Atipik uterin kitlelerin tanısında uterin sarkom ve uterinmyom ayrımının manyetik rezonans görüntüleme radyomiksözellikleri kullanılarak makine öğrenmesi yöntemlerikullanılarak öngörülmesi
Differentiating uterine sarcoma from uterine leiomyoma in atypical uterine masses using mri-based radiomics features and machine learning methods
  1. Tez No: 1000223
  2. Yazar: MUSTAFA DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERVE GÜLBİZ DAĞOĞLU KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin kitle, leiomyosarkom, radyomiks, yapay zekâ, makine öğrenmesi, manyetik rezonans görüntüleme, Uterine mass, leiomyosarcoma, radiomics, artificial intelligence, machine learning, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verilerinden elde edilen radyomik özelliklerinin, klinik bulgular ve konvansiyonel MRG bulguları ile entegre edilerek benign ve malign uterin kitlelerin ayrımında kullanılabilecek makine öğrenmesi modelleri geliştirmek ve bu modellerin başarılarını kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020–Ocak 2025 tarihleri arasında uterin kitle ön tanısı ile MRG incelemesi yapılan ve cerrahi sonrası histopatolojik tanısı bulunan 123 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir (82 benign, 41 malign). Uterin lezyonlar LIFEx yazılımı kullanılarak manuel olarak segmente edilmiştir. T2, DWI, ADC ve kontrastlı T1 ağırlıklı serilerden çıkarılan toplam 227 radyomik özellik, klinik ve konvansiyonel değişkenlerle birlikte analiz edilmiştir. Bu özellikler kullanılarak 31 farklı veri seti oluşturularak CatBoost, Random Forest, Lojistik Regresyon, SVM ve Karar Ağacı algoritmaları ile toplam 155 model eğitilmiştir. Modellerin performansı AUC, doğruluk, F1, kesinlik (precision) ve duyarlılık (recall) değerleriyle kıyaslanmıştır. Bulgular: En iyi performans, T2-ağırlıklı radyomik ve klinik özellikleri içeren CatBoost modeli (df9) ile elde edildi (AUC: 0.985; doğruluk: %96.0; F1: %95.9; kesinlik: %96.2; duyarlılık: %96.0). Farklı özellikler kullanılarak oluşturulan modeller de benzer şekilde yüksek performans gösterdi (AUC: 0.92–0.97). Klinik/konvansiyonel MRG değişkenlerinden yaş, sınır özellikleri ve ADC değeri; radyomik değişkenlerden T2 intensite persentili, uniformity ve GLSZM large zone emphasis, malignite için en güçlü öngördürücü parametreler olarak saptandı. Sonuç: Multiparametrik MRG tabanlı radyomik özelliklerin, klinik ve konvansiyonel MRG bulguları ile entegre edilmesi, atipik uterin kitlelerin benign–malign ayrımında tanısal doğruluğu artırmak için faydalı olabilir. Geliştirilen CatBoost modeli, noninvaziv, tekrarlanabilir ve klinik olarak uygulanabilir bir yapay zekâ temelli makine öğrenmesi modelidir. Bu alanda dış doğrulamalı ve çok merkezli çalışmalar ile klinik karar destek mekanizması geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to develop machine learning models integrating radiomic features derived from multiparametric magnetic resonance imaging (MRI) with clinical and conventional MRI parameters to differentiate benign from malignant uterine masses. Materials and Methods: A total of 123 patients (82 benign, 41 malignant) with histopathologically confirmed uterine masses who underwent preoperative MRI between January 2020 and January 2025 were retrospectively analyzed. Manual segmentations were performed using LIFEx software. A total of 227 radiomic features extracted from T2-weighted, DWI, ADC, and post-contrast T1-weighted images were combined with clinical and conventional MRI variables. Thirty-one datasets with different feature combinations were used to train 155 models employing CatBoost, Random Forest, Logistic Regression, Support Vector Machine, and Decision Tree algorithms. Model performance was assessed by AUC, accuracy, F1-score, precision, and recall metrics. Results: The best performance was achieved with the CatBoost model integrating T2-weighted radiomic and clinical features (df9), yielding an AUC of 0.985, accuracy of 96.0%, F1-score of 95.9%, precision of 96.2%, and recall of 96.0%. Models combining multiple MRI sequences also demonstrated high diagnostic performance (AUC 0.92–0.97). Among the most influential predictors were clinical/conventional MRI variables (age, border characteristics, ADC value) and T2-derived radiomic features such as 10th intensity percentile, uniformity, and GLSZM large zone emphasis. Conclusion: Integration of multiparametric MRI-based radiomics with clinical and conventional MRI findings improves diagnostic accuracy in differentiating benign and malignant uterine masses. The proposed CatBoost model represents a reliable, non-invasive, and clinically applicable artificial intelligence–based decision support tool. External validation and multi-centric studies are warranted.