Türk örnekleminde cinsel mitlerin incelenmesi
Examination of sexual myths in a Turkish sample
- Tez No: 1002157
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN HERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel tutumlar, Cinsellik, Sexual attitudes, Sexuality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk örnekleminde cinsel mitlerin yaygınlığını ve kaynaklarını ilişkisel ve keşifsel anlamda incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi aracılığıyla ulaşılan toplam 705 kişi katılım sağlamıştır. Verileri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu ve Cinsel Mitler Ölçeği kullanılmış olup veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Normallik varsayımı şartının sağlanmamasından dolayı Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis analizleri kullanılmıştır. Bulgular, sosyodemografik değişkenlere göre erkeklerin, yüksek gelirlilerin, romantik bir ilişkisi olmayanların, hizmet sektörü, esnaf ve beyaz yakalı işlerle uğraşanların cinsel mit düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Aile özelliklerine yönelik analizler, ebeveyn tutumları ve aile yapısının bireylerin cinsel mit düzeyleri üzerinde bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Aileden alınan eğitimin bireylerin cinsel mit düzeyleriyle bir ilişki göstermemesi bulgusunun aksine okuldan cinsel eğitim alan bireylerin cinsel mit düzeyleri daha düşük bulunmuştur. İlk cinsel bilgilerin alındığı yaş ve kaynak, bireylerin cinsel mit düzeylerine etki etmemiştir. Cinsel işlev bozukluğu tanısının varlığı yüksek cinsel mit düzeyleri ile ilişkili bulunurken psikiyatrik tanı varlığı düşük cinsel mit düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca cinselliğin bir amacı olduğunu belirtenlerin cinsel mit düzeyleri daha yüksek bulunurken bu amacı üreme ve güçlü hissetmek olarak belirten bireyler mit seviyeleri açısından daha yüksek bir puan ortaya koymuşlardır. Bunun yanı sıra herhangi bir cinsel problem ile uğraşmak zorunda kaldıklarında bunu hiç kimseyle paylaşmayacağını belirtenlerin cinsel mit düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bireylerin benimsedikleri cinsel mitlerin kaynaklarına dair pek net bir çerçeve ortaya konamasa da çoğu alt boyut için bireylerin benimsedikleri yanlış inanışları yaradılışa ve geleneksel kurallara atfetmeye daha yatkın oldukları ortaya konmuştur. Bu bağlamda cinsel algı ve inançlar bu çalışmada çok yönlü bir şekilde incelenmiş olup, ortaya konan bulguların literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the prevalence and sources of sexual myths in a Turkish sample through a correlational and exploratory approach. A total of 705 individuals, recruited through convenience sampling, participated in the study. Data were collected using a Personal Information Form and the Sexual Myths Scale, and analyzed using SPSS 26.0. Because the assumption of normality was not met, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis analyses were employed. Findings indicated that, based on sociodemographic variables, males, higher-income earners, those not in a romantic relationship, and those working in the service sector, tradespeople, and white-collar jobs had higher levels of sexual myths. Analyses of family characteristics revealed that parental attitudes and family structure had no effect on individuals' levels of sexual myths. Contrary to the finding that family education was not associated with individuals' levels of sexual myths, individuals who received sexual education at school were found to have lower levels of sexual myths. The age and source of first sexual information did not affect individuals' levels of sexual myths. The presence of a sexual dysfunction diagnosis was associated with higher levels of sexual myths, while the presence of a psychiatric diagnosis was associated with lower levels of sexual myths. Furthermore, those who stated that sexuality has a purpose were found to have higher levels of sexual myths, while those who stated that this purpose was reproduction and feeling powerful scored higher in myth levels. Furthermore, those who stated that they would not share their sexual problems with anyone were found to have higher levels of sexual myths. While a clear framework cannot be established regarding the sources of the sexual myths held by individuals, it has been demonstrated that, for most sub-dimensions, individuals are more likely to attribute their false beliefs to disposition and traditional rules. In this context, sexual perceptions and beliefs were examined in a multifaceted manner in this study, and the findings are intended to contribute to the literature.