İnmeli hastalarda interlökin-8 (IL-8) (-251 A/T, +781 C/T) gen varyasyonları ve IL-8 serum ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between interleukin-8 (IL-8) (-251 A/T, +781 C/T) gene variations and IL-8 serum expression levels in stroke patients
- Tez No: 1001705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: İnme, IL-8 (-251 A/T, +781 C/T), gen varyasyonları, IL-8 serum ekspresyon düzeyi, IL-8 (-251 A/T, +781 C/T), gene variations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
Özet
“İnmeli hastalarda interlökin-8 (IL-8) (-251 A/T, +781 C/T) gen varyasyonları ve IL-8 serum ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Serebrovasküler hastalıklar (SVH), özellikle iskemik inme, dünya genelinde yüksek morbidite ve mortalite oranlarına yol açan önemli sağlık sorunlarıdır. İskemik inme sırasında beyin damarlarındaki tıkanıklık, hipoksiye ve enerji kaybına neden olarak hücresel hasarı tetikler. Bu süreçte inflamatuvar yanıtlar devreye girer ve çeşitli sitokinler salınır. Bu sitokinlerden biri olan interlökin-8 (IL-8), nötrofillerin iskemik bölgeye göçünü sağlayarak inflamasyonu artırır. Yüksek IL-8 düzeyleri, inme şiddeti ve kötü prognozla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada, IL-8 genine ait -251 A/T ve +781 C/T varyasyonlarının genotip dağılımlarının belirlenmesi, bu varyasyonların IL-8 serum düzeyleriyle olan ilişkisinin ortaya konması ve iskemik inmenin erken tanısı ve hastalık progresyonundaki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntemler: İnme tanısı almış 100 hasta ve 100 kontrol grubundan alınmış olan periferik venöz kanlaran DNA izolasyonu gerçekleştirildi. Elde edilen DNA örneklerinden polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ve restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi yöntemleri uygulanarak genetik yatkınlık saptandı. ELISA yöntemi kullanılarak IL-8 serum ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Genetik varyasyonlar ile serum düzeyleri ve klinik parametreler arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Bulgular: IL-8 (-251 A/T) gen varyasyonunun TT genotipinin inmeli hasta grubunda daha yüksek, kontrol grubunda AT genotipi daha yüksek, IL-8 (+781 C/T) gen varyasyonunun CC genotipi hasta grubunda anlamlı derecede yüksekken, kontrol grubunda TT genotipi daha yüksek bulundu. Ayrıca IL-8 serum eskpresyon düzeyleri hasta grubunda anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, ailesinde inme hastalığı ve ailesinde nörodejeneratif hastalık olması inme hastalığı için risk teşkil edebileceği, IL-8 -251 A/T gen varyasyonunun TT genotipinin inme hastalığı için risk faktörü olabileceğini, AT genotipinin hastalığa karşı koruyucu faktör olabileceği belirlenmiştir. IL-8 (+781 C/T) gen varyasyonunun CC genotipinin TT olması inme riskini azaltabileceğini ve bu gen varyasyonlarının biyobelirteç ve risk değerlendirme parametresi olarak klinik çalışmalarda önemli bir rol oynayabileceği tespit edilmiştir. IL-8 serum eskpresyon düzeylerindeki artış inme riskini artırıcı bir etken olabileceği, sadece tanı amaçlı değil, belirli ölçüde prognostik olarak da kullanılabileceğine dair kanıt oluşturabileceğini ve inme sonrası beyin hasarını azaltma stratejisi olabileceğini, IL-8 serum eskpresyon düzeyleri ile IL-8 (+781C/T) gen varyasyonunun CC-CT genotiplerinin birlikte değerlendirilmesi, inme riski taşıyan bireylerin erken tespiti ve hastalığın önlenmesine yönelik erken tedbirlerin alınmasına önemli katkılar sağlayabilecektir. Gen varyasyonları ile serum ekspresyon düzeylerinin birlikte değerlendirilmesi, inme riski taşıyan bireylerde hastalık gelişimi öncesinde klinik açıdan biyobelirteç ve risk değerlendirme parametresi olarak kritik bir rol oynama potansiyeline sahip olabileceğini belirtebiliriz.
Özet (Çeviri)
“Investigation of the relationship between interleukin-8 (IL-8) (-251 A/T, +781 C/T) gene variations and IL-8 serum expression levels in stroke patients”, Trakya University, Institute of Health Science, Biophysics Department, Master Thesis, Edirne, 2025. Background and Aim: Cerebrovascular diseases (CVD), particularly ischemic stroke, are major global health problems that lead to high rates of morbidity and mortality. During an ischemic stroke, blockage of cerebral blood vessels results in hypoxia and energy depletion, triggering cellular damage. This process activates inflammatory responses and leads to the release of various cytokines. One of these cytokines, interleukin-8 (IL-8), promotes the migration of neutrophils to the ischemic region, thereby exacerbating inflammation. Elevated IL-8 levels have been associated with increased stroke severity and poor prognosis. The aim of this study was to determine the genotype distributions of the IL-8 gene polymorphisms -251 A/T and +781 C/T, to investigate their relationship with serum IL-8 levels, and to evaluate their potential role in the early diagnosis and progression of ischemic stroke. Materials and Methods: Peripheral venous blood samples were collected from 100 patients diagnosed with stroke and 100 control subjects. DNA isolation was performed from these samples. Genetic susceptibility was determined using Polymerase Chain Reaction (PCR) and Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) methods. IL-8 serum expression levels were measured using the ELISA method. The relationships between genetic variations, serum levels, and clinical parameters were evaluated using statistical analyses. Results: In the IL-8 (-251 A/T) gene variation, the TT genotype was found to be more frequent in the stroke group, while the AT genotype was more common in the control group. For the IL-8 (+781 C/T) gene variation, the CC genotype was significantly higher in the stroke group, whereas the TT genotype was more frequent in the control group. Additionally, IL-8 serum expression levels were found to be significantly higher in the stroke group. Conclusion: According to the results of this study, diabetes, hypertension, high cholesterol, heart disease, family history of stroke, and family history of neurodegenerative diseases may represent risk factors for stroke. The TT genotype of the IL-8 (-251 A/T) gene variation may be a potential risk factor for stroke, while the AT genotype may have a protective effect. The presence of the CC genotype in the IL-8 (+781 C/T) gene variation may increase stroke risk, whereas the TT genotype could reduce it. These genetic variations may play an important role as biomarkers and risk assessment parameters in clinical studies. The increase in IL-8 serum expression levels may be a contributing factor to stroke risk and could serve not only as a diagnostic marker but also as a potential prognostic indicator, providing evidence for strategies aimed at reducing brain damage after stroke. The combined evaluation of IL-8 serum expression levels with the CC–CT genotypes of the IL-8 (+781 C/T) gene variation may contribute significantly to the early identification of individuals at risk of stroke and to the implementation of preventive measures. Assessing genetic variations together with serum expression levels may have the potential to play a critical role as a biomarker and risk assessment parameter in identifying stroke risk before disease onset.