Doğu Anadolu Bölgesindeki büyükşehir belediyelerinde yenilenebilir enerji kullanımı: Malatya Büyükşehir Belediyesi örneği
Renewable energy use in metropolitan municipalities in Eastern Anatolia Region: The example of Malatya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 1003770
  2. Yazar: BİLAL BERK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, Renewable energy resources
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Yıllardan beri aşırı şekilde tüketildiğinden dolayı tükenmeye yüz tutmuş, yaydığı gazlar nedeniyle çevreye zarar veren ve ülke ekonomisini her yönden dışa bağımlı hale getiren fosil yakıtlar yerine doğadaki kaynakların değerlendirilmesiyle elde edilen, çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynakları günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Sürekli bir devinim içerisinde devam eden doğa olaylarının yarattığı enerji akışının değerlendirilerek çeşitli yöntemlerle elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle yinelenebilir enerji elde edilmektedir. Türkiye; jeopolitik konumu ve yeryüzü şekillerinin çeşitliliği nedeniyle birçok yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeline sahiptir. Enerji, bir ülkenin ekonomik gelişmişliğini ve sosyal refahını gösteren en önemli göstergelerdendir. Gelişmiş toplumlarda kritik bir öneme sahip olan enerji, ülkelerin gelişme endekslerinin artması nüfus artışı ile birlikte enerji ihtiyacında da artışa neden olmuştur. Yaşanan savaşlar ve ambargolar nedeniyle petrol krizlerinden sonra enerjide hem arzın azalması hem de enerjinin güvenli sevkiyatı sorununu ortaya çıkmıştır. Bu da ülkelerin yeni, diğer enerji kaynaklarına göre daha ucuz enerji kaynaklarının arayışını başlatmıştır. Hızlı gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğunca fazla faydalanması gerekmektedir. Türkiye'de özellikle büyükşehir belediyelerinin yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik faaliyetlerinin artırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada Doğu Anadolu Bölgesindeki büyükşehir belediyelerinin yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları, kullanım düzeyleri ve yenilebilir enerji kaynakları konusunda çeşitliliği artırmaya yönelik faaliyetleri ele alınmıştır. Bu bağlamda örneklem olarak Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Malatya Büyükşehir Belediyesi alınmıştır. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları arasında, ülkemizin matematiksel konumundan dolayı güneşli gün sayısının fazla olması, ışınların geliş açısı gibi nedenlerle güneş enerjisi üzerinde daha fazla durulmuştur. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan üç büyükşehir Erzurum, Van ve Malatya illerinin enerji potansiyelleri incelenmiş, Malatya Büyükşehir Belediyesi örneği ise detaylı olarak ele alınmıştır. Malatya Büyükşehir Belediyesinin yenilenebilir enerji yatırımları ve çalışanlarının yenilenebilir enerji konusunda tutumları, bakış açıları incelenmiştir. Bu çerçevede Malatya Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 21 üst düzey yönetici ile mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının yenilenebilir enerji konusunda bilgi sahibi oldukları, bu konuda daha fazla yatırım yapılması gerektiği ancak belediye bütçesinin yeteri düzeyde olmamasından dolayı istenilen düzeyde yatırımların yapılamadığı, bürokratik ve yasal süreçlerden kaynaklı gecikmelerin yaşandığı tespit edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
Fossil fuels, which have been consumed excessively for years and are now on the verge of depletion, harm the environment with the gases they emit, and make the country's economy dependent on foreign sources in every aspect, are being replaced by environmentally friendly renewable energy sources obtained by utilizing natural resources, which are gaining importance today. Renewable energy is obtained by utilizing the energy flow created by constantly changing natural events and converting it into electrical energy through various methods. Turkey possesses significant potential for renewable energy sources due to its geopolitical location and diverse topography. Energy is one of the most important indicators of a country's economic development and social welfare. In developed societies, energy is of critical importance, and as countries' development indices increase, so does their energy demand due to population growth. Following oil crises caused by wars and embargoes, both a decrease in supply and problems with secure energy transportation have emerged. This has led countries to search for new, cheaper energy sources. Rapidly developing countries need to utilize renewable energy sources as much as possible. In Turkey, it is particularly important to increase the activities of metropolitan municipalities regarding the use of renewable energy sources. This study examines the activities of metropolitan municipalities in the Eastern Anatolia Region regarding the use of renewable energy sources The study examined investments in renewable energy sources, their usage levels, and activities aimed at increasing diversity in renewable energy sources. In this context, Malatya Metropolitan Municipality, located in the Eastern Anatolia Region, was chosen as a sample. Especially among renewable energy sources, solar energy has been given more emphasis due to the high number of sunny days in our country because of its geographical location and the angle of incidence of the sun's rays. The energy potential of the three major cities in the Eastern Anatolia Region, Erzurum, Van, and Malatya, has been examined, with the case of Malatya Metropolitan Municipality being analyzed in detail. The renewable energy investments of Malatya Metropolitan Municipality and the attitudes and perspectives of its employees regarding renewable energy have been investigated. Within this framework, an interview study was conducted with 21 senior managers working at Malatya Metropolitan Municipality. Within this framework, interviews were conducted with 21 senior managers working at Malatya Metropolitan Municipality. The findings revealed that Metropolitan Municipality employees are knowledgeable about renewable energy, that more investment is needed in this area, but that the desired level of investment cannot be achieved due to insufficient municipal budget, and that delays occur due to bureaucratic and legal processes.