Böbrek yerine koyma tedavisi almayan non diyabetik kronik böbrek hastalarında arteriyel sertlik değerlerinin ve bunu etkileyen faktörlerin retrospektif incelenmesi
A retrospective evaluation of arterial stiffness parameters and associated factors in non-diabetic chronic kidney disease patients not receiving kidney replacement therapy
- Tez No: 1004730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA DELİGÖZ BİLDACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, SGLT2 inhibitörleri, arteriyel sertlik, nabız dalga hızı, güçlendirme indeksi, Chronic kidney disease, SGLT2 inhibitors, arterial stiffness, pulse wave velocity, augmentation index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Kronik böbrek hastalığı (KBH), artmış kardiyovasküler morbidite ve mortalite ile yakından ilişkili olup, bu riskin önemli belirleyicilerinden biri arteriyel sertliktir. Son yıllarda sodyum-glukoz kotransporter-2 (SGLT2) inhibitörlerinin nefroprotektif etkilerinin yanı sıra kardiyovasküler sistem üzerinde de olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, böbrek yerine koyma tedavisi almayan non diyabetik kronik böbrek hastalarında SGLT2 inhibitörü kullanımının arteriyel sertlik göstergeleri olan nabız dalga hızı (NDH) ve güçlendirme indeksi (Augmentation İndex, AIx) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. YÖNTEM: Bu çalışma, böbrek yerine koyma tedavisi almayan non diyabetik kronik böbrek hastalığı tanılı erişkin hastalarda yürütülen retrospektif bir çalışmadır.Hastalar SGLT2 inhibitörü kullanan ve kullanmayan gruplar olarak sınıflandırıldı.Arteriyel sertlik parametreleri, osilometrik yöntemle ölçülen NDH ve AIx değerleri kullanılarak değerlendirildi. Klinik, demografik ve laboratuvar veriler hasta dosyalarından elde edildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 102 hasta dahil edilmiş olup, hastalar SGLT2 inhibitörü kullanan (n=51) ve kullanmayan (n=51) olmak üzere iki gruba ayrıldı.Gruplar arasında demografik ve klinik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı.Arteriyel sertlik değerlendirmesinde AIx, SGLT2 inhibitörü kullanan grupta %21,93± 10,99, kullanmayan grupta ise %28,06 ± 12,20 olarak bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,04). Ancak lineer regresyon analizinde SGLT2 inhibitörü kullanımı ile AIx arasında anlamlı ilişki gösterilemezken (p=0,58), yaş, erkek cinsiyet ve ortalama arteriyel kan basıncı AIx ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p=0,011; p<0,001; p=0,009). SONUÇ: Bu çalışmada, böbrek yerine koyma tedavisi almayan non-diyabetik kronik böbrek hastalarında SGLT2 inhibitörü kullanımının AIx üzerinde tek başına bağımsız bir belirleyici olmadığı, buna karşın yaş, cinsiyet ve ortalama arteriyel kan basıncının arteriyel sertlik ile daha güçlü ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bulgular, arteriyel sertliğin değerlendirilmesinde SGLT2 inhibitörü kullanımından ziyade hasta özellikleri ve hemodinamik parametrelerin belirleyici rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Chronic kidney disease (CKD) is closely associated with increased cardiovascular morbidity and mortality, and arterial stiffness is one of the key determinants of this risk. In recent years, sodium–glucose cotransporter-2(SGLT2) inhibitors have been shown to exert favorable effects on the cardiovascular system in addition to their nephroprotective properties. The aim of this study is to evaluate the effect of SGLT2 inhibitor use on arterial stiffness parameters, namely pulse wave velocity (NDH) and augmentation index (AIx), in non-diabetic patients with chronic kidney disease who are not receiving kidney replacement therapy. METHODS: This study is a retrospective observational study conducted in adult patients with non-diabetic chronic kidney disease who are not receiving kidney replacement therapy. Patients were classified into two groups according to SGLT2 inhibitor use. Arterial stiffness parameters were assessed using PWV and AIx measured by an oscillometric method. Clinical, demographic, and laboratory data were obtained from medical records and compared between the groups. RESULTS: A total of 102 patients were included in the study and divided into two groups: patients receiving SGLT2 inhibitors (n = 51) and those not receiving SGLT2 inhibitors (n = 51). Demographic and clinical characteristics were comparable between the groups. When arterial stiffness parameters were evaluated,AIx was 21.93 ± 10.99% in the SGLT2 inhibitor group and 28.06 ± 12.20% in the non-user group, with the difference between groups being statistically significant (p= 0.04). However, in linear regression analysis, no significant association was observed between SGLT2 inhibitor use and AIx (p = 0.58), whereas age, male sex and mean arterial pressure were found to be significantly associated with AIx (p =0.011, p <0.001, and p = 0.009, respectively). CONCLUSION: This study demonstrated that the use of SGLT2 inhibitors alone is not an independent predictor of AIx in non-diabetic patients with chronic kidney disease who are not receiving kidney replacement therapy. In contrast, age, sex and mean arterial blood pressure were more strongly associated with arterial stiffness.These findings suggest that patient characteristics and hemodynamic parameters play a more decisive role in the assessment of arterial stiffness than SGLT2 inhibitor use.