A narrative inquiry on professional identity negotiations: Being a graduate student and a language teacher
Profesyonel kimlik müzakereleri üzerine bir anlatı araştırması: Bir lisansüstü öğrenci ve dil öğretmeni olmak
  1. Tez No: 1000944
  2. Yazar: NİHAN BURSALI BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CENDEL KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma üniversiteleri, Mesleki kimlik, Sosyoekolojik, Research universities, Professional identity, Socioecological
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kimlik, ikinci dil edinimi ve uygulamalı dilbilim alanlarında uzun süredir merkezi bir kavram olmuştur. Bu alandaki çalışmalar içinde, dil öğretmeni kimliği (DÖK) araştırmaları genellikle hizmet öncesi ya da mesleğe yeni başlamış öğretmenlere odaklanmıştır. Ancak yükseköğretimde artan kurumsal ve politik baskılar, birçok deneyimli öğretmenin lisansüstü eğitime yönelmesine yol açmış ve bu durum, yeterince incelenmemiş olan lisansüstü öğrenci-öğretmen (LÖÖ) figürünü ortaya çıkarmıştır. Bu dönüşüme yanıt olarak, mevcut çalışma, dil öğretmenlerinin lisansüstü öğrenci-öğretmenlere dönüşürken mesleki kimliklerini nasıl müzakere ettiklerini incelemek amacıyla anlatı araştırması yöntemini benimsemektedir. Çalışma, LÖÖ'lerin mesleki kimlik müzakerelerini, öğretmen ve lisansüstü öğrenci olarak sahip oldukları ikili konumlanmadan kaynaklanan özgün bir aradalık biçimi olarak ele almaktadır. Uygulayıcı Topluluklar çerçevesi, Ekolojik Sistemler Kuramı ve kimliğin toplumsal ve duygusal olarak inşa edildiğine ilişkin yaklaşımlar doğrultusunda, çalışma ekolojik-anlatısal bir analitik mercek benimsemektedir. Veriler, bir yıl boyunca birden fazla veri toplama aracı kullanılarak toplanmıştır. Kimlik yörüngelerinin zamansal ve bağlamsal doğasını yakalayabilmek için, anlatı temelli hikayeleştirme yaklaşımı refleksif tematik analizle birlikte kullanılmıştır. Bulgular, LÖÖ kimlik müzakeresinin eğitimsel geçmişler, kurumsal aidiyet, kariyer geçişleri ve hayal edilen gelecekler tarafından şekillenen, dinamik ve gerilim yüklü bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Kesintilere ve güvencesizliğe rağmen, katılımcılar dayanıklılık, özneleşme ve mesleki bağlılık sergilemiştir. Bu çalışma, LÖÖ'lerin deneyimlerine odaklanarak DÖK alanına katkı sunmakta ve ekolojik perspektifleri lisansüstü eğitime taşımaktadır. Yöntemsel açıdan ise, anlatı araştırmasının çok modlu veri ortaya çıkarma teknikleriyle bütünleştirilmesinin, kimlik çalışmalarının karmaşıklığını ve zamansallığını anlamada nasıl zenginleştirici bir rol oynadığını göstermektedir. Bulgular ayrıca, yükseköğretimde daha şeffaf, adil ve destekleyici yapılar tasarlanmasına yönelik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Identity has long been a central concept in second language acquisition and applied linguistics. Within this body of research, studies on language teacher identity (LTI) have typically focused on pre-service or novice teachers. However, increasing institutional and policy pressures in higher education have led many experienced teachers to pursue graduate studies, giving rise to the underexplored figure of the graduate student-teacher (GST). Responding to this shift, the present study employs narrative inquiry to explore how language teachers negotiate their professional identities as they become graduate student-teachers (GSTs). The study examines GSTs' professional identity negotiation as a distinctive form of in-betweenness, shaped by their dual positionality as teachers and graduate students. Drawing on the Community of Practice framework, Ecological Systems Theory, and perspectives on identity as socially and emotionally constructed, the study adopts an ecological-narrative analytic lens. Data were collected over one year through multiple data collection tools. To capture the temporal and contextual nature of identity trajectories, narrative storytelling was combined with reflexive thematic analysis. Findings reveal that GST identity negotiation is a dynamic, tension-filled process shaped by educational histories, institutional belonging, career transitions, and imagined futures. Despite disruptions and precarity, participants demonstrated resilience, agency, and professional commitment. This study contributes to LTI research by addressing the underexplored experiences of GSTs and extending ecological perspectives to graduate education. Methodologically, it illustrates how integrating narrative inquiry with multimodal elicitation enhances understanding complexity and temporality of identity work. The findings also carry implications for designing more transparent, equitable, and supportive structures in higher education.