Müzik eşliğinde zihin haritaları kullanımının sosyal bilgiler dersine yönelik tutum ve katılım üzerine etkisi
The effect of using mind maps with music on attitude and participation towards social studies course
- Tez No: 1000660
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Katılım, müzik, sosyal bilgiler dersi, tutum, zihin haritası, Participation, music, social studies lesson, attitude, mind map
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, öğrencilerin müzik eşliğinde zihin haritaları kullanımlarının sosyal bilgiler dersine yönelik tutum ve derse katılım üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Batı Karadeniz bölgesindeki bir ildeki ilkokulda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Deney grubunda 22, kontrol grubunda 25 olmak üzere toplam 47 öğrenci araştırmanın çalışma grubunda yer almıştır. Deney grubunda, müzik eşliğinde zihin haritalarının kullanıldığı öğretimsel uygulamalar yapılırken kontrol grubunda dersler mevcut programına göre yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak“İlkokul Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği”ve“Sosyal Bilgiler Dersine Katılım Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol gruplarının ön test- son test tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney ve kontrol gruplarının son test tutum puanları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Deney grubunun ön test- son test derse katılım puanlarında, ölçeğin alt boyutlarında anlamlı bir farklılık görülmezken ölçek genelinde son test lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Kontrol grubunun ön test- son test derse katılım puanlarında, ölçeğin“bireysel katılım”boyutunda ve ölçek genelinde anlamlı bir fark görülmemiştir. Ancak ölçeğin“etkileşimli katılım”boyutunda son test lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Deney ve kontrol grubunun derse katılım puanları karşılaştırıldığında, ölçeğin“bireysel katılım”boyutunda deney grubu lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of students' use of mind maps accompanied by music on their attitudes towards and participation in social studies lessons. A quasi-experimental design with a pre-test-post-test matched control group was used in the research. The study group consisted of fourth-grade students attending a primary school in a province in the Western Black Sea region. A total of 47 students participated in the study group, with 22 in the experimental group and 25 in the control group. In the experimental group, instructional applications using mind maps accompanied by music were implemented, while in the control group, lessons were conducted according to the existing curriculum. The“Primary School Social Studies Lesson Attitude Scale”and the“Social Studies Lesson Participation Scale”were used as data collection tools. SPSS 23 software package was used for data analysis. The study results showed no significant difference between the pre-test and post-test attitude scores of the experimental and control groups. There was also no significant difference between the post-test attitude scores of the experimental and control groups. While no significant difference was observed in the sub-dimensions of the scale between the pre-test and post-test class participation scores of the experimental group, a significant difference was found in favor of the post-test overall. In the control group, no significant difference was observed in the“individual participation”dimension or overall in the pre-test and post-test class participation scores. However, a significant difference was found in favor of the post-test in the“interactive participation”dimension of the scale. When comparing the class participation scores of the experimental and control groups, a significant difference was found in favor of the experimental group in the“individual participation”dimension of the scale.