İklim güvenliği: İklim değişikliği ve ulusal güvenlik ilişkisi
Climate security: Climate change and national security relationship
- Tez No: 1001567
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA BOZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, International Relations, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik güvenlik, Güvenlik iklimi, Milli güvenlik politikası, İnsani güvenlik, Economic security, Safety climate, National security policy, Human security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel boyutta her geçen gün daha fazla hissedilen iklim değişikliğinin, bir tehdit ve risk faktörü olarak yol açtığı ve gelecekte de yol açabileceği öngörülen, çok boyutlu etkilerinin anlaşılabilmesi amacıyla, bu çalışmada iklim değişikliğinin ulusal güvenlikle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada, güvenlik terimi kavramsal olarak ele alınmış olup farklı disiplin ve yaklaşımların perspektifinden güvenlik ve iklim değişikliği konularının nasıl ele alındığı ve iklim değişikliğinin nasıl bir güvenlik meselesi haline geldiği değerlendirilmiştir. Değişen iklim koşullarının paralelinde ortaya çıkan güvenlik risklerini belirlemek, değerlendirmek, azaltmak için iklim değişikliği sorununu tanımlayan ve bu sorunun çözümüne dair uygun bakış açısı sunabilen güvenlik strateji ve yaklaşımları araştırılarak bu çalışmada yer verilmiştir. Ayrıca, iklim değişikliği nedir ve etkileri nelerdir? İklim değişikliği bir güvenlik meselesi haline nasıl gelmiştir? İklim değişikliğinin etkilerini en çok hangi sektörlerde görmekteyiz? Devletler gelecekte eşit, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde insanların gıda ve temiz su ihtiyaçlarını karşılayabilecekler mi? İklim değişikliği ülkelerin uzun vadeli kalkınma hedeflerini etkilemekte mi? Değişen iklim koşulları nedeniyle kaynak savaşları ve yeni güvenlik riskleri oluşur mu? İklim değişikliğinden kaynaklı göçler nedeniyle kaos, çatışma ve istikrarsızlık gibi ulusal güvenliği etkileyen riskler meydana gelir mi? İklim değişikliğinin sosyo-ekonomik etkileri nelerdir? İklim güvenliği ve Ulusal güvenlik ilişkisi nerede başlar? Gibi ortaya çıkan birçok sorunun cevabının bulunması da bu tez çalışmasında amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to understand the multidimensional effects of climate change, which isincreasingly felt on a global scale and is predicted to pose a threat and risk factor inthe future, this study examines the relationship between climate change and national security. In this study, the concept of security is addressed conceptually, and it is evaluated how security and climate change issues are approached from the perspectives of different disciplines and approaches, and how climate change has become a security issue. Security strategies and approaches that define the problem of climate change and offer appropriate perspectives for its solution have been researched and included in this study in order to identify, assess, and mitigate the security risks that arise in parallel with changing climate conditions. Additionally, questions such as“What is climate change and what are its effects?”,“How has climate change become a security issue?”,“In which sectors do we see the effects of climate change the most?”,“Will countries be able to meet the food and clean water needs of their populations in a healthy and sustainable manner in the future?”,“Does climate change affect countries' long-term development goals?”, and“Will countries be able to meet the food and clean water needs of their populations in a healthy and sustainable manner in the future?”are addressed. Healthy, and sustainable manner? Does climate change affect countries' long-term development goals? Will changing climate conditions lead to resource wars and new security risks? Will climate change-induced migration lead to chaos, conflict, and instability that affect national security? What are the socio-economic effects of climate change? Where does the relationship between climate security and national security begin? This thesis aims to find answers to these and many other questions.