Klimakterik dönemdeki kadınlarda menopoz semptomları, yeme davranışları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileyen faktörler
The relationship between menopausal symptoms, eating behaviors, and depression levels in women during the climacteric period and the factors affecting them
  1. Tez No: 1003320
  2. Yazar: İREM NUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın sağlığı, Yeme davranışı, Women's health, Eating behaviour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, klimakterik dönemdeki kadınlarda menopoz semptomları, yeme davranışları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenleri etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Analitik-kesitsel tipteki araştırma, 5 Eylül 2024–10 Ağustos 2025 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Menopoz Polikliniğine başvuran 40–65 yaş aralığındaki 337 kadın ile yürütülmüştür. Veriler Tanıtıcı Veri Formu, Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizde One-Way ANOVA, Kruskal Wallis H testi ve Çoklu Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Kadınların büyük çoğunluğu 40–49 yaş aralığında, evli, üniversite mezunu ve gelir getiren bir işte çalışmaktadır. MSDÖ toplam puanı 17,90±9,25 ile orta düzeyde bulunmuştur. YBDÖ toplam puan ortalaması 1,24±1,28; BDÖ toplam puanı ise 12,54±11,41 olarak belirlenmiştir. MSDÖ ile YBDÖ arasında zayıf düzeyde pozitif ilişki (r=0,165; p=0,002), MSDÖ ile BDÖ arasında orta düzeye yakın pozitif ilişki (r=0,328; p<0,001) ve YBDÖ ile BDÖ arasında orta düzeyde pozitif ilişki (r=0,334; p<0,001) saptanmıştır. Sonuç: Menopoz semptomlarının şiddeti arttıkça depresyon düzeylerinin anlamlı biçimde yükseldiği belirlenmiştir. Bulgular, menopoz döneminde fiziksel ve psikolojik değişimlerin birlikte ele alınması gerektiğini ve kadınlara yönelik bütüncül değerlendirme ile erken psikososyal destek programlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the relationship between menopausal symptoms, eating behaviors, and depression levels in women during the climacteric period, as well as the factors affecting these variables. Materials and Methods: This analytical cross-sectional study was carried out between September 5, 2024, and August 10, 2025, with 337 women aged 40–65 years who applied to the Menopause Outpatient Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology at Aydın Adnan Menderes University Hospital. Data were collected using the Introductory Information Form, the Menopause Symptom Rating Scale (MSRS), the Eating Disorder Evaluation Scale (EDES), and the Beck Depression Inventory (BDI). Statistical analyses included One-Way ANOVA, Kruskal–Wallis H test, and Multiple Correlation Analysis. Results: The majority of the women were aged 40–49 years, married, university graduates, and employed in an income-generating job. The mean total MSRS score was 17.90 ± 9.25, indicating a moderate level of menopausal symptoms. The mean total EDES score was 1.24 ± 1.28, and the mean total BDI score was 12.54 ± 11.41. A weak positive correlation was found between MSRS and EDES (r = 0.165; p = 0.002), a moderate positive correlation between MSRS and BDI (r = 0.328; p < 0.001), and a moderate positive correlation between EDES and BDI (r = 0.334; p < 0.001). Conclusion: It was determined that as the severity of menopausal symptoms increased, depression levels increased significantly. The findings highlight the necessity of addressing physical and psychological changes together during the menopausal period and emphasize the importance of holistic assessment and early psychosocial support programs for women.