The effects of a community of inquiry facilitated instructional design on reflective thinking and writing skills in an online EAP course
Çevrimiçi akademik amaçlı İngilizce dersinde sorgulama topluluğu destekli öğretim tasarımının yansıtıcı düşünme ve yazma becerileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 1005362
  2. Yazar: ELMAS ONBAŞI GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik amaçlı İngilizce, Sorgulama topluluğu, Yansıtıcı düşünme, Yansıtıcı yazma, Yükseköğretim, Çevrimiçi eğitim, Çevrimiçi öğrenme, Öğretim tasarımı, Community of Inquiry, reflective thinking, reflective writing, instructional design, online learning, English for Academic Purposes (EAP), English for academic purposes, Community of inquiry, Higher education, Online education, Instructional design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Çevrimiçi Akademik Amaçlı İngilizce Dersinde Sorgulama Topluluğu Destekli Öğretim Tasarımının Yansıtıcı Düşünme ve Yazma Becerileri Üzerindeki Etkileri Yansıtıcı düşünme ve yansıtıcı yazma, öğrencilerin içerikle eleştirel biçimde etkileşim kurmalarını, deneyimlerini değerlendirmelerini ve yazı yoluyla anlam inşa etmelerini sağladığı için Akademik Amaçlı İngilizce (EAP) derslerinin ve akademik okuryazarlığın temel bileşenlerindendir. Ancak bu becerilerin çevrim içi öğrenme ortamlarında geliştirilmesi eğitimciler açısından önemli bir zorluk oluşturmaktadır. Bu çalışma, Sorgulama Topluluğu modeli çerçevesinde öğretim tasarımının çevrim içi bir akademik amaçlı İngilizce dersinde öğrencilerin yansıtıcı düşünme düzeyleri, yansıtıcı yazma düzeyleri ve yansıtıcı yazma performansı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, 48 lisans öğrencisinin katılımıyla yürütülmüş karma yöntemli bir tasarıma dayanmaktadır. Katılımcılar çevrim içi ENG 101 dersine kayıtlı olup, deney grubu (Sorgulama Topluluğu temelli öğretim) ve kontrol grubu (öğretmen merkezli öğretim) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup aynı öğretim programı ve materyalleri takip etmiş; ancak deney grubunda öğretim süreci Sorgulayıcı Topluluk ilkeleri doğrultusunda yapılandırılmıştır. Veri toplama sürecinde anketler, bir yansıtıcı yazma performans görevi ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Nicel analizler (t-testleri ve ANCOVA) deney grubundaki öğrencilerin yansıtıcı yazma düzeylerinde ve yansıtıcı yazım performans becerilerinde anlamlı gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Her iki grupta da genel yansıtıcı düşünme düzeyinde gelişim gözlenmiş olmakla birlikte, anlamlı farklılık özellikle yansıtıcı yazma boyutunda ve yansıtıcı yazım performansında deney grubu lehine ortaya çıkmıştır. Nitel bulgular bu sonuçları desteklemekte; öğrencilerin yansımalarının Bilişsel Varlık boyutunun Keşfetme (Exploration), Bütünleştirme (Integration) ve Çözümleme (Resolution) aşamalarıyla örtüştüğünü göstermektedir. Ayrıca işbirlikli sorgulama ve akran etkileşiminin öğrenmenin hem akademik hem de günlük yaşam bağlamlarında uygulanmasını desteklediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Sorgulama Topluluğu temelli öğretim tasarımının çevrim içi akademik amaçlı İngilizce derslerinde daha derin bilişsel katılımı ve aktif öğrenmeyi teşvik ederek yansıtıcı düşünme ve yazma becerilerini güçlendirdiğini göstermektedir. Bu çalışma, yükseköğretimde sorgulamaya dayalı ve yansıtıcı çevrim içi öğrenme ortamlarının önemini vurgulamakta ve öğrencilerin eleştirel ve yansıtıcı becerilerini destekleyen çevrim içi derslerin tasarlanmasına yönelik uygulamaya dönük öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF A COMMUNITY OF INQUIRY FACILITATED INSTRUCTIONAL DESIGN ON REFLECTIVE THINKING AND WRITING SKILLS IN AN ONLINE EAP COURSE Reflective thinking and writing are essential components of English for Academic Purposes (EAP) courses and academic literacy, as they enable learners to engage critically with content, evaluate experiences, and construct meaning through writing. However, fostering these skills in online learning environments remains a challenge for educators. This study, framed within the Community of Inquiry (CoI) model, investigated the effect of CoI-based instructional design on students' reflective thinking levels, reflective writing levels, and reflective writing performance assessment in an online EAP course. A mixed-methods design was employed with 48 undergraduate students enrolled in online ENG 101 course, divided into an experimental group (CoI-Facilitated Instruction) and a control group (Direct Instruction). Both groups followed the same curriculum and materials, but the experimental group participated in instruction guided by CoI principles. Data were collected using questionnaires, a reflective writing performance task, and a focus group interview. Quantitative analyses, including t-tests and ANCOVA, indicated that students in the experimental group showed significant improvements in reflective writing levels and higher-order reflective thinking, while both groups demonstrated some development in general reflective thinking. Qualitative findings confirmed these results, showing that students' reflections aligned with the Exploration, Integration, and Resolution phases of Cognitive Presence, and that collaborative inquiry and peer interaction supported the application of learning to academic and real-life contexts. These findings suggest that CoI-facilitated instructional design enhances reflective thinking and writing levels along with reflective writing performances in online EAP courses by promoting deeper cognitive engagement and active learning. The study highlights the value of inquiry-oriented and reflective online learning environments in higher education and offers practical guidance for designing online courses that support students' development of critical and reflective skills.