Liquidity management and working capital efficiency: A study on BIST 30 companies
Likidite yönetimi ve işletme sermayesi verimliliği: BİST 30 şirketleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 1001267
  2. Yazar: MOAMIN ADNAN KHALEEL KHALEEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SARA FAEDFAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Maliye, Business Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Likidite Yönetimi, İşletme Sermayesi Verimliliği, BIST 30, Panel Veri Regresyonu, Nakit Dönüşüm Döngüsü (CCC), Liquidity Management, Working Capital Efficiency, BIST 30, Panel Data Regression, Cash Conversion Cycle (CCC)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe-Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Borsa İstanbul'da (BIST 30) işlem gören en büyük firmalar arasında likidite yönetimi ile işletme sermayesi etkinliği arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, firmaların kısa vadeli ödeme gücü ve operasyonel sürekliliğine odaklanarak, likidite politikalarının cari varlık ve yükümlülüklerin etkin kullanımı üzerindeki etkisini analiz etmektedir. Örneklem, Türk ekonomisi açısından sistematik öneme sahip olması nedeniyle seçilmiş olup, likidite göstergeleri ile işletme sermayesi etkinliği arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla 2020–2024 dönemine ait firma düzeyinde finansal tablolar incelenmiştir. Örneklem otuz kote şirketten oluşmaktadır. İşletme sermayesi etkinliği, Nakit Dönüşüm Süresi (CCC) ve bileşenleri olan Alacak Tahsil Süresi (DSO), Stok Devir Süresi (DIO) ve Borç Ödeme Süresi (DPO) aracılığıyla ölçülmüştür. Likidite ise cari oran, asit-test oranı (likidite oranı) ve nakit oranı göstergeleriyle değerlendirilmiştir. Hipotezleri test etmek için panel veri regresyon teknikleri havuzlanmış EKK, sabit etkiler modeli (FEM) ve rassal etkiler modeli (REM) kullanılmıştır. En uygun modelin belirlenmesinde Hausman testi uygulanmış; ayrıca sektörel özellikler ile faiz oranı ve enflasyon oranı gibi makroekonomik faktörler modele dahil edilerek analizlerin sağlamlığı artırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, etkin likidite yönetimi ile daha kısa nakit dönüşüm süreleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgu, güçlü likidite pozisyonuna sahip firmaların alacak, stok ve borç yönetimini daha verimli bir şekilde yürüttüklerini göstermektedir. Çalışma, büyük Türk halka açık şirketlerin finans yöneticilerine kısa vadeli finansal planlamayı geliştirmeleri, likidite ile kârlılık arasında denge kurmaları ve operasyonel dayanıklılığı artırmaları için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between liquidity management and working capital efficiency among the largest firms listed on Borsa İstanbul (BIST 30). The research focuses on how liquidity policies affect the efficiency with which firms utilize current assets and liabilities, focusing on short-term solvency and operational continuity sample is selected due to its systemic importance for the Turkish economy, and firm level financial statements are analyzed over the study period between 2020-2024 defined in the thesis to evaluate the link between liquidity indicators and working capital efficiency. The sample consists of thirty listed companies. Working capital efficiency is measured through the Cash Conversion Cycle (CCC) and its components Days Sales Outstanding (DSO), Days Inventory Outstanding (DIO), and Days Payable Outstanding (DPO). Liquidity is assessed via the current ratio, quick ratio, and cash ratio. Panel data regression techniques including pooled OLS, fixed effects (FEM), and random effects (REM) are employed to test the hypotheses. The Hausman test is used to select the most appropriate model, while sectoral characteristics and macroeconomic factors such as interest and inflation rates are incorporated to ensure robustness. The results reveal a significant relationship between efficient liquidity management and shorter cash conversion cycles, indicating that firms with stronger liquidity positions tend to manage receivables, inventories, and payables more effectively. The study provides practical recommendations for financial managers of large Turkish listed firms to enhance short-term financial planning, strike a balance between liquidity and profitability, and improve operational resilience.