Taekwondocuların durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ve müsabakalardaki başarılarına etkileri
The state trait anxiety and its effects on success in championship for taekwondo players
- Tez No: 138115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN GÖKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, Performans, Psikoloji, Taekwondo, State Anxiety, Trait Anxiety, Performance, Psychology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
81 ÖZET Bu araştırmanın amacı, ülkemizdeki üniversiteler de okuyan Taekwondocularin kaygı düzeylerinin ölçülmesi ve bu amaç doğrultusunda, kaygının sporcularının başarılarına etkisi araştırılarak sporculara, antrenörlere ve yöneticilere bu araştırma sonucu elde edilen veriler üzerinde düşünme, tartışma ve yeni araştırmalara imkan sağlamaktır. Bu araştırma, Türkiye Üniversiteler Taekwondo Birinciliğine katılan, yaşları 16 ile 27arasında değişen 83 erkek, 49 bayan 132 sporcu üzerinde yapılmıştır. Çalışmada sporcuların Spielberger'in Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanterinden aldıkları kaygı puanları, aritmetik ortalamaları hesaplanmış, değişkenler arası ilişkileri incelenmiş ve değişkenlerin başarılarına etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada yer alan üniversite takımlarının antrenörleri ile görüşüp müsabakadan bir gün önce Sürekli Kaygı Envanteri, müsabakadan 20 dk. öncede Durumluk Kaygı Envanteri uygulanmıştır. Araştırmamızın 7 kişisel değişkeni olan biyolojik yaş,antrenman yaşı,baba ve anne eğitim düzeyleri,sporcuların yetiştiği çevre, müsabaka esnasında sakat olup olmama durumlarıyla, durumluk kaygı puanları ve sürekli kaygı puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Müsabakada başarılı olan sporcuların durumluk ve sürekli kaygıları ile başardı olmaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Müsabaka esnasında sakat olan sporcuların, durumluk ve sürekli kaygılarının başarılarına etkileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Müsabakada başarılı olan sporcularla cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş,erkeklerin daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.82 Değişkenlerin kaygı puan ortalamalarının başarılarına etkileri araştırılmış,müsabakalara katılım düzeylerinin haricinde diğer değişkenlerin etki etmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
83 ABSTRACT The aim of this research was to measure the anxiety levels of Taekwondo players in Turkish universities so that effect of anxiety on success was measured, which will bring on opportunity for the athletes and trainers to think and discuss over the results and will also be helpful for new researches. This research was applied on 83 male, 49 female participants of Turkish Universities Taekwondo Championship whose ages range from 16 to 27. In the research the scores of the athletes from Spielberger's Trait and State Anxiety inventory were used to calculate whit range of arithmetic, the differences between the participants are investigates and anxiety level searched whether it has any effects on their success. A day before The Championship State Anxiety Inventory, 20 minutes before The Championship Trait Anxiety Inventory are applied to the participant athletes with the permission of trainers. A meaningful relationship correlation has not been found between seven personal variables; the age of the participant, education level of their parents, the environment where the players werw grown up, whether the players had been injured before the matches ; with Trait and State Anxiety Inventory. A meaningful relationship correlation has been found between the Trait and State Anxieties and their success. A meaningful relationship correlation has been found the Trait and State Anxieties of injured players with their success.84 A meaningful relationship correlation has been found between the successful players with their sexes, it has been found that male players are more succesful. The effect of the average grade of the variable on success was searched and itF has been found that their is no effect of the variable exept the levels of participant to the matches.