Breaking The Waves operasındaki kadın karakter Bess Mcneil'in toplumsal konumu bağlamında kimlik yapısı üzerine bir inceleme
An analysis on the identity structure of the female character Bess Mcneill in the opera Breaking The Waves in the context of her social position
- Tez No: 1005829
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Music, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güncel sanat, Kimlik, Opera, Toplumsal konum, Toplumsal rol, Çağdaş müzik, Contemporary art, Identity, Opera, Social status, Social role
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Missy Mazzoli'nin bestelediği Breaking The Waves operasındaki Bess Mcneill karakterinin toplumsal konumunu incelemekte olup, kadın karakterin kimlik özelliklerinin toplumsal konumu bağlamında nasıl yapılandığı sorusuna cevap aramaktadır. Lars von Trier'in 1996 yılında gösterime giren Breaking The Waves filminden uyarlanan opera, 1970'lerin İskoçya'sında geçen, dinî dogmalara sahip bir toplulukta yaşayan Bess Mcneill karakterinin hikâyesini anlatmaktadır. Çalışmanın amacı, Breaking The Waves operasındaki Bess Mcneill karakterinin toplumsal konumunu belirlemek ve kadın karakterin kimlik özelliklerinin toplumsal konumu bağlamında inceleyerek nasıl şekillendiğini ortaya koymaktır. Çalışma, operanın librettosu ve literatür taramasıyla elde edilen veriler ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada, niteliksel içerik analizi ve literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Bess Mcneill karakterinin toplumsal konumu bağlamında, kimlik özelliklerinin nasıl yapılandığını açıklamayı hedeflemiştir. Bu çalışma, örneklem olarak 2016 yılında prömiyeri yapılan Breaking The Waves operasındaki Bess Mcneill karakterini inceleyerek çağdaş operalardaki kadın karakterlerin toplumsal konumları bağlamında kimlik özelliklerinin tanımlanması açısından önem taşımaktadır. Bulgular, Bess karakterinin çocuksu ve naif ayrıca derin dini inançlara sahip ancak zorlayıcı durumlar karşısında zayıf olan bir karakter olarak yapılandığını göstermektedir. Tanrı ile iletişim kurduğuna dair inancı, Jan ile evliliği sonrasında dini inançları ve kocasının istekleri arasında savruluşu, kocasını iyileştirmek için kendini feda etme kararı, karakterin kimliğini şekillendiren temel odaklardır. Araştırma sonucunda, Bess Mcneill karakteri, yaşadığı toplumun dini dogmatik yapısı ve bireysel özgürlüğü arasında sıkışmış, fedakârlık ve aşk kavramlarını kendi gerçekliğinde yeniden yapılandıran bir kadın olarak temsil edilmektedir. Bu çalışma, çağdaş operalardaki kadın karakterlerin toplumsal konumları bağlamında kimlik özelliklerinin nasıl yapılandığını göstermesi bakımından literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca, karakterin iç çatışmalarını ve toplumsal konumunu yansıtmadaki rolünü de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the social position of the character Bess McNeill in Missy Mazzoli's opera Breaking the Waves and seeks to explain how the identity traits of the female character are constructed within the context of her social position. Adapted from Lars von Trier's 1996 film Breaking the Waves, the opera tells the story of Bess McNeill, who lives in a religiously dogmatic community in 1970s Scotland. The study aims to determine the social position of Bess McNeill in the opera and to reveal how her identity traits are shaped through the relationship between individual identity and the social structure surrounding her. The research is limited to the data obtained from the opera's libretto and a review of the relevant literature. Within this framework, qualitative content analysis supported by the literature review was employed as the primary research method. The findings indicate that the character of Bess is portrayed as childlike and naive, possessing strong religious beliefs yet appearing vulnerable when confronted with difficult situations. Her belief that she communicates directly with God, her oscillation between religious devotion and her husband Jan's wishes following their marriage, and her decision to sacrifice herself in order to heal him constitute the central elements shaping her identity. As a result, Bess McNeill emerges as a character caught between the dogmatic religious structure of her community and the desire for individual freedom, redefining the concepts of sacrifice and love within her own reality. By examining Bess McNeill in the opera Breaking the Waves, which premiered in 2016, this study contributes to the literature by highlighting how the identity traits of female characters in contemporary operas are constructed within the context of their social positions and internal conflicts.