2 hafta-12 ay arası bebeği olan annelerde Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ile tespit edilen postpartum depresyon belirtilerinin emzirme özyeterlilik algısına etkisi
The effect of postpartum depression symptoms detected by Edinburgh Postpartum Depression Scale on breastfeeding self-efficacy perception inmothers with infants aged 2 weeks to 12 months
- Tez No: 1003298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ BULUT BATUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği, Emzirme, Emzirme öz-yeterliliği, Postpartum depresyon, Breastfeeding, Breastfeeding Self-Efficacy, Edinburgh Postnatal Depression Scale, Postpartum Depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, postpartum dönemdeki annelerde postpartum depresyon (PPD) belirti düzeyi ile emzirme öz-yeterlilik algısı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi etkileyen risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri polikliniklerine başvuran, 2 hafta ile 12 ay arası bebeği olan 300 anne ile yürütülmüştür. Veriler; Sosyodemografik Veri Formu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) ve Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği-Kısa Form (EÖYÖ-KF) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi, Spearman korelasyon analizi, lojistik regresyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %21,7'sinde (n=65) PPD riski saptanmıştır. PPD riski olan annelerin emzirme öz-yeterlilik puan ortalaması (54,2±9,09), risk taşımayanlara (60,0±9,18) göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0,001). Lojistik regresyon analizine göre; önceki gebeliklerinde PPD öyküsü olanlarda risk 11,6 kat artarken (OR: 11,644; p=0,034), eş ilişkisini“iyi”olarak tanımlayanlarda risk %72 oranında azalmaktadır (OR: 0,282; p<0,001). Ayrıca çocuk sayısı arttıkça depresyon puanlarının azaldığı, emzirme öz-yeterliliğinin ise arttığı saptanmıştır. Gelir düzeyinin asgari ücret üstünde olması PPD riskini 2,2 kat artıran bir faktör olarak bulunmuştur (OR: 2,194; p=0,050). Sonuç: Postpartum depresyon belirtileri ile emzirme öz-yeterlilik algısı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Özellikle geçmiş PPD öyküsü ve eş desteğinin zayıf olması en önemli risk faktörleridir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde riskli annelerin erken tanınması ve emzirme danışmanlığının psikososyal destekle bütünleştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the relationship between postpartum depression (PPD) symptom levels and breastfeeding self-efficacy in postpartum mothers and to identify the risk factors affecting this relationship. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 300 mothers with infants aged between 2 weeks and 12 months who applied to the Pediatrics outpatient clinics of Aksaray Training and Research Hospital. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form (BSES-SF). Descriptive statistics, chi-square test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Spearman correlation analysis, logistic regression, and multiple linear regression analyses were used. Results: PPD risk was detected in 21,7% (n=65) of the participants. The mean breastfeeding self-efficacy score of mothers with PPD risk (54,2±9,09) was significantly lower than those without risk (60,0±9,18) (p<0,001). According to the logistic regression analysis; while the risk increased 11,6 times in those with a history of PPD in previous pregnancies (OR: 11,644; p=0,034), the risk decreased by 72% in those who defined their relationship with their spouse as“good”(OR: 0,282; p<0,001). Additionally, it was found that as the number of children increased, depression scores decreased and breastfeeding self-efficacy increased. Having an income above the minimum wage was found to be a factor increasing the risk of PPD by 2,2 times (OR: 2,194; p=0,050). Conclusion: There is a significant negative relationship between postpartum depression symptoms and breastfeeding self-efficacy perception. A history of PPD and poor spousal support are the most important associated risk factors. Early identification xii of at-risk mothers in primary healthcare services and the integration of breastfeeding counseling with psychosocial support are essential.