Hidradenitis süpürativa hastalarında depresyon, anksiyete, umutsuzluk, intihar olasılığı ve madde kullanımı
- Tez No: 1004372
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ALPSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hidradenitis süpürativa, Hydradenitis suppurativa
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Hidradenitis Süpürativa (HS) ağrılı, derin yerleşimli nodüller, apseler ve sinüs traktüsleri ile ayırt edilen uzun süreli, inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın kronik seyri ve belirgin semptom yükü, yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Ayrıca HS'ye alkol ve madde kullanımı ile depresyon, anksiyete ve intihar olasılığı gibi psikiyatrik tablolar sıklıkla eşlik etmektedir. Bu çalışmanın amacı, HS hastalarında intihar olasılığı ile alkol ve madde kullanımı riskini belirlemektir. Ayrıca bu risklerle ilişkili olabilecek depresyon, anksiyete ve umutsuzluk gibi psikososyal faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Şubat 2025 ile Ekim 2025 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi dermatoloji polikliniklerine başvuran 105 HS tanılı hasta ile 200 sağlıklı kontrol dahil edildi. HS ve kontrol grupları, intihar olasılığı, alkol ve madde kullanımı ile bunlara eşlik edebilecek depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Veriler IBM SPSS 26.0 programı ile analiz edildi. HS hastalarında kontrol grubuna göre alkol (%52,4'e karşı %29,5) ve madde kullanım oranları (%14,3'e karşı %1,5) anlamlı derecede daha yüksekti. Hastaların alkole başlama yaşı ortalaması 18,75±4,32, maddeye başlama yaşı ortalaması 23,40±6,97 olarak saptandı. HS hastalarında kontrol grubuna göre hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (18,81±8,66'ya karşı 13,52±8,66), Beck umutsuzluk ölçeği (8,41±5,33'e karşı 5,52±5,43) ve intihar olasılığı ölçeği (74,68±18,30'a karşı 70,10±17,41) skorları anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ayrıca HS hastalarında dermatoloji yaşam kalitesi indeksi skorları kontrol grubuna (15,49±9,41'e karşı 3,66±5,23) göre belirgin derecede yüksek bulundu. Yaşam kalitesi azaldıkça alkol ve madde kullanımının arttığı ve intihar riskinin yükseldiği gözlendi. Bu bulgular, HS hastalarında madde kullanımı ve intihar olasılığı açısından klinik farkındalığın artırılması gerektiğine işaret etmektedir. Riskli olgularda psikiyatrik değerlendirme ve uygun destek sağlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Hidradenitis Suppurativa (HS) is a chronic inflammatory disease characterized by painful, deep nodules, abscesses, and sinus tracts. The chronic course of the disease and its substantial symptom burden significantly impair quality of life. HS is frequently accompanied by psychiatric comorbidities, including alcohol and substance use, depression, anxiety, and increased suicide risk. This study aimed to assess the risk of suicide, as well as alcohol and substance use in patients with HS. Additionally, psychosocial factors that may be associated with these risks, including depression, anxiety, and hopelessness, were evaluated. A total of 105 patients diagnosed with HS who presented to the dermatology outpatient clinics at Akdeniz University Faculty of Medicine between February 2025 and October 2025 were included in the study, along with 200 healthy controls. We compared the HS group to the control group regarding suicide risk, alcohol and substance use, and levels of depression, anxiety, and hopelessness associated with these issues. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics version 26.0. Alcohol consumption (52.4% vs. 29.5%) and substance use rates (14.3% vs. 1.5%) were found to be significantly higher in HS patients compared to the control group. The mean ages at initiation of alcohol and substance use were 18.75 ± 4.32 and 23.40 ± 6.97 years, respectively. In HS patients, compared to the control group, the hospital anxiety and depression scale (18.81±8.66 vs. 13.52±8.66), Beck hopelessness scale (8.41±5.33 vs. 5.52±5.43) and suicide probability scale (74.68±18.30 vs. 70.10±17.41) were found to be significantly higher. Additionally, dermatology quality of life index scores were significantly higher in HS patients compared to the control group (15.49±9.41 vs. 3.66±5.23). Decreased quality of life correlated with higher levels of alcohol and substance use and an increased risk of suicide. These findings highlight the importance of increasing clinical awareness regarding substance use and the risk of suicide in patients with HS. Psychiatric assessment and appropriate support are crucial for individuals at risk.