Endometrial intraepitelyal neoplazi tanısı alan perimenapozal kadınlarda karotis intima media kalınlığının eşlik eden endometrium kanserini öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of carotid intima–media thickness in predicting concurrent endometrial cancer in perimenopausal women diagnosed with endometrial intraepithelial neoplasia
- Tez No: 1000493
- Danışmanlar: PROF. VAKKAS KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: EİN, Endometrial İntraepitelyal, Neoplazi, CIMT, KİMK, Karotis İntima Media Kalınlığı, Endometrial Kanser, EIN, Endometrial Intraepithelial Neoplasia, CIMT, Carotid Intima-Media Thickness, Endometrial Cancer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrial kanser (EK), kadınlar arasında en yaygın görülen jinekolojik kanserlerden biridir ve dünya çapında her yıl binlerce kadının hayatını tehdit etmektedir. EK'lerin büyük bir kısmı, endometrial intraepitelyal neoplazi (EİN) olarak bilinen prekürsör lezyonlardan gelişmektedir. EK'in obezite, diyabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT) ve insülin direnci gibi risk faktörleri olup endotel disfonksiyon üzerinden aterosklerotik süreci başlatmaktadır. Karotis intima media kalınlığı (KİMK) ise sistemik inflamasyonun bir belirtecidir ve endotelyal disfonksiyona bağlı ateroskleroz ile pozitif korelasyon göstermiştir. Ayrıca KİMK'nın, belirli solid tümörlerin progresyonu ve agresif seyri ile ilişkili olabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır. Çalışmamızda perimenopozal dönemde EİN tanısı almış hastalarda KİMK'nı ölçerek, bu değerin eşlik eden endometrium kanseri varlığı ile ilişkisini saptamayı ve KİMK'nın prediktif bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya Etlik Şehir Hastanesi jinekoloji ve jinekolojik onkoloji kliniklerine başvuran, probe küretaj veya histeroskopi ile endometrial doku örneklemesi yapılan endometriyal intraepitelyal neoplazi tanısı alan dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan 70 hasta çalışmaya alındı. Çalışmamız prospektif kohort çalışması olarak tasarlandı. Katılımcıların KİMK ölçümleri, operasyon öncesinde alındı ve operasyon sonrası elde edilen nihai patoloji sonuçları ile demografik bilgileri, menarş, menopoz yaşı, biyokimyasal laboratuvar bulguları, lipid profili HOMA-IR, HbA1c ve glukoz değerleri karşılaştırılarak analiz edildi. Bulgular: Toplam 70 hasta çalışmaya dahil edildi ve nihai patoloji sonuçlarına göre benign (n=29), EİN (n=28) ve malign (n=13) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Nihai patoloji grupları arasında KİMK ölçümleri karşılaştırıldığında, sağ ve sol KİMK değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p=0.001 ve p=0.029). Sağ KİMK ölçümleri malign grupta, benign ve EİN gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti. Sol KİMK ölçümlerinde ise malign grup ile benign grup arasında anlamlı fark bulunurken, EİN grubunun değerlerinin benign ve malign gruplar ile kısmen örtüştüğü gözlendi. EK'yi öngören bağımsız faktörleri belirlemek amacıyla z-skorlarına dönüştürülmüş değişkenlerle ikili lojistik regresyon analizi yapıldı (Tablo 5). Analiz sonucunda sağ KİMK ölçümü, EK için bağımsız ve güçlü bir prediktör olarak saptandı (OR=5.31, %95 GA: 2.10–13.39, p<0.001). Sağ KİMK'daki her bir standart sapmalık artış, malignite olasılığında yaklaşık beş kat artış ile ilişkiliydi. Ayrıca yaş değişkeni ise modelde negatif yönde anlamlı bulundu (OR=0.34, %95 GA: 0.15–0.79, p=0.012) LDL kolesterol düzeyleri ile hem sağ KİMK (ρ=0.332, p=0.023) hem de sol KİMK (ρ=0.341, p=0.019) arasında zayıf–orta derecede pozitif korelasyon izlendi. DM varlığı ile nihai patoloji grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0.027); DM prevalansının özellikle EİN grubunda daha yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma, EİN tanısı alan perimenopozal kadınlarda KİMK artışının eşlik eden EK ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu veriler ışığında KİMK, EİN tanısı alan kadınlarda yalnızca kardiyovasküler risk değerlendirmesinde değil, eşlik eden EK riskinin öngörülmesinde de kullanılabilecek, non-invaziv ve klinik açıdan değerli bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer (EC) is one of the most common gynecological malignancies among women and threatens the lives of thousands worldwide each year. A substantial proportion of EC cases develop from precursor lesions known as endometrial intraepithelial neoplasia (EIN). Risk factors for EC include obesity, diabetes mellitus (DM), hypertension, and insulin resistance, all of which may initiate the atherosclerotic process through endothelial dysfunction. Carotid intima-media thickness (CIMT) is a marker of systemic inflammation and has been shown to positively correlate with atherosclerosis related to endothelial dysfunction. Furthermore, emerging evidence suggests that CIMT may be associated with the progression and aggressiveness in certain solid tumors. In this study, we aimed to assess the potential role of CIMT in perimenopausal patients diagnosed with EIN by examining the relationship between CIMT values and the presence of concomitant endometrial cancer, and to evaluate CIMT value as a predictive biomarker. Methods: Seventy patients diagnosed with EIN were included in the study. These patients were selected from the Gynecology and Gynecologic Oncology clinics of the Etlik City Hospital based on inclusion and exclusion criteria following endometrial tissue sampling by probe curettage or hysteroscopy. The study was designed as a prospective cohort study. Participants' CIMT measurements were obtained preoperatively, and demographic data, age at menarche, age at menopause, biochemical laboratory findings, lipid profile, HOMA IR, HbA1c, and glucose values were compared and analyzed against the final postoperative pathology results. Findings: A total of 70 patients were included and categorized based on final pathology as benign (n=29), EIN (n=28), and malignant (n=13). Comparison of CIMT measurements across pathology groups revealed statistically significant differences for both right and left CIMT values (p=0.001 and p=0.029, respectively). Right CIMT measurements were significantly higher in the malignant group compared to the benign and EIN groups. For left CIMT, a significant difference was observed between the malignant and benign groups, while the EIN group's values partially overlapped with those of the benign and malignant groups. Binary logistic regression analysis was conducted using variables converted to z-scores to identify independent predictors of endometrial malignancy (Table 5). The analysis identified the right CIMT measurement as an independent and strong predictor of endometrial malignancy (OR = 5.31, 95% CI: 2.10–13.39, p <0.001). Each one‑standard‑deviation increase in right CIMT was associated with an approximately fivefold increase in the odds of malignancy. Age emerged as a significant negative predictor in the model (OR = 0.34, 95% CI: 0.15–0.79, p = 0.012). LDL cholesterol levels showed weak-to-moderate positive correlations with both right CIMT (ρ = 0.332, p = 0.023) and left CIMT (ρ = 0.341, p = 0.019). Additionally, a statistically significant association was found between the presence of diabetes mellitus and final pathology groups (p = 0.027), with a notably higher prevalence of diabetes mellitus in the EIN group. Conclusion: In conclusion, this study demonstrates that increased CIMT in perimenopausal women diagnosed with EIN is significantly associated with concomitant endometrial malignancy. Based on these findings, in women diagnosed with EIN, CIMT may serve as a clinically valuable, noninvasive biomarker for predicting concomitant endometrial malignancy, while also contributing to cardiovascular risk assessment.