Online ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bariatrik cerrahi hastalarının beslenme bilgisi ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of nutrition knowledge and quality of life in bariatric surgery patients receiving online and face-to-face nutrition counseling
  1. Tez No: 999973
  2. Yazar: GÜLCAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI BATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme bilgisi, Obezite cerrahisi, Yaşam kalitesi, Nutrition knowledge, Bariatric surgery, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bariatrik cerrahi etkili bir obezite tedavi yöntemidir ve ameliyat sonrası takip süreci oldukça önemlidir. Bu çalışma, online ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bariatrik cerrahi hastaları arasında operasyon sonrası beslenme bilgisi ve yaşam kalitesinin (YK) değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. En az 6 ay beslenme danışmanlığı alan online ve yüz yüze iki grup incelenmiş; beslenme bilgisi, YK, ağırlık kaybı ve EWL (Excess Weight Loss- Aşırı Ağırlık Kaybı) değerleri analiz edilmiştir. Çalışma, Özel Avrupa Şafak Hastanesi obezite kliniğine başvuran 70 online ve 70 yüz yüze beslenme danışmanlığı alan toplam 140 katılımcıyla yürütülmüştür. Veriler anket yoluyla toplanmıştır ve SPSS v25.0 ile analiz edilmiştir. Katılımcıların %84.3'ü (n=118) kadın, %15.7'si (n=22) erkektir ve %98.6'sı SG, %1.4'ü RYGB operasyonu geçirmiştir. Online danışmanlık alanların beslenme bilgisi (82.77±10.72) ve YK skorları (76.63±9.83) yüz yüze danışmanlık alanlardan anlamlı biçimde yüksektir (p <0.05). EWL açısından ise yüz yüze danışmanlık alanlar daha yüksek değerler göstermiştir (85.41±23.27; p < 0.05). Sonuç olarak online danışmanlık, bilgi düzeyi ve YK'da daha etkili görünmekle birlikte EWL açısından yüz yüze danışmanlık bazı gruplarda üstünlük sağlamıştır. Bulgular, bariatrik cerrahi sonrası danışmanlık programlarının bireysel ve cinsiyete bağlı farklılıklar dikkate alınarak planlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bariatric surgery is an effective method for the treatment of obesity, and postoperative follow-up is of critical importance. This study was conducted to evaluate and compare postoperative nutritional knowledge and quality of life among bariatric surgery patients receiving online and face-to-face nutritional counseling. Two groups—online and face-to-face—each of whom received at least six months of nutritional counseling, were examined, and their nutritional knowledge, quality of life, weight loss, and EWL (Excess Weight Loss) scores were assessed. The study was carried out with a total of 140 participants—70 receiving online and 70 receiving face-to-face counseling—who were admitted to the obesity clinic of Özel Avrupa Şafak Hospital. Data were collected through a questionnaire and analyzed using SPSS v25.0. Of the participants, 84.3% (n = 118) were female and 15.7% (n = 22) were male; 98.6% had undergone SG and 1.4% RYGB. Participants receiving online counseling had significantly higher nutritional knowledge (82.77 ± 10.72) and quality-of-life scores (76.63 ± 9.83) compared with those receiving face-to-face counseling (p <0.05). Regarding EWL, however, the face-to-face counseling group achieved higher scores (85.41 ± 23.27; p <0.05). In conclusion, while online counseling appears to be more effective in improving nutritional knowledge and quality of life, face-to-face counseling demonstrated advantages in EWL for certain groups. These findings indicate that counseling programs for post-bariatric surgery patients should be planned with consideration of individual and gender-related differences.