Toraks travmasına bağlı kot kırıklı hastalarda erken ve güvenli taburculuk: Klinik belirteçler ve karar kriterleri
Early and safe discharge in patients with rib fractures due to thoracic trauma: Clinical indicators and decision criteria
- Tez No: 1001084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT PAYZA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: acil servis, erken taburculuk, kot kırığı, toraks travması, emergency department, early discharge, rib fracture, thoracic trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Toraks travmalarına bağlı kot kırıkları, acil serviste sık karşılaşılan ve klinik seyri geniş bir spektrum gösteren yaralanmalar arasında yer almakta olup, bu hastalarda yatış ve taburculuk kararları çoğu zaman değişkenlik göstermektedir. Erken ve güvenli taburculuk için uygun hasta seçiminin yapılamaması, gereksiz yatışlara veya gecikmiş komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışma, toraks travmasına bağlı kot kırığı saptanan hastalarda erken ve güvenli taburculuğu öngörebilecek klinik belirteçleri belirlemeyi ve acil serviste uygulanabilir objektif karar kriterleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yöntem:Toraks travmasına bağlı kot fraktürü tanısı alan erişkin hastaları kapsayan bu retrospektif gözlemsel çalışmada, acil servisten taburcu edilen hastalar ile hastaneye yatırılan hastalar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Demografik özellikler, klinik bulgular, radyolojik kırık özellikleri ve RIBScore gibi travma şiddetini yansıtan değişkenler değerlendirilmiştir. Erken taburculuk, acil servisten yatış gereksinimi olmaksızın taburcu edilme olarak tanımlanmış; erken taburcu edilen hastaların tamamında kısa dönemde yeniden başvuru saptanmaması nedeniyle erken ve güvenli taburculuk kavramları birlikte ele alınmıştır. Bu analitik dizayn ile acil serviste erken ve güvenli taburculuğu mümkün kılan klinik ve radyolojik belirteçlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda pulmoner kontüzyon, pnömotoraks, hemotoraks, ardışık kot fraktürü, sternum fraktürü varlığı ve kırık stabilizasyonu gereksiniminin hastane yatışı ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı. Klinik parametrelerin klinik yönetim sonlanımları ile sınırlı ilişki gösterdiği, buna karşın radyolojik değişkenlerin karar süreçlerinde daha belirleyici olduğu gözlendi. Anlamlı bulunan değişkenlerin rölatif risk düzeyleri dikkate alınarak oluşturulan Erken Değerlendirme Skoru'nun (EDS) yatış gerekliliğini öngörmede ayırt edici performans sergilediği belirlendi. Erken taburculuk uygulanan hastalarda kısa dönem yeniden başvuru izlenmedi. Sonuçlar: Kot fraktürlü hastaların acil serviste değerlendirilmesinde intratorasik yaralanmaları ve toraks duvarı instabilitesini yansıtan radyolojik bulguların klinik yönetim kararlarında belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Uygun hasta seçimi ile erken taburculuk stratejilerinin güvenli biçimde uygulanabileceği düşünülmektedir. EDS skoru, hastane yatış-taburculuk gerekliliğinin öngörülmesinde potansiyel bir karar destek aracı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Rib fractures secondary to thoracic trauma are commonly encountered in the emergency department and present with a wide range of clinical courses, resulting in variability in hospitalization and discharge decisions. Failure to appropriately identify patients suitable for early and safe discharge may lead to unnecessary hospital admissions or delayed complications. The aim of this study is to determine clinical parameters associated with early and safe discharge in patients with rib fractures following thoracic trauma and to define objective decision criteria applicable in emergency department practice. Methods: In this retrospective observational study including adult patients diagnosed with rib fractures due to thoracic trauma, patients discharged from the emergency department were comparatively analyzed with those who required hospital admission. Demographic characteristics, clinical findings, radiological features of rib fractures, and variables reflecting trauma severity, including the RIBScore, were evaluated. Early discharge was defined as discharge from the emergency department without the need for hospital admission; as no short-term revisits were observed among early discharged patients, the concepts of early and safe discharge were considered together. Through this analytical design, the study aimed to identify clinical and radiological predictors that enable early and safe discharge in the emergency department. Results: Adult patients diagnosed with rib fractures following blunt thoracic trauma were included in the study. Clinical and radiological characteristics were evaluated in relation to emergency department disposition outcomes. Pulmonary contusion, pneumothorax, hemothorax, consecutive rib fractures, sternal fractures, and the requirement for fracture stabilization demonstrated significant associations with the need for hospital admission. Clinical parameters showed limited associations with disposition decisions, whereas radiological variables appeared to have a more prominent role in clinical management. The Early Evaluation Score (EDS), developed based on the relative risk levels of significant variables, demonstrated discriminative capacity in predicting hospitalization requirements. No short-term readmissions were observed among patients discharged from the emergency department. Conclusion: Radiological findings reflecting intrathoracic injury and chest wall instability appear to play a decisive role in disposition decisions for patients with rib fractures in the emergency department. Early discharge strategies may be safely implemented with appropriate patient selection. The EDS may serve as a potential decision-support tool for predicting the need for hospital admission.