Kafein alımının metabolik sendrom bileşenleri üzerindeki etkisi
Effect of caffeine i̇ntake on metabolic syndrome components
  1. Tez No: 1005316
  2. Yazar: ONUR SUNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: çay, kahve, kafein, toplam kafein alımı, metabolik sendrom, lipit profili, tea, coffee, caffeine, total daily caffeine intake, metabolic syndrome, lipid profile
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Literatürde kafein tüketimi ile metabolik sendrom (MetS) ilişkisini inceleyen çok sayıda çalışma bulunmasına karşın, toplam günlük kafein alımını tüm kaynakları kapsayacak biçimde mg/gün olarak hesaplayıp MetS ile ilişkilendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada erişkinlerde toplam günlük kafein alımının nicel olarak hesaplanması ile MetS varlığı ve bileşenleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç-Yöntem: Araştırma tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı-analitik olarak tasarlandı. Katılımcılar 18–65 yaş erişkinlerden oluştu. Antropometrik ölçümler ve poliklinikte istenen rutin biyokimyasal test sonuçları kullanıldı. MetS tanısı Harmonizing the Metabolic Syndrome (2009) kriterlerine göre değerlendirildi. Kafein tüketim verileri literatürde bildirilen kafein içerikleri kullanılarak standardize edilip kaynaklara ait ortalama kafein değerleri hesaplandı. Veriler SPSS 23 ile analiz edildi, p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Toplam 472 katılımcının yaş ortalaması 34,46 yıl idi. MetS prevalansı %28,39 saptandı. Günlük toplam kafein alımı ortalama 279,15 mg idi ve yaş ile total kolesterol (TK), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve trigliserid (TG) ile pozitif korelasyon gösterirken (p<0,05) MetS kriter sayısı ile ilişkili değildi. Kaynak bazlı analizde çay ve granül kahveden alınan kafein ile çoğu metobolik parametre özellikle lipidler arasında pozitif yönlü; filtre kahve ve espressodan alınan kafeinle metobolik parametreler arasında negatif yönlü ilişkiler izlendi (p<0,05). Sonuç: Toplam günlük kafein alımı ile MetS kriter sayısı arasında anlamlı ilişki saptanmadı fakat kafein alımının TK, LDL kolesterol ve TG ile zayıf pozitif ilişkiler göstermesi, kafein maruziyetinin lipit profili üzerinde etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Kaynaklara göre ilişkinin yönünün değişmesi, kafein miktarı yanında kafein kaynağı, eşlik eden besin tüketimi, yaşam tarzı örüntüleri, genetik farklılıklar ve cinsiyet gibi etmenlerin sonuçları etkileyebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Although many studies have examined the relationship between caffeine consumption and metabolic syndrome (MetS), few have calculated total daily caffeine intake from all sources quantitatively as mg/day and evaluated its association with MetS. This study aimed to quantify total daily caffeine intake in adults and to investigate its association with the presence of MetS and its components. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional, descriptive-analytical study included adults aged 18–65 years. Anthropometric measurements and routine biochemical test results requested in the outpatient clinic were used. MetS was assessed according to the Harmonizing the Metabolic Syndrome (2009) criteria. Caffeine consumption data were standardized using caffeine contents reported in the literature, and mean caffeine values were calculated for each source. Data were analyzed using SPSS 23, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 472 participants were included, with a mean age of 34.46 years. The prevalence of MetS was 28.39%. Mean total daily caffeine intake was 279.15 mg and showed a positive correlation with age and with total cholesterol (TC), low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, and triglycerides (TG) (p<0.05), but was not associated with the number of MetS criteria. In source-based analyses, caffeine derived from tea and instant coffee was positively associated with most metabolic parameters, particularly lipids, whereas caffeine from filter coffee and espresso showed inverse associations with metabolic parameters (p<0.05). Conclusion: No significant association was found between total daily caffeine intake and the number of MetS criteria. However, the weak positive associations between caffeine intake and TC, LDL cholesterol, and TG suggest that caffeine exposure may affect the lipid profile. The direction of associations varying by source indicates that, in addition to caffeine amount, factors such as the caffeine source, accompanying food intake, lifestyle patterns, genetic differences, and sex may influence the outcomes.