İşletmenin sürekliliği ve denetçi görüşüyle ilişkisi: Borsa İstanbul'da imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler üzerine bir araştırma
The relationship between going concern and auditor opinion: An empirical study on manufacturing firms listed on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 1001253
  2. Yazar: GÜNAY BABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ÜNKAYA, DOÇ. DR. MURAT OCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim raporları, Finansal belirleyiciler, Lojistik regresyon analizi, işletme sürekliliği, Audit reports, Financial determinants, Logistic regression analysis, Going concern
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Denetim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, işletmenin sürekliliği ile bağımsız denetçi görüşleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, 2018–2022 yılları arasında Borsa İstanbul'da imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların verileri kullanılmıştır. İşletmenin süreklilik durumu Altman Z skoru, Ohlson skoru, Zmijewski skoru ve kaldıraç oranı gibi finansal göstergelerle ölçülmüş; denetçi görüşü ile bu göstergeler arasındaki ilişki Lojistik Regresyon ile analiz edilmiştir. Analiz bulguları, finansal sıkıntı göstergeleri arttıkça denetçilerin olumlu görüş dışında görüş verme olasılığının arttığını göstermektedir. Ayrıca olası endojenlik sorunu için Araç Değişkenli model uygulanmıştır ve bu modelin sonuçları ana sonuçlar ile paraleldir. Denetim firmalarının büyüklüğüne göre yapılan ek analizlerde, küçük denetim firmalarının süreklilik riskini daha belirleyici bir unsur olarak değerlendirdiği; büyük denetim firmalarının ise farklı risk faktörlerini göz önünde bulundurabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between going concern and independent audit opinions. The research utilises data from companies operating in the manufacturing sector listed on Borsa Istanbul between 2018 and 2022. The going concern status of companies is measured using financial indicators such as the Altman Z-score, Ohlson score, Zmijewski score, and leverage ratio. The relationship between these indicators and the audit opinion is analysed using Logistic Regression. The findings indicate that as indicators of financial distress increase, auditors are more likely to issue a qualified opinion, adverse, or disclaimer of opinion. Additionally, an Instrumental Variable model is applied to address potential endogeneity concerns, and the results are consistent with the main findings. Supplementary analyses based on audit firm size indicate that smaller audit firms tend to consider going-concern risk a more decisive factor. In contrast, larger audit firms may take other risk factors into account.