Bozulmuş labne peynirinden izole edilen yarrowıa lipolytica suşundan lipaz üretiminin optimizasyonu
Optimization of lipase production from yarrowia lipolytica strain isolated from spoiled labneh cheese
  1. Tez No: 1000370
  2. Yazar: MUHAMMED ERKAM BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KEBABCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biyoloji, Biotechnology, Microbiology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda mikrobiyolojisi, Mikrobiyolojik aktivite, Mikrobiyolojik bozulma, Mikrobiyolojik değişimler, Mikrobiyolojik olaylar, Mikrobiyolojik teknikler, Mikrobiyolojik yöntem, Mikrobiyolojik özellikler, Moleküler biyoloji, Moleküler genetik, Food microbiology, Microbiological activity, Microbiological spoilage, Microbiological changes, Microbiological phenomenia, Microbiological techniques, Microbiological method, Microbiological properties, Molecular biology, Molecular genetic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küflenmiş bir labneden izole edilen ve moleküler tür tayini sonucu Yarrowia lipolytica olduğu tespit edilen mayadan lipaz enzimi üretimi, optimizasyonu ve saflaştırılmasını ele almaktadır. Yeni izole mayanın çoğalmasının optimizasyonu için çeşitli parametreler lipaz üretim ortamında çalışılmıştır. Lipaz aktivitesinin tayini sıklıkla kullanılan titrasyon yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve üretim ortamının optimizasyon çalışması sonucunda en yüksek lipaz aktivitesi; 30°C sıcaklıkta, 96 saat inkübasyon süresinde, 150 rpm çalkalama hızında ve pH 5 koşullarında 10,33 U/mL olarak belirlenmiştir; ayrıca maya 15–30°C sıcaklık aralığında yüksek çoğalma göstermiş, 35°C üzerinde çoğalma azalmış, 150–250 rpm aerasyon hızlarında ve pH 4–10 aralığında optimum büyüme sergilemiştir. Mevcut çalışma, gıda kontaminantlarından izole edilen mikroorganizmaların biyoteknolojik uygulamalarda kullanımına yeni bir perspektif sunmakta ve Yarrowia lipolytica'nın sürdürülebilir endüstriyel enzim üretimi için değerli bir kaynak olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the production, optimization, and purification of lipase enzyme from Yarrowia lipolytica, which was isolated from a spoiled labneh sample and identified through molecular species determination. Various parameters influencing the growth of the newly isolated yeast were investigated in the lipase production medium to optimize its proliferation. Lipase activity was measured using the commonly employed titration method, and the optimization of production conditions revealed the highest lipase activity as 10.33 U/mL at 30°C after 96 hours of incubation, at a shaking speed of 150 rpm and at pH 5; additionally, the yeast exhibited high growth between 15–30°C, while growth decreased above 35°C, and optimal proliferation was observed at aeration rates of 150 250 rpm and within a pH range of 4–10. This research provides a novel perspective on the use of microorganisms isolated from food contaminants in biotechnological applications and establishes Yarrowia lipolytica as a valuable resource for sustainable industrial enzyme production.