İlkokul ingilizce öğretmenlerinin teknoloji kullanımı ile ilgili yeterliklerine, algılarına ve tutumlarına ilişkin görüşleri
Primary school english teachers' views on their competencies, perceptions, and attitudes regarding technology use
  1. Tez No: 1005740
  2. Yazar: FÜSUN USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Teknoloji, Eğitim Teknolojisi, Öğretim Teknolojisi, Dil Öğretiminde Teknoloji, Education, Technology, Educational Technology, Instructional Technology, Technology in Language Teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul İngilizce öğretmenlerinin sınıfta eğitsel teknoloji kullanımına yönelik yeterlik düzeyleri, algıları ve eğitsel teknoloji kullanımının özelliklerine yönelik algılarını incelemektir. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Antalya iline bağlı merkez ilçelerde (Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu) görev yapan ilkokul İngilizce öğretmenleri dahil edilmiştir. Çalışmanın evrenini 198 ilkokul İngilizce öğretmeni, örneklemini 136 ilkokul İngilizce oluşturmaktadır. Örneklemin belirlenmesinde örneklem büyüklüğü Cochran (1962) formülü ile hesaplanarak 131 kişi olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada her bir ilçe küme olarak kabul edilmiştir. Her bir kümeden kümenin ağırlığına göre öğretmen sayıları belirlenmiştir ve ölçme aracı tesadüfi yöntem kullanılarak uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölüm olarak oluşturulmuştur. Birinci bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde öğretmenlerin eğitim teknolojisi yeterlikleri ve üçüncü bölümde öğretmenlerin eğitim teknolojisine yönelik tutum ve algıları ele alınmaktadır. Öğretmenlerin eğitsel teknoloji kullanımına ilişkin yeterliklerini, tutumlarını (olumlu bilişsel, olumsuz bilişsel, duyuşsal, davranışsal boyutlar) ve algılarını (basitlik/karmaşıklık, göreli avantaj, gözlemlenebilirlik boyutları) ölçmek amacıyla hazırlanmış ölçme aracı kullanılmıştır. Bu formda yer alan maddeler 5'li Likert tipi derecelendirme ölçeği ile yapılandırılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistiklerin yanı sıra parametrik testlerden t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile anlamlı fark görülen değişkenlerde Post-Hoc testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ilkokul İngilizce öğretmenlerinin eğitsel teknolojiye yönelik yeterlik düzeyleri genel olarak yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, yaş değişkeni anlamlı farklılık yaratmıştır. 46 yaş ve üzeri öğretmenlerin teknolojik araçlara dair yeterlik düzeyleri 20-35 yaş ve 36-45 yaş gruplarındaki öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. Kurs ve seminerlere yönelik algılar boyutunda erkek öğretmenlerin ve 20–35 yaş grubundaki öğretmenlerin daha olumlu değerlendirmelerde bulunduğu görülmüştür. İlkokul İngilizce öğretmenlerinin sınıfta eğitsel teknoloji kullanımına yönelik olumlu bilişsel tutum puanları yüksek düzeyde bulunmuştur. Bununla birlikte sınıfta eğitsel teknoloji kullanımına yönelik duyuşsal tutumları yaş değişkenine göre anlamlı bir fark göstermiştir. 46 yaş ve üzerindeki öğretmenlerin duyuşsal tutum puanları, 36-45 yaş grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni bilişsel tutumda; yaş değişkeni ise duyuşsal tutumda anlamlı fark oluşturmuştur. Erkek öğretmenler teknolojiye daha olumlu yaklaşırken, 46 yaş üstü öğretmenlerin duyuşsal algıları daha yüksektir. Basitlik/karmaşıklık boyutunda öğretmenlerin teknolojiyi karmaşık algıladıkları görülmüştür. Teknolojinin göreli avantajına yönelik algılar yüksek düzeydedir. Ancak bu boyutta da yaş faktörü belirleyici olmuş, ileri yaştaki öğretmenlerin göreli avantajının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine primary school English teachers' proficiency levels, perceptions regarding the use of educational technology in the classroom, and their perceptions of the characteristics of educational technology use. The study employed the survey model, one of the quantitative research methods. The participants included primary school English teachers working in the central districts of Antalya (Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, and Aksu) during the 2024–2025 academic year. The population of the study consists of 198 primary school English teachers, while the sample comprises 136 teachers. The sample size was calculated as 131 using the Cochran (1962) formula. In this study, each district was considered a cluster. The number of teachers from each cluster was determined based on the cluster's weight, and the measurement instrument was administered using a random sampling method. The data collection tool used in the research consists of three sections. The first section includes demographic information; the second section covers teachers' educational technology competencies; and the third section addresses teachers' attitudes and perceptions toward educational technology. A measurement tool designed to measure teachers' educational technology competencies, attitudes (positive cognitive, negative cognitive, affective, and behavioural dimensions), and perceptions (simplicity/complexity, relative advantage, and observability dimensions) was utilised. The items in this form were structured using a 5-point Likert-type scale. In the data analysis, descriptive statistics were used, as well as parametric tests, including t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA), with post-hoc tests applied to variables where significant differences were observed. According to the research results, the proficiency levels of primary school English teachers regarding educational technology were generally found to be high. However, the age variable created a significant difference. The proficiency levels of teachers aged 46 and over regarding technological tools were found to be higher than those in the 20–35 and 36–45 age groups. In the dimension of perceptions toward courses and seminars, it was observed that male teachers and those in the 20–35 age group made more positive evaluations. Primary school English teachers' positive cognitive attitude scores regarding the use of educational technology in the classroom were found to be at a high level. Nevertheless, their affective attitudes toward using educational technology in the classroom showed a significant difference according to the age variable. The affective attitude scores of teachers aged 46 and over were higher than those in the 36-45 age group. The gender variable created a significant difference in cognitive attitudes, while the age variable created a significant difference in affective attitudes. While male teachers approached technology more positively, the affective perceptions of teachers over the age of 46 were higher. In the simplicity/complexity dimension, it was observed that teachers perceived technology as complex. Perceptions regarding the relative advantage of technology are at a high level. However, age was also a determining factor in this dimension, as it was determined that the perception of relative advantage was lower among older teachers.