Ebeveynlere yönelik nefes egzersizi uygulamalarının okul öncesi dönem ebeveyn-çocuk iletişimine etkisi
The effects of parent-focused breathing exercise practices on parent–child communication in the preschool period
  1. Tez No: 1000988
  2. Yazar: ARZU SUNAR YÜREKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜHAN YEŞİL DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi iletişim, Etkili iletişim, Çocuk-okul öncesi, Family communicatin, Efficient communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlere uygulanan nefes egzersizlerinin ebeveyn ile çocuk iletişimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, nefes egzersizlerinin etkisinin katılımcıların çeşitli demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Çalışma, karma yöntemde yürütülmüş olup araştırmanın nicel boyutunda tek gruplu ön test son test deneysel model kullanılmıştır. Nitel boyut ise ebeveynlerin nefes egzersizlerine ve bu egzersizlerin çocuklarıyla kurdukları iletişim üzerindeki etkisine yönelik görüşlerden meydana gelmektedir. Bu bağlamda, araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı ve Görüşme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS-25 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, frekans ve yüzdelik gibi betimsel analizlerin yanı sıra nefes egzersizlerinin ebeveyn ile çocuk iletişimi üzerindeki etkisini test etmek amacıyla Bağımlı gruplar t-testi ve Karışık Desenler ANOVA kullanılmıştır. Nitel veriler betimsel ve içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmada, okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlere uygulanan nefes egzersizlerinin ebeveyn ile çocuk iletişimi üzerinde pozitif ve istatiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Nefes egzersizlerinin ebeveyn-çocuk iletişimi üzerine olan etkisinin annelerin yaşının, eğitim durumunun, çalışma durumunun, günlük çalışma saatinin, medeni durumunun, çocuk sayısının ve çocuk bakımında yardımcı birinin bulunmasına göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Nefes egzersizleri sonrasında ebeveynlerin %84'ü stresli anlarda kendini sakinleştirme ve günlük yaşamda bilinçli nefes kullanım becerilerinin arttığını belirtmiştir. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu, sakinleşme sürecinin kısaldığını, stresle daha etkili başa çıkabildiklerini ve farkındalıklarının arttığını ifade etmiştir. Katılımcıların %92'si çocukla iletişimde duyguları fark etme; %92'si duygularını yönetme becerilerinin geliştiğini; %84'ü çocukla iletişimde sabır düzeyinin arttığını, %88'i çocuklarıyla daha fazla göz teması kurduklarını, %88'i tartışma ve kriz anlarını daha sakin ve çözüm odaklı yönetebildiklerini ifade etmiştir. Annelerin %80'i çocuklarına karşı daha az yargılayıcı olduklarını, %64'ü ise çocukların karşı dikkat ve odaklanma düzeylerinin arttığını belirtmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu, nefes egzersizleri sonrasında anne-çocuk bağının güçlendiğini ve uygulamanın ebeveynlik becerilerine olumlu katkı sağladığını ifade etmiştir. Elde edilen bulgular, nefes egzersizlerinin ebeveynlerin duygusal düzenleme becerilerini desteklediğini ve ebeveyn-çocuk etkileşimini güçlendiren etkili bir müdahale yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of breathing exercises applied to parents of preschool children on parent-child communication. Additionally, it investigated whether the effect of breathing exercises differed according to the various demographic characteristics of the participants. The study was conducted using a mixed-methods approach, with a single-group pretest-posttest experimental design used in the quantitative dimension. The qualitative dimension consisted of parents' opinions on breathing exercises and their impact on communication with their children. Data were collected using a Demographic Information Form, a Parent-Child Communication Assessment Tool, and an Interview Form. The data were analyzed using the SPSS-25 statistical program. Descriptive analyses such as mean, standard deviation, frequency and percentage were used,as well as the Dependent groups t-test and Mixed Designs ANOVA to test the effect of breathing exercises on parent-child communication. Qualitative data were analyzed through descriptive and content analysis. The study found that breathing exercises applied to parents of preschool children had a positive and statistically significant effect on parent-child communication. It was determined that the effect of breathing exercises on parent-child communication did not show a significant difference according to mothers' age, education level, employment status, daily working hours, marital status, number of children and presence of a caregiver. Following breathing exercises, 84% of parents stated that their ability to calm themselves during stressful moments and use conscious breathing in daily life had increased. The vast majority of parents stated that their calming times had shortened, they were able to cope with stress more effectively and their awareness had increased. 92% of participants stated that their ability to recognize emotions in communication with their children had improved, 92% stated that their ability to manage emotions had improved; 84% stated that their level of patience in communication with their children had increased; 88% stated that they made more eye contact with their children; and 88% stated that they were able to manage arguments and crises more calmly and in a solution-oriented manner. 80% of mothers reported being less judgmental towards their children, and 64% reported increased attention and focus towards their children. The vast majority of participants stated that the mother-child bond strengthened after the breathing exercises and that the practice positively contributed to their parenting skills. The findings indicate that breathing exercises support parents' emotional regulation skills and are an effective intervention method that strengthens parent-child interaction.