The role of blockchain technology in enhancing supply chain management transparency and efficiency
Tedarik zinciri yönetiminde şeffaflığı ve verimliliği artırmada blok zinciri teknolojisinin rolü
- Tez No: 1000749
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blok zinciri, tedarik zinciri yönetimi, SCM, şeffaflık, verimlilik, izlenebilirlik, bibliyometrik analiz, Blok zinciri sistemi, Blockchain, supply chain management, SCM, transparency, efficiency, traceability, bibliometric analysis, Blockchain system
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Küresel tedarik zincirinin karmaşıklığının artması, tedarik zinciri paydaşları arasında daha fazla şeffaflık, verimlilik ve güven talebini artırmıştır. Düzenli tedarik zinciri sistemleri sıklıkla bozuk bilgi akışları, yetersiz izlenebilirlik ve olumsuz yönde bir eksiklik gibi zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu bağlamda, blockchain teknolojisi, güvenli, şeffaf ve merkezi olmayan veri paylaşımı yoluyla tedarik zinciri yönetimini artırabilen umut vadeden bir dijital çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırma, sistematik bir literatür taraması ve bibliyometrik analiz yoluyla blockchain teknolojisinin tedarik zinciri yönetiminde şeffaflığı ve operasyonel verimliliği artırmadaki rolünü analiz etmektedir. Blockchain destekli tedarik zincirlerinde baskın araştırma eğilimlerini, öne çıkan katkıları ve ortaya çıkan eğilimleri belirlemek için ilgili akademik yayınlar incelenmiştir. Web of Science (WoS) ve VOSviewer yazılımları kullanılarak, anahtar kelime birlikteliği, yazar işbirliği ve coğrafi araştırma dağılımını analiz etmek için bibliyometrik bir haritalama yapılmıştır. Ayrıca, çalışma blockchain uygulamaları ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG'ler) arasındaki ittifaka dikkat çekmekte ve teknolojinin sürdürülebilir kalkınmaya katkısını özetlemektedir. Sonuçlar, blok zinciri teknolojisinin, ortaklar arasında izlenebilirliği, veri bütünlüğünü ve bilgi paylaşımını artırarak tedarik zinciri etkinliğini geliştirdiğini göstermektedir. Bu gelişmeler, tedarik zinciri süreçlerinde (satın alma, lojistik, depolama) daha fazla şeffaflık, verimsizliklerin azalması ve güvenin artmasına hizmet etmektedir. Bununla birlikte, analiz aynı zamanda yaygın benimsemeyi engelleyen çeşitli zorlukları, yüksek uygulama maliyetlerini, ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik sorunlarını, düzenleyici belirsizliği ve hükümetin değişime karşı direncini de ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çalışma, tedarik zinciri yönetiminde blok zinciri teknolojisinin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemek için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The growth of global supply chain's complications has augmented the request for more transparency, efficiency, and trust among supply chain stakeholders. Regular supply chain systems frequently face challenges about broken information flows, insufficient traceability, and a deficiency in a negative way. In this regard, blockchain technology has appeared as a hopeful digital resolution able to increase supply chain management throughout secure, transparent, and decentralized data sharing. This research analyzes the role of blockchain technology in enhancing transparency and operational efficiency in supply chain management through a systematic literature review and bibliometric analysis. Pertinent academic publications were reviewed to determine dominant research trends, prominent contributions, and emerging tendencies in blockchain-enabled supply chains. By using Web of Science (WoS) and VOSviewer software a bibliometric mapping was conducted to analyze keyword co-occurrence, author collaboration, and geographical research distribution. Furthermore, the study notes the alliance between blockchain applications and Sustainable Development Goals (SDGs), outlining the technology's contribution to sustainable development. The outcomes denote that blockchain technology enhances supply chain effectiveness by increasing traceability, data integrity, and information sharing among partners. These advancements serve to greater transparency, decreased inefficiencies, and increased trust through supply chain processes (purchase, logistics, warehousing). Yet, the analysis at the same time distinguishes various challenges that prevent widespread adoption, as well as high implementation costs, scalability, and interoperability issues, regulative uncertainty, and governmental resistance to change. In conclusion, the study gives practical recommendations to support the effective implementation of blockchain technology in supply chain management.