Böbrek naklinde antikor aracılı rejeksiyon ile MHC sınıf I zincirle bağlantılı gen a (MICA) ilişkisi
Relationship of MHC class I chain-linked gene a (MICA) with antibody-mediated rejection in kidney transplantation
- Tez No: 1004779
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBU IŞITMANGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Nefroloji, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Nephrology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Anti-MICA antikorları, böbrek nakli, transplantasyon immünolojisi, HLA antijenleri, Nefroloji, Reseptörler-immünolojik, Transplantasyon, Anti-MICA antibodies, kidney transplantation, transplantation immunology, HLA antigens, Nephrology, Receptors-immunologic, Transplantation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, böbrek nakli alıcılarında MHC Sınıf I Zincirle Bağlantılı Gen A antikorlarının (anti-MICA), rejeksiyon gelişimiyle ilişkisi araştırılmış; anti-MICA antikorlarının potansiyel bir immünolojik biyobelirteç olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Bölümünde, Eylül 2023-Eylül 2025 tarihleri arası, canlı donörden böbrek nakli olmuş (erişkin ve çocuk) hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bu kohort çalışması, böbrek nakli olmuş, klinik takip sürecinde rejeksiyon şüphesiyle böbrek biyopsisi yapılmış ve histopatolojik inceleme sonrası rejeksiyon tanısı alan hastalar (n=35) ile rejeksiyon geçirmeyen alıcı (n=13) iki gruba ayrılmıştır. İki grup arasında, klinik öyküleri, MICA alelleri, anti-MICA antikor seviyeleri tespit edilip karşılaştırılmıştır. Bulgular: Anti-MICA antikorlarının varlığı rejeksiyon tanısı ile güçlü bir ilişki göstermiştir (p=0,02). Nakil öncesi anti-MICA antikor varlığı ise hem tek değişkenli (OR: 26,18; p=0,003) hem de çok değişkenli analizde (OR: 31,73; p=0,003) rejeksiyon gelişimi için bağımsız ve güçlü bir risk faktörü olarak saptanmıştır. Nakil öncesi ve biyopsi anında anti-MICA antikor düzeyleri, rejeksiyon tanısı alan hastalarda daha yüksek görülmüştür (sırasıyla, p=0,0011, p=0,0035). Sonuç: Rejeksiyon tanısı alan hastalarda anti-MICA antikor pozitifliği anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuş; rejeksiyon gelişimi için bağımsız ve güçlü bir risk faktörü olarak saptanmıştır. Bu bulgular, anti-MICA antikorlarının rejeksiyon patogenezindeki rolünü desteklemekte olup, daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the relationship of MHC Class I Chain-Linked Gene A antibodies (anti-MICA) with the development of rejection in kidney transplant recipients was investigated; the usability of anti-MICA antibodies as a potential immunological biomarker was evaluated. Materials and Methods: Patients who underwent kidney transplantation from living donors (adults and children) in the Organ Transplantation Department of Koç University Hospital between September 2023 and September 2025 were included in the study. This cohort study divided patients who underwent kidney transplantation, underwent kidney biopsy with suspicion of rejection during clinical follow-up, and were diagnosed with rejection after histopathological examination (n:35) and recipient who did not undergo rejection (n:13). Clinical histories, MICA alleles, and anti-MICA antibody levels were determined and compared between the two groups. Results: The presence of anti-MICA antibodies showed a strong association with the diagnosis of rejection (p=0.02). The presence of anti-MICA antibodies before transplantation was found to be an independent and strong risk factor for the development of rejection in both univariate (OR: 26.18; p=0.003) and multivariate analysis (OR: 31.73; p=0.003). Anti-MICA antibody levels were higher in patients diagnosed with rejection before transplantation and at the time of biopsy (p=0.0011, p=0.0035, respectively). Conclusion: Anti-MICA antibody positivity was found to be significantly higher in patients diagnosed with rejection; It has been determined as an independent and strong risk factor for the development of rejection. These findings support the role of anti-MICA antibodies in the pathogenesis of rejection and need to be confirmed by larger sample and prospective studies.