactions with AI tools. The findings indicate that the majority of students primarily used AI to support lower- and mid-level cognitive processes, such as accessing information, summarizing, and making comparisons. Analysis of the cognitive level distribution of student questions revealed that interactions were predominantly concentrated at Bloom's knowledge (B1) and comprehension (B2) levels, while interactions involving higher-order cognitive processes (B4–B6) were limited. However, user behaviors such as employing chained questioning, referring to previous responses, and actively directing the interaction were found to be significantly associated with greater cognitive interaction depth. Furthermore, when students critically evaluated AI-generated responses and actively guided the interaction, the feedback provided by AI was observed to become more instructional, contextualized, and conducive to reciprocal thinking. These findings demonstrate that the impact of AI on the learning process depends not only on its technical capacity but also strongly on the quality of the interaction established by the user. The study highlights the importance of pedagogically structuring the use of AI in medical education.