İlk trimester karaciğer fonksiyon testlerinin gestasyonel diyabetes mellitus gelişmesindeki prediktif değeri
Predictive value of first-trimester liver function tests for the development of gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 1003287
  2. Yazar: SİNEM ÖNAL SOĞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ARIKAN ONARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, karaciğer fonksiyon testleri, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, gama-glutamil transferaz, alkalen fosfataz, beden kitle indeksi, Gestational diabetes mellitus, liver function tests, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transferase, alkaline phosphatase, body mass index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gebeliğin ilk trimesterinde ölçülen karaciğer fonksiyon testleri ile gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) gelişimi arasındaki ilişkinin ve bu testlerin GDM'yi öngörmedeki prediktif değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif bir gözlemsel kohort çalışması olan araştırmaya, 01.09.2024–01.09.2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Doğum Salonu–Antenatal Kliniği'ne gebelik yaşı 6–12 hafta arasında olarak başvuran ve 24–28. gebelik haftaları arasında 75 g oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılan, obez olmayan ve majör ek risk faktörü olmayan 234 gebe dahil edilmiştir. İlk trimesterde maternal venöz kandan aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gama-glutamil transferaz (GGT), laktat dehidrogenaz (LDH), alkalen fosfataz (ALP), total bilirubin, direkt bilirubin, albumin ve total protein düzeyleri kaydedilmiştir; ALT/AST, direkt bilirubin/total bilirubin ve albumin/total protein oranları hesaplanmıştır. GDM tanısı, 75 g OGTT'de eşik değerlerden en az birinin pozitifliği ile konulmuş ve olgular GDM olan ve olmayan şeklinde sınıflandırılmıştır. Çalışmada yer alan sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu grafiksel yöntemler ve Shapiro–Wilks testi ile değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ortalama±standart sapma ve medyan (minimum–maksimum) değerleri ile sunulmuştur. GDM durumuna göre demografik/obstetrik değişkenler ve karaciğer parametrelerinin karşılaştırılmasında Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. OGTT glukoz değerleri ile demografik/obstetrik değişkenler ve karaciğer parametreleri arasındaki ilişkiler, ayrıca karaciğer parametrelerinin kendi aralarındaki ve demografik/obstetrik değişkenlerle olan ilişkileri Spearman korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Riskli grubu belirlemede etkili olabileceği öngörülen ALT, ALT/AST, GGT ve ALP için receiver operating characteristic (ROC) eğrileri oluşturularak eğri altında kalan alan (area under the curve, AUC), %95 güven aralıkları ve kesim noktaları belirlenmiştir. GDM ile ilişkili potansiyel risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile incelenmiş; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: OGTT sonucuna göre 42 olgu GDM (%17,9), 192 olgu GDM olmayan grup olarak sınıflandırılmıştır. GDM grubunda beden kitle indeksi (BKİ) anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p<0,001). Biyokimyasal parametrelerden ALT (p=0,037), ALT/AST (p<0,001), GGT (p=0,019) ve ALP (p=0,010) GDM grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. ROC analizinde ALT/AST oranı en iyi ayırt edici performansı göstermiştir (AUC=0,735; kesim noktası=1,98; duyarlılık %61,9; özgüllük %81,8). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde BKİ (odds oranı [OR]=1,971), ALT/AST (OR=1,884), GGT (OR=1,061) ve ALP (OR=1,012) GDM ile bağımsız olarak ilişkili bulunurken, ALT bağımsız ilişki göstermemiştir. Korelasyon analizlerinde karaciğer fonksiyon testlerinin hem birbirleriyle hem de demografik/obstetrik değişkenler ve OGTT glukoz ölçümleri ile genel olarak zayıf düzeyde ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: ALT/AST oranının GDM'yi ayırt etmede öne çıktığı ve BKİ'nin de dahil edildiği çok değişkenli analizlerde ALT/AST, GGT ve ALP'nin GDM ile anlamlı ilişkisini sürdürdüğü gösterilmiştir. Bu bulgular, söz konusu parametrelerin bağımsız risk faktörleri olarak GDM risk sınıflamasına ek katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. ROC analizi ile belirlenen eşik değerlerin klinik kullanıma girmeden önce daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between liver function tests measured in the first trimester of pregnancy and the development of gestational diabetes mellitus (GDM), and to investigate the predictive value of these tests for GDM. Materials and Methods: In this prospective observational cohort study, 234 non-obese pregnant women without major additional risk factors who presented to the Antenatal Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between 1 September 2024 and 1 September 2025 with a gestational age of 6–12 weeks and who underwent a 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) at 24–28 weeks of gestation were included. In the first trimester, venous maternal blood levels of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma-glutamyl transferase (GGT), lactate dehydrogenase (LDH), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin, direct bilirubin, albumin and total protein were recorded; ALT/AST, direct bilirubin/total bilirubin and albumin/total protein ratios were calculated. GDM was diagnosed if at least one threshold value in the 75 g OGTT was positive, and participants were classified as GDM or non-GDM. The normality of continuous variables was assessed using graphical methods and the Shapiro–Wilks test. Descriptive statistics were presented as mean±standard deviation and median (minimum–maximum). Demographic/obstetric variables and liver parameters were compared between groups using the Mann–Whitney U test. Relationships between OGTT glucose values and demographic/obstetric variables and liver parameters, as well as interrelationships among liver parameters and their associations with demographic/obstetric variables, were evaluated using Spearman's correlation coefficient. Receiver operating characteristic (ROC) curves were constructed for ALT, ALT/AST, GGT and ALP, which were considered potentially effective in identifying the high-risk group, and the area under the curve (AUC), 95% confidence intervals and cut-off values were determined. Potential risk factors associated with GDM were examined using multivariable logistic regression analysis, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: According to OGTT results, 42 participants (17.9%) were classified as having GDM and 192 as non-GDM. Body mass index (BMI) was significantly higher in the GDM group (p<0.001). Among biochemical parameters, ALT (p=0.037), ALT/AST (p<0.001), GGT (p=0.019) and ALP (p=0.010) were significantly higher in the GDM group. In ROC analysis, the ALT/AST ratio demonstrated the best discriminatory performance (AUC=0.735; cut-off=1.98; sensitivity 61.9%; specificity 81.8%). In multivariable logistic regression analysis, BMI (odds ratio [OR]=1.971), ALT/AST (OR=1.884), GGT (OR=1.061) and ALP (OR=1.012) were independently associated with GDM, whereas ALT did not show an independent association. Correlation analyses revealed generally weak relationships between liver function tests and both demographic/obstetric variables and OGTT glucose measurements, as well as among liver parameters themselves. Conclusion: The ALT/AST ratio was found to be the most prominent marker in discriminating GDM, and ALT/AST, GGT and ALP maintained their significant associations with GDM in multivariable analyses that included BMI. These findings suggest that these parameters may serve as independent risk factors and provide additional value for GDM risk stratification. However, the cut-off values determined by ROC analysis need to be validated in larger, multicenter studies before they can be implemented in clinical practice.