Kök kanal enstrümantasyonu sırasında apikalden taşan debris ve solüsyonların ölçülmesi için kullanılacak yeni deneysel yöntemler, in vitro bir araştırma
Novel experimental methods to measure apically extruded debris and solutions during root canal intstrumantation, an in vitro study
- Tez No: 1004040
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TERLEMEZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: apikal ekstrüzyon, extrüze debris, extrüze solüsyon, radyolojik debris ölçümü, apical extrusion, extruded debris, extruded solution, radiographic debris measurement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kök kanal tedavisi sırasında apikal bölgeden ekstrüde olan debris ve irrigasyon solüsyonu miktarını kantitatif olarak değerlendirebilmek amacıyla radyolojik ölçüme dayalı yeni bir yöntem geliştirmek ve bu yöntem kullanılarak iki farklı döner eğe sistemini apikal ekstrüzyon açısından karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Deney düzeneğinde, periapikal dokuların oluşturduğu geri basıncı taklit etmek üzere nem emici sünger materyali kullanılarak klinik koşullara benzer bir model oluşturulmuştur. Çalışmada baryum sülfat ve krom/kobalt partikülleri ile radyoopasitesi artırılmış materyaller kullanılmış; bu sayede apikal bölgeden ekstrüde olan debris ve irrigasyon solüsyonu radyografik olarak görünür hâle getirilmiştir. Elde edilen görüntüler, ImageJ yazılımı ile dijital olarak analiz edilerek kantitatif verilere dönüştürülmüştür. Analizler, ProTaper Gold ve ProTaper Next döner eğe sistemleriyle oluşturulan dört deney grubunda yürütülmüştür. Apikalden taşan debris miktarı açısından ProTaper Gold grubunda ortalama opak alan değeri 1919.05 mm², ProTaper Next grubunda ise 1506.75 mm² olarak bulunmuş ve fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p<0.05). Buna karşılık, apikalden taşan irrigasyon solüsyonu miktarı ProTaper Next sisteminde anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). ProTaper Next grubunda ortalama opak alan değeri 3306.00 mm² iken, ProTaper Gold grubunda 1927.90 mm² olarak ölçülmüştür. Bu bulgular, ProTaper Gold sisteminin apikalden taşan katı partikül miktarını artırma, ProTaper Next sisteminin ise irrigasyon solüsyonu taşınmasını artırma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Farklı kinematik özellikler ve eğe tasarımları, apikal bölgedeki hidrodinamik ve mekanik davranışları etkilemiştir. Sonuç olarak, geliştirilen radyolojik ölçüm yöntemi apikal ekstrüzyonun hem debris hem de irrigasyon boyutunu sayısal olarak değerlendirebilme olanağı sunmaktadır. Bu yönüyle çalışma, endodontik sistemlerin apikal güvenliğini karşılaştırmada kullanılabilecek, tekrarlanabilir ve klinik gerçekliğe yakın bir model ortaya koyarak literatüre yenilikçi bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to develop a new method based on radiographic measurement to quantitatively evaluate the amount of debris and irrigation solution extruded from the apical region during root canal treatment, and to compare two different rotary file systems in terms of apical extrusion using this method. In the experimental setup, a model similar to clinical conditions was created using a moisture-absorbing sponge material to simulate the back pressure generated by periapical tissues. Materials with enhanced radiopacity were prepared by adding barium sulphate and chromium/cobalt particles, enabling the radiographic visualization of debris and irrigation solution extruded from the apical region. The obtained images were digitally analyzed using ImageJ software and converted into quantitative data. The analyses were conducted in four experimental groups prepared using ProTaper Gold and ProTaper Next rotary file systems. Regarding the amount of extruded debris, the ProTaper Gold group exhibited a higher mean radiopaque area than the ProTaper Next group, and this difference was statistically significant (p<0.05). Conversely, the amount of extruded irrigation solution was significantly higher in the ProTaper Next group (p<0.05). These findings indicate that the ProTaper Gold system tends to increase solid particle extrusion, whereas the ProTaper Next system promotes greater irrigation solution extrusion. Differences in kinematic motion and file design were found to influence the hydrodynamic and mechanical behaviors in the apical region. In conclusion, the developed radiographic measurement method provides the opportunity to quantitatively assess both the mechanical (debris) and hydrodynamic (irrigation) components of apical extrusion. In this respect, the study introduces a reproducible and clinically relevant model that can be used to compare the apical safety of endodontic systems and contributes an innovative perspective to the existing literature.