Farklı kinezyo bantlama yöntemlerinin plantar fasya elastikiyeti, denge, dikey sıçrama performansı, ayak bileği fonksiyonu ve eklem pozisyon hissi üzerine etkileri
The effects of different kinesio taping methods on plantar fascia elasticity, dynamic balance, vertical jump performance, ankle function, and joint position sense
  1. Tez No: 1001844
  2. Yazar: ROXANA HOSSEINI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, Plantar fasya, Denge, Propriosepsiyon, MyotonPro, Kinesio taping, Plantar fascia, Dynamic balance, Proprioception, MyotonPro
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, farklı kinezyo bantlama tekniklerinin plantar fasya elastikiyeti, dinamik denge, dikey sıçrama performansı, ayak bileği fonksiyonu ve eklem pozisyon hissi üzerindeki akut etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Metod: Prospektif ve randomize kontrollü bir tasarımda yürütülen çalışma, 18–25 yaş aralığındaki 120 sağlıklı genç yetişkini kapsamaktadır. Katılımcılar rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: fasilitasyon bantlaması, ayak bileği stabilizasyon bantlaması ve sham (yalancı) uygulama. Değerlendirmelerde plantar fasya viskoelastik özellikleri MyotonPro cihazı ile; dinamik denge performansı Modifiye Yıldız Denge Testi ile; dikey sıçrama performansı Sargent testi ile; ayak bileği fonksiyonu Ayak ve Ayak Bileği Yeterlilik Ölçütü ile; eklem pozisyon hissi ise gonyometrik hedef-açı protokolü ile ölçülmüştür. Bulgular: Fasilitasyon bantlamasının plantar fasya frekansı ve sertliği üzerinde anlamlı düzeyde iyileştirici etki oluşturduğunu; stabilizasyon bantlamasının ise özellikle 24. ve 48. saat ölçümlerinde dinamik denge parametrelerini belirgin biçimde geliştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, sham uygulama çoğu ölçümde anlamlı bir değişiklik üretmemiştir. Eklem pozisyon hissi değerlendirmelerinde fasilitasyon bantlaması, daha düşük hata değerleri ile proprioseptif doğruluk açısından diğer yöntemlere kıyasla daha avantajlı bulunmuştur. Sonuç: Kinezyo bantlama tekniklerinin klinik ve performans temelli çıktılar üzerindeki etkilerinin uygulanan yönteme bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Fasilitasyon KT, plantar fasya viskoelastisitesinin artırılmasında ve proprioseptif duyarlılığın geliştirilmesinde daha etkili görünürken, stabilizasyon KT dinamik denge performansının iyileştirilmesinde üstünlük sağlamaktadır. Bu sonuçlar, hem sportif performansın desteklenmesi hem de yaralanma riskinin azaltılması amacıyla kullanılacak bantlama stratejilerinin bilimsel temelli olarak seçilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to comparatively investigate the acute effects of different kinesio taping techniques on plantar fascia elasticity, dynamic balance, vertical jump performance, ankle function, and joint position sense. Method: Conducted as a prospective randomized controlled trial, the study included 120 healthy young adults aged 18–25 years. Participants were randomly assigned to one of three groups: facilitation taping, ankle-stabilization taping, or sham application. Plantar fascia viscoelastic properties were assessed using the MyotonPro device; dynamic balance performance with the Modified Star Excursion Balance Test; vertical jump performance with the Sargent Test; ankle function with the Foot and Ankle Ability Measure; and joint position sense using a goniometric target-angle protocol. Results: The findings demonstrated that facilitation taping produced significant short-term improvements in plantar fascia frequency and stiffness, whereas ankle-stabilization taping yielded superior enhancements in dynamic balance parameters at 24- and 48-hour follow-up assessments. Sham taping did not result in meaningful changes in any major outcome variable. Additionally, facilitation taping was associated with lower joint position error values, indicating improved proprioceptive accuracy compared with the other techniques. Conclusion: The outcomes of the present study indicate that the clinical and performance-related effects of kinesio taping vary according to the specific application technique employed. While facilitation KT appears more effective in enhancing plantar fascia viscoelasticity and proprioceptive acuity, stabilization KT demonstrates greater efficacy in improving dynamic balance performance. These results provide evidence-based guidance for the informed selection of taping strategies aimed at optimizing athletic performance and reducing injury risk.