Farklı kullanım alanları olan pvc karışımlarında bor temelli yanmazlık malzemesinin kullanımı ve karakterizasyonu
Use and characterization of boron-based flame retardant material in pvc mixtures with different application areas
- Tez No: 1000126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alev geciktirici, Bor, Polimerler, Polivinil klorür, Flame delayer, Boron, Polymers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında farklı kullanım alanları bulunan PVC karışımlarında Bor temelli alev geciktirici yanmazlık malzemesinin kullanılabilirliğinin karakterizasyonu incelenmiştir. Bu amaçla PVC'den elde edilen ve endüstriyel olarak üretilen paspas üretimindeki karışıma bor temelli yanmazlık malzemesi farklı oranlarda fiziksel olarak eklenmiştir. Zemin kaplamalarında kullanılacak PVC karışımı , mikser yardımı ile hazırlanarak bor temelli yanmazlık malzemesi farklı miktarlarda eklenmiş ve çift vidalı ekstrüderde karışımlar şeritler haline getirilmiştir. Hazırlanan şeritlere ek olarak karışım tetrahidrofuran çözeltisinde çözülmüş ve yine aynı oranlarda bor temelli malzeme ilave edilerek THF buharlaştırılarak PVC filmler elde edilmiştir. Elde edilen numunelerin karakterizasyonu FT-IR, TGA, LOİ, SEM-EDX ve çekme- kopma mukavemet analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan test sonuçlarına göre çekme kopma dayanımı testinde bor ilave edilmeyen numune ile bor temelli malzeme ilave miktarı arttıkça % Uzama değerlerinde artış görülmüştür. Bu durum bor temelli malzemenin eklenmesiyle numunenin esnekliğinin de arttığını göstermiştir. TGA verilerine göre, bor ilavesi, PVC karışımının termal stabilitesini belirgin bir şekilde arttırdığı gözlenmiştir. Bor ilavesiz PVC karışımı için T%5 değeri 213°C iken, %10 bor ilavesi ile bu değer 256°C'ye kadar yükselmiştir. Bu, borun PVC'nin yüksek sıcaklıklara karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağladığını göstermektedir. Ayrıca, bor ilavesi, termal bozunma sırasında geriye kalan kömür verimini artırdığı, bu da malzemenin ısıl bozulma sonrası daha fazla katı kalıntı bıraktığını ortaya koymuştur. LOİ test sonuçlarında ise miktar arttıkça karbonlaşmanın da arttığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, bor bazlı yanmazlık malzemesinin alev geciktirici özellik gösterdiğini ve bu nedenle özellikle çeşitli uygulama alanlarına sahip PVC karışımlarında potansiyel bir katkı malzemesi olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the characterization of the usability of boron-based flame retardant fireproofing material in PVC mixtures with different areas of use was investigated. For this purpose, boron-based fireproofing material was physically added to the mixture obtained from PVC and produced industrially in the production of mats at different rates. The PVC mixture to be used in floor coverings was prepared with the help of a mixer, boron-based fireproofing material was added at different amounts and the mixtures were turned into strips in a twin-screw extruder. In addition to the prepared strips, the mixture was dissolved in tetrahydrofuran solution and boron-based material was added at the same rates and THF was evaporated to obtain PVC films. The characterization of the obtained samples was carried out with FT-IR, TGA, LOI, SEM-EDX and tensile-rupture strength analyses. According to the test results, an increase was observed in the % Elongation values as the amount of boron-based material was increased with the sample without boron addition in the tensile-rupture strength test. This situation showed that the flexibility of the sample also increased with the addition of boron-based material. According to the TGA data, it was observed that the addition of boron significantly increased the thermal stability of the PVC mixture. While the T%5 value for the PVC mixture without boron addition was 213°C, this value increased to 256°C with the addition of 10% boron. This shows that boron makes PVC more resistant to high temperatures. In addition, boron addition increased the remaining char yield during thermal decomposition, which revealed that the material left more solid residue after thermal decomposition. In the LOI test results, it was seen that carbonization increased as the amount increased. The findings revealed that boron-based fireproofing material exhibits flame retardant properties and therefore can be considered as a potential additive material, especially in PVC mixtures with various application areas.