Dijital oyunlaştırma etkinlikleriyle zenginleştirilmiş İngilizce öğretiminin başarı, motivasyon ve tutuma etkisi
The effect of English language teaching enriched with digital gamification activities on achievement, motivation and attitude
- Tez No: 1002082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, Foreign language teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital oyunlaştırma etkinlikleriyle desteklenmiş İngilizce öğretiminin lise öğrencilerinin akademik başarı, derse yönelik tutum ve öğrenme motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ili Viranşehir ilçesinde bulunan bir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören 9. sınıf öğrencileri arasından belirlenmiştir. Okulda bulunan toplam altı şube arasından seçkisiz (rastgele) örnekleme yöntemiyle seçim yapılmıştır. Seçilen şubeler rastgele atama yoluyla iki deney ve bir kontrol grubu olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu kapsamda iki şube Deney Grubu 1, iki şube Deney Grubu 2 ve iki şube Kontrol Grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada Deney 1 dijital oyunlaştırma grubu, deney 2 dijital olmayan oyunlaştırma grubu ve geleneksel öğretim uygulanan kontrol grubu olmak üzere üç farklı grup yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği ve İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Uygulama süreci toplam on hafta sürmüş; dijital oyunlaştırma grubunda dersler puan, rozet, seviye, geri bildirim ve ilerleme takibi gibi oyunlaştırma unsurlarıyla desteklenmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz programı Jamovi aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, dijital oyunlaştırma etkinlikleriyle desteklenen İngilizce öğretiminin öğrencilerin akademik başarı ve motivasyon düzeyleri üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Ayrıca dijital oyunlaştırmanın, öğrencilerin derse yönelik tutumlarını geliştirdiği ve öğrenme sürecine daha istekli katılmalarını sağladığı belirlenmiştir. Sonuçlar, dijital oyunlaştırmanın İngilizce öğretiminde etkili bir öğretim yaklaşımı olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of digital gamification-supported English instruction on high school students' academic achievement, attitudes toward the course, and learning motivation. The study was conducted using a quasi-experimental pre test–post-test control group design. The study group consisted of 9th-grade students enrolled in an Anatolian Imam Hatip High School located in the Viranşehir district of Şanlıurfa during the 2024–2025 academic year. Among the six existing classes at this grade level, the groups were selected through a random sampling method. The selected classes were then randomly assigned to two experimental groups and one control group. Accordingly, two classes were assigned as Experimental Group 1, two classes as Experimental Group 2, and two classes as the Control Group. In the study, three different instructional conditions were implemented: digital game-based learning in Experimental Group 1, non-digital game-based learning in Experimental Group 2, and traditional instruction in the Control Group. Data were collected using an academic achievement test, an attitude scale toward English lessons, and a motivation scale for learning English. The implementation process lasted ten weeks. In the digital gamification group, English lessons were supported by gamification elements such as points, badges, levels, instant feedback, and progress tracking. The collected data were analyzed using statistical software Jamovi. The findings indicate that digital gamification-supported English instruction has positive effects on students' academic achievement and motivation levels. Additionally, digital gamification was found to improve students' attitudes toward English lessons and increase their active participation in the learning process. The results suggest that digital gamification can be used as an effective instructional approach in English language teaching.