Acil serviste non-ST elevasyonlu ve ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü tanısı alan hastalarda serum glikoprotein-6 (glycoprotein VI) düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum glycoprotein-6 (glycoprotein vi) levels in patients with diagnosed non-ST elevation and ST elevation myocardial infarction in the emergency department
- Tez No: 1004799
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glikoprotein 6, STEMI, NSTEMI, Tanı, Prognoz, Acil Servis, Glycoprotein VI, STEMI, NSTEMI, Diagnosis, Prognosis, Emergency Department
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Akut koroner sendrom koroner arterde meydana gelen plak rüptürünün koroner kan akımını engellemesi sonucu miyokardın oksijen ihtiyacının artması ile karakterizedir. ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü, unstabil angina pektoris ve ST yükselmeli miyokard infarktüsü olarak üç alt tipi mevcuttur. Mortalitesi yüksek olan bu hastalığın tanısı ve tedavisinin hızlı olması gerekmektedir. Yüksek duyarlılıklı troponin T gibi laboratuvar testleri tanıyı ve Grace skorları gibi sınıflamalar prognozu belirlemek amacıyla kullanılmasına rağmen daha hızlı ve güvenilir yeni biyobelirteç arayışları devam etmektedir. Çalışmamızda bu belirteçlerden biri olabileceği düşünülen Gp VI'nın akut koroner sendrom olgularında tanısal ve prognostik değerliliği araştırılmak amaçlanmıştır. Çalışmamız acil servise başvurmuş gönüllüler ile prospektif ve tek merkezli olarak yapılmıştır. Çalışmamıza, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü tanısı alan 25 hasta, ST yükselmeli miyokard infarktüsü tanısı alan 25 hasta ve 25 kontrol grubu şeklinde 75 kişi dahil edilmiştir. Çalışmamızda anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması kontrol grubunda 61,55±12,88, ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü grubunda 66,0±12,9 ve ST yükselmeli miyokard infarktüsü grubunda 57,28±12,3 olarak saptandı. Kontrol grubunun %32'si, ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü grubunun %20'si ve ST yükselmeli miyokard infarktüsü grubunun %40'ı kadındı. Gp VI düzeyi; ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü grubunda 1620,9±1134,7 ve ST yükselmeli miyokard infarktüsü grubunda 2862,6±1499,6 olarak tespit edildi. Kontrol grubuna göre ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü ve ST yükselmeli miyokard infarktüsü gruplarında Gp VI düzeyleri 54 anlamlı derecede daha yüksek bulundu. ST yükselmeli miyokard infarktüsü grubunda ST yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü grubuna göre Gp VI düzeyi anlamlı derecede daha yüksekti. Gp VI düzeyinin Grace skoru, Heart skoru, troponin ve BNP düzeyleri ile pozitif yönlü orta düzey korelasyonu tespit edildi. Çalışmamızda Gp VI'nın akut koroner sendromlar için tanısal ve prognostik bir test olarak kullanılabileceği tespit edildi. Bu çalışma ışığında örneklem sayısının arttırılarak daha net sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Acute coronary syndrome is characterised by increased oxygen demand of the myocardium as a result of coronary blood flow obstruction caused by plaque rupture in the coronary artery. There are three subtypes: non-ST elevation myocardial infarction, unstable angina pectoris and ST elevation myocardial infarction. The diagnosis and treatment of this disease, which has a high mortality rate, should be rapid. Although laboratory tests such as high-sensitivity troponin T are used to determine the diagnosis and classifications such as Grace scores are used to determine the prognosis, the search for new faster and more reliable biomarkers is ongoing. In our study, we aimed to investigate the diagnostic and prognostic value of Gp VI, which is thought to be one of these biomarkers, in acute coronary syndrome cases. Our study was conducted prospectively and single-centre with volunteers admitted to the emergency department. In our study, 25 patients diagnosed with non-ST-elevation myocardial infarction, 25 patients diagnosed with ST-elevation myocardial infarction and 25 control subjects who met the inclusion criteria were included. In our study, significance level was accepted as p<0.05. In our study, the mean age of the patients was 61.55±12.88 years in the control group, 66.0±12.9 years in the non-ST-elevation myocardial infarction group and 57.28±12.3 years in the ST-elevation myocardial infarction group. 32% of the control group, 20% of the non-ST-elevation myocardial infarction group and 40% of the ST-elevation myocardial infarction group were women. Gp VI levels were 1620.9±1134.7 in the non-ST-elevation myocardial infarction group and 2862.6±1499.6 in the ST-elevation myocardial infarction group. Gp VI levels were significantly higher in the non-ST-elevation myocardial infarction and ST-elevation myocardial infarction groups compared to the control group. Gp VI levels were also significantly higher in the ST-elevation myocardial infarction group than in the non-ST-elevation myocardial infarction group. There was a moderate positive correlation between Gp VI levels and Grace score, Heart score, troponin and BNP levels. In our study, it was determined that Gp VI can be used as a diagnostic and prognostic test for acute coronary syndromes. In the light of this study, we think that clearer results can be obtained by increasing the sample size.