Kronik koroner sendrom hastalarında SGLT-2 inhibitörlerinin kullanımının rutin kardiyak bulgular ve semptomlar üzerine etkisi; prospektif gözlemsel bir çalışma
The effect of SGLT-2 inhibitor use on routine cardiac signs and symptoms in patients with chronic coronary syndrome; a prospective observational study
  1. Tez No: 1004369
  2. Yazar: RAMAZAN YASDIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik koroner sendrom, SGLT-2 inhibitörleri, Anjina, ekokardiyografi, Global longitudinal strain, Diabetes mellitus, Chronic coronary syndrome, SGLT-2 inhibitors, Angına, echocardiography, Global longitudinal strain, Diabetes mellitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kronik koroner sendrom (KKS) ve diabetes mellitus tanısı bulunan hastalarda sodyum-glukoz kotransporter-2 (SGLT-2) inhibitörü kullanımının rutin kardiyak bulgular, ileri ekokardiyografik parametreler ve anjina semptomları üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel olarak tasarlandı. KKS ve diabetes mellitus tanısı bulunan toplam 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar premedikasyon dönemi (0. ay), tedavinin 1. ayı ve 6. ayında değerlendirildi. Klinik veriler, hemodinamik ölçümler, laboratuvar parametreleri, elektrokardiyografik bulgular, standart ve ileri ekokardiyografik ölçümler ile anjina şiddeti Canadian Cardiovascular Society (CCS) sınıflamasına göre kaydedildi. Miyokardiyal deformasyon analizi kapsamında apikal 2, 3 ve 4 boşluk strain değerleri ile global longitudinal strain (GLS) hesaplandı. GLS değişimini etkileyen faktörler için çok değişkenli lineer regresyon, anjina sınıfındaki iyileşmeyi belirleyen faktörler için çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61.5±8.6 yıl olup, %40'ı kadındı. İzlem süresince sistolik ve diyastolik kan basınçlarında ve LDL kolesterol düzeylerinde anlamlı azalma saptandı (p<0.05). Ejeksiyon fraksiyonunda anlamlı değişim izlenmezken, mitral deselerasyon zamanı, lateral E dalga hızı ve izovolümetrik relaksasyon zamanında anlamlı iyileşmeler gözlendi. İleri ekokardiyografik değerlendirmede apikal üç boşluk strain ve GLS değerlerinde zamanla anlamlı artış saptandı (p<0.05). Anjina sınıfında belirgin iyileşme izlendi (p<0.001). Çok değişkenli analizde GLS değişimi ile ilişkili bağımsız bir faktör bulunmazken, anjina iyileşmesi yalnızca ejeksiyon fraksiyonu ile ilişkiliydi (OR=1.16; %95 GA: 1.02–1.32). Sonuç: SGLT-2 inhibitörü kullanımı, KKS ve diabetes mellitus hastalarında anjina semptomlarında belirgin iyileşme ve bazı ileri ekokardiyografik parametrelerde olumlu değişiklikler ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of sodium–glucose cotransporter-2 (SGLT-2) inhibitor therapy on routine cardiac findings, advanced echocardiographic parameters, and angina symptoms in patients with chronic coronary syndrome (CCS) and diabetes mellitus. Materials and Methods: This study was designed as a prospective observational study. A total of 50 patients with a diagnosis of CCS and diabetes mellitus were included. Patients were evaluated at baseline (0 month), and at the 1st and 6th months of treatment. Clinical data, hemodynamic measurements, laboratory parameters, electrocardiographic findings, standard and advanced echocardiographic measurements, and angina severity according to the Canadian Cardiovascular Society (CCS) classification were recorded. Myocardial deformation analysis was performed to calculate apical 2-, 3-, and 4-chamber strain values and global longitudinal strain (GLS). Multivariable linear regression analysis was used to identify factors associated with GLS change, and multivariable logistic regression analysis was performed to determine predictors of improvement in angina class. Results: The mean age of the patients was 61.5±8.6 years, and 40% were female. During follow-up, significant reductions in systolic and diastolic blood pressure and LDL cholesterol levels were observed (p<0.05). No significant change was detected in ejection fraction; however, significant improvements were noted in mitral deceleration time, lateral E-wave velocity, and isovolumetric relaxation time. Advanced echocardiographic assessment demonstrated significant increases in apical three-chamber strain and GLS over time (p<0.05). A marked improvement in angina class was observed during follow-up (p<0.001). In multivariable analyses, no independent predictor of GLS change was identified, whereas improvement in angina class was independently associated only with ejection fraction (OR=1.16; 95% CI: 1.02–1.32). Conclusion: In patients with CCS and diabetes mellitus, SGLT-2 inhibitor therapy was associated with significant improvement in angina symptoms and favorable changes in selected advanced echocardiographic parameters.