Yüksek katlı konut asansörü tasarımı ve sonlu elemanlar yöntemi ile deprem yükü altında analizi
Design of a high-rise residential elevator and analysis under seismic loads using the finite element method
  1. Tez No: 1005327
  2. Yazar: ELİF SULTAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asansör Tasarımı, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Sismik Analiz, Dinamik Analiz, Yapısal Analiz, Elevator Design, Finite Element Method, Seismic Analysis, Dynamic Analysis, Structural Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yüksek katlı konut yapılarında kullanılan asansör sistemlerinin deprem etkileri altında güvenli ve kesintisiz çalışması modern kent yaşamının vazgeçilmez bir gerekliliğidir. Deprem sırasında asansör bileşenlerinde meydana gelebilecek yapısal hasarlar yalnızca sistem performansını düşürmekle kalmayıp aynı zamanda kullanıcı güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle, asansör sistemlerinin sismik davranışının ayrıntılı olarak değerlendirilmesi tasarım aşamasında kritik bir mühendislik zorunluluğu hâline gelmiştir. Bu çalışmada, yüksek katlı bir konut asansörünün temel mekanik bileşenleri üç boyutlu olarak modellenmiş ve deprem yükleri altındaki yapısal davranışı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Modelde ray bağlantıları, kabin yapısı, karşı ağırlık sistemi ve bağlantı elemanları ayrı ayrı ele alınmış; normal şartlarda ve deprem sırasında oluşan gerilme dağılımları ve yer değiştirme miktarları hem statik analiz hem de zaman tanım alanında gerçekleştirilen dinamik analiz ile incelenmiştir. Deprem yükü girdisi olarak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremine ait ivme kayıtları kullanılmış ve gerçek ivme verilerinin modele etkisi ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, asansör sisteminin belirli bölgelerinde gerilme yığılmalarının oluşabildiğini, özellikle taşıyıcı elemanlar ile bağlantı noktalarının deprem yüklerine karşı daha hassas davranış sergileyebildiğini göstermektedir. Bu bulgular, yüksek katlı yapılarda kullanılan asansör sistemlerinin sismik güvenliğinin artırılmasına yönelik önemli tasarım girdileri sunmakta; daha dayanıklı bileşen seçimi, uygun bağlantı detayları ve gelişmiş mühendislik stratejileri için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ensuring the safe and uninterrupted operation of elevator systems used in high-rise residential buildings under earthquake effects is an indispensable requirement of modern urban life. Structural damage that may occur in elevator components during an earthquake not only reduces the overall performance of the system but also poses a serious risk to user safety. For this reason, a detailed evaluation of the seismic behavior of elevator systems has become a critical engineering necessity during the design stage. In this study, all the main mechanical components of a high-rise residential elevator are modeled in three dimensions, and their structural behavior under earthquake load is analyzed using finite element method. The rail connections, cabin structure, counterweight system, and connection points are examined separately. Stress distributions and displacement values under normal conditions and during an earthquake are investigated using both static analysis and transient dynamic analysis performed in the time domain. In this study, the acceleration records of Kahramanmaraş earthquake dated February 6, 2023 are used as the seismic loading input, and the effects of real ground motion on the model are evaluated in detail. The findings indicate that stress concentrations may develop in certain regions of the elevator system, and that load-carrying components and connection points, in particular, may exhibit more sensitive behavior under earthquake loads. These findings provide important design inputs for improving the seismic safety of elevator systems used in high-rise buildings and form a basis for selecting more durable components, optimizing connection details, and developing advanced engineering strategies.