Sürdürülebilirlik raporlamasının firma performansına etkisi:Enerji sektöründe bir uygulama
The impact of sustainability reporting on firm performance: An application in the energy sector
- Tez No: 1003819
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji sektörü, Sürdürülebilirlik, Energy sector, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan enerji firmalarının sürdürülebilirlik raporlarını inceleyerek, firmaların finansal performansı üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda, firmaların sürdürülebilirlik raporları Küresel Raporlama Girişimi (GRI) tarafından belirlenen 27 standart başlığı altında yer alan 40 açıklama maddesi kapsamında analiz edilmiştir. Analiz şu şekilde gerçekleştirilmiştir: açıklama maddelerine raporda yer verilmemişse sıfır, yer verilmiş ancak kısmi açıklama yapılmışsa bir, tam açıklama yapılmışsa iki puan verilmiştir. Bu şekilde tüm raporlar ve 40 açıklama maddesinin tamamı incelenmiş, elde edilen veriler kullanılarak bir sürdürülebilirlik endeksi hesaplanmıştır. Çalışmada, sürdürülebilirlik raporlarının enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların performansını etkileyip etkilemediği regresyon analizi yöntemiyle belirlenmiştir. Regresyon analizinde bağımsız değişken olarak sürdürülebilirlik raporları, bağımlı değişken olarak firma performansı kullanılmış; kontrol değişkeni olarak ise kaldıraç oranı seçilmiştir. Firma performansı göstergesi olarak varlık kârlılık oranı (ROA) ve özsermaye kârlılık oranı (ROE) kullanılmıştır. Çalışma, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan beş enerji şirketi (Ak Enerji, Aksa Enerji, Zorlu Enerji, Tüpraş ve Aygaz) üzerinde gerçekleştirilmiş ve veri dönemi olarak 2016–2023 yılları arasındaki dönem seçilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sürdürülebilirlik raporları incelenen beş şirket arasından Zorlu Enerji'nin raporlarını diğer şirketlere kıyasla daha şeffaf bir düzeyde hazırladığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bir diğer sonucu ise, sürdürülebilirlik raporlarının firma performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaratmadığıdır. Çalışmanın veri setinin sınırlı olması ve dönem aralığının görece kısa tutulması, araştırma sonuçlarını etkileyebilecek önemli kısıtlar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sustainability reports of energy companies included in the BIST Sustainability Index and analyze their impact on the financial performance of these companies. For this purpose, the sustainability reports of the companies were examined based on 40 disclosure items grouped under 27 standards of the Global Reporting Initiative (GRI – Küresel Raporlama Girişimi / Global Reporting Initiative). The analysis was conducted as follows: a score of zero was assigned if a disclosure item was not included in the report; a score of one was given if the item was included with partial disclosure; and a score of two was assigned if the item was fully disclosed. In this manner, all sustainability reports and the entire set of 40 disclosure items were evaluated, and a sustainability index was calculated using the obtained data. In the study, the effect of sustainability reports on the performance of firms in the energy sector was determined through regression analysis. In the regression model, sustainability reports were used as the independent variable, firm performance as the dependent variable, and the leverage ratio was selected as the control variable. Firm performance was measured using Return on Assets (ROA – Aktif Karlılık Oranı) and Return on Equity (ROE – Özsermaye Karlılık Oranı). The study was conducted on five energy companies listed in the BİST Sustainability Index—Ak Enerji, Aksa Enerji, Zorlu Enerji, Tüpraş, and Aygaz—and the data period was selected as 2016–2023. Based on the findings, it was concluded that among the five companies whose sustainability reports were analyzed, Zorlu Enerji prepared its reports at a higher level of transparency compared to the other firms. Another key finding of the study is that sustainability reports do not have a statistically significant effect on firm performance. The limited size of the dataset and the restricted time period constitute important limitations that may affect the results of the study.