Tip 2 diyabetes mellitus ilişkili polinöropatisi olan hastalarda akson kaybı ve reinnervasyonun F yanıtları ve MUNE yöntemleri ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1000877
  2. Yazar: ELVIN TALISHLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN GÖRKEM ŞİRİN İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, diyabetik periferik nöropati, F yanıtı, F-MUNE, MUNIX, MScanFit, Type 2 diabetes mellitus, diabetic peripheral neuropathy, F-response, F-MUNE, MUNIX, MScanFit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, diyabetik periferik nöropatili (DPN) hastalarda akson kaybı ve reinnervasyonun F yanıtları, F yanıtlarına dayalı motor ünite sayısı tahmini (F-MUNE), motor ünite sayısı indeksi (MUNIX) ve MScanFit yöntemleri ile incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Klinik olarak DPN tanısı alan 50 tip 2 DM hastası ve 24 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Tüm olgular nörolojik muayene ve DPN ilişkin klinik ölçeklerle değerlendirildi. Standart sinir ileti çalışmaları, ulnar, tibial ve peroneal sinir F yanıtları, abduktor digiti minimi (ADM) kası kayıtlı ulnar sinirde F-MUNE, bileşik kas aksiyon potansiyeli (CMAP) tarama ve MScanFit ile ADM, abduktor pollisis brevis, biseps, tibialis anterior, abduktor hallusis (AH) kasları kayıtlı MUNIX ölçümleri yapıldı. DM hasta grubu rutin sinir ileti incelemelerinde DPN ile uyumlu elektrodiagnostik bulguların (EDX) varlığına göre DM EDX+ ve DM EDX- olarak iki alt gruba ayrıldı. Bulgular: Ulnar CMAP amplitüdü, F yanıtları ile elde edilen yüzeyel motor ünite potansiyeli (sMUP) büyüklüğünü DM EDX+ grupta kontrollere kıyasla düşüktü. Buna karşılık F-MUNE ve MScanFit değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. MUNIX incelemelerinde ise özellikle distal kaslar ve toplam indekslerde belirgin düşüş saptandı. Bu azalma en belirgin olarak DM EDX+ grubunda izlendi. AH-MUNIX ve total MUNIX skoru hastaları kontrollerle ayırt edebiliyordu. Supramaksimal F yanıt incelemelerinde en belirgin farklılıklar alt ekstremite sinirlerinde ve latans ilişkili parametrelerde saptandı. DM grubunda sMUP amplitüd ve alan parametreleri, AH-MUNIX, total MUNIX skoru ve ulnar mikst sinir duysal yanıt amplitüdü ile korelasyon gösteriyordu. Sonuçlar: DPN'de F yanıt ve MUNIX parametreleri, alt ekstremitelerde belirgin tutulumu göstermiştir. sMUP büyüklüklerindeki değişiklikler ön planda düşük CMAP değerleri ile ilişkili görünmekle birlikte, başta kalın myelinli duysal liflerin etkisi olmak üzere farklı mekanizmaların da katkısını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate axonal loss and reinnervation in patients with diabetic peripheral neuropathy (DPN) using F-responses, F-response-based motor unit number estimation (F-MUNE), motor unit number index (MUNIX), and MScanFit methods. Methods: Fifty patients with clinically diagnosed type 2 DM-related DPN and 24 healthy volunteers were included. All participants underwent neurological examination and clinical scales related to DPN. Standard nerve conduction studies, ulnar, tibial, and peroneal Fresponses, F-MUNE, compound muscle action potential (CMAP) scan and MScanFit in the ulnar nerve recorded from the abductor digiti minimi (ADM) muscle, as well as MUNIX measurements recorded from the ADM, abductor pollicis brevis, biceps, tibialis anterior, and abductor hallucis (AH) muscles were performed. The diabetic group was divided into two subgroups, DM EDX+ and DM EDX−, according to the presence of electrodiagnostic findings compatible with DPN on routine nerve conduction studies. Results: Ulnar CMAP amplitude and the size of surface motor unit potentials (sMUPs) obtained from F-responses were lower in the DM EDX+ group compared with controls. In contrast, no significant intergroup difference was found in F-MUNE and MScanFit values. In MUNIX analyses, a marked reduction was observed particularly in distal muscles and composite indices, and this decrease was most prominent in the DM EDX+ group. AH-MUNIX and total MUNIX score were able to distinguish patients from controls. In supramaximal F-response studies, the most prominent differences were observed in lower-extremity nerves and in latency-related parameters. In the DM group, sMUP amplitude and area parameters correlated with AHMUNIX, total MUNIX score, and ulnar mixed nerve sensory response amplitude. Conclusions: In DPN, F-response and MUNIX parameters demonstrated more prominent involvement in the lower extremities. Although changes in sMUP size appeared to be mainly related to low CMAP values, they also suggest the contribution of different mechanisms, particularly the involvement of large myelinated sensory fibers.