Dijital liderliğin inovasyon performansına etkisinde örgütsel çevikliğin rolü
The role of organizational agility in the impact of digital leadership on innovation performance
- Tez No: 976921
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, İnovasyon Performansı, Örgütsel Çeviklik, Digital Leadership, Innovation Performance, Organizational Agility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde görev yapan yönetim kademesindeki personelin dijital liderlik özelliklerinin inovasyon performansı üzerindeki etkisinde örgütsel çevikliğin aracı rolünü incelemektir. Literatürde dijital liderlik ile inovasyon performansı arasındaki ilişkiye odaklanan çeşitli çalışmalar bulunmakla birlikte, bu ilişkide örgütsel çevikliğin aracı rolünü ele alan çalışmaların sınırlı sayıda olması, araştırmanın özgürlüğünü ve literatüre katkı potansiyelini artırmaktadır. Çalışmada anket yöntemi ile toplanan veriler istatistiksel analiz programları aracılığıyla analiz edilmiş ardından Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile hipotez testleri gerçekleştirilmiştir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 453 işletmeye anket gönderilmiş; geri dönen ve analize uygun bulunan 428 anketin verileri, istatiksel analiz yazılımları kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, dijital liderlik, örgütsel çeviklik ve inovasyon performansı arasında anlamlı ve güçlü ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma kapsamında test edilen dört hipotezden elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Dijital liderlik, inovasyon performansını doğrudan ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Dijital liderlerin yenilikçi stratejiler geliştirerek organizasyonların inovasyon süreçlerini iyileştirdiği görülmüştür. Dijital liderlik, örgütsel çevikliği olumlu yönde etkilemekte; çevik yapılar, dijital liderlerin yönlendirmesiyle daha hızlı ve etkili karar alma süreçleri geliştirebilmektedir. Örgütsel çeviklik, inovasyon performansını anlamlı bir şekilde etkilemekte; çevik organizasyonlar değişen çevresel koşullara hızlı uyum sağlayarak inovasyon kapasitelerini artırabilmektedir. Dijital liderlik ile inovasyon performansı arasındaki ilişkide örgütsel çeviklik tam aracılık rolü üstlenmektedir. Bu durum, dijital liderliğin etkisinin çeviklik düzeyine bağlı olarak güçlendiğini göstermektedir. Sonuç olarak, dijital liderlik ve örgütsel çeviklik dinamiklerinin birlikte ele alınması, işletmelerin inovasyon performansını artırmaları ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeleri açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Bu çalışma, dijital dönüşüm süreçlerinde liderlik ve çeviklik kavramlarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymakta; literatüre teorik katkı sunarken, uygulayıcılar için de yol gösterici nitelikte öneriler geliştirmektedir. Gelecekteki araştırmalar, bu ilişkilerin farklı sektörlerde ve organizasyonel yapılarda daha derinlemesine incelenmesine olanak tanıyarak dijital liderlik ve çeviklik ekseninde yeni stratejik açılımlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of organizational agility in the effect of digital leadership characteristics of management-level personnel working in small and medium-sized enterprises on innovation performance. While there are various studies in the literature focusing on the relationship between digital leadership and innovation performance, the limited number of studies addressing the mediating role of organizational agility in this relationship increases the originality of the research and its potential contribution to the literature. In the study, data collected through a survey were analyzed using statistical analysis programs, and hypothesis tests were conducted using Structural Equation Modeling (SEM). Surveys were sent to 453 companies selected using simple random sampling; the data from 428 surveys that were returned and found to be suitable for analysis were evaluated using statistical analysis software. The analysis results revealed significant and strong relationships between digital leadership, organizational agility, and innovation performance. The findings obtained from the four hypotheses tested in the study can be summarized as follows: Digital leadership directly and significantly affects innovation performance. It has been observed that digital leaders improve organizations' innovation processes by developing innovative strategies. Digital leadership positively affects organizational agility; agile structures can develop faster and more effective decision-making processes under the guidance of digital leaders. Organizational agility significantly affects innovation performance; agile organizations can increase their innovation capacity by quickly adapting to changing environmental conditions. Organizational agility plays a full mediating role in the relationship between digital leadership and innovation performance. This indicates that the impact of digital leadership is strengthened depending on the level of agility. In conclusion, addressing the dynamics of digital leadership and organizational agility together is of strategic importance for businesses to increase their innovation performance and gain a sustainable competitive advantage. This study highlights the need for a holistic approach to evaluating the concepts of leadership and agility in digital transformation processes; it contributes to the literature theoretically while also developing recommendations that serve as a guide for practitioners. Future research could enable a more in-depth examination of these relationships across different sectors and organizational structures, thereby facilitating new strategic developments in the areas of digital leadership and agility.