The effects of translanguaging pedagogy on reading comprehension skills of high school students with A1-A2 English proficiency level
Dillerarası geçişliliğin A1-A2 İngilizce dil yetkinliğine sahip ortaöğretim öğrencilerinin okuma anlama becerilerine etkisi
  1. Tez No: 1005830
  2. Yazar: DUYGU KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. GÜLRU YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dillerarası Geçişlilik, Eğitsel Dillerarası Geçişlilik, Dilsel Repertuvar, Okuma Anlama Becerisi, İkinci dil öğrenimi, İngiliz dili, Translanguaging, Translanguaging Pedagogy, Linguistic Repertoire, Reading Comprehension, Second language learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği derslerin mevcut müfredatlarında (MEB 2018; MEB 2025)“sadece İngilizce kullanımı”politikası temel bir bileşen olmayı sürdürmektedir. Ancak okul bağlamlarındaki çeşitlilik ve öğrencilerin İngilizce yeterlik düzeylerindeki değişkenlikler nedeniyle, bu politikanın uygulanmasında sıklıkla zorluklarla karşılaşılmaktadır. Uygulamada, bu tür pratikler genellikle teşvik edilmemesine rağmen hem öğretmenlerin öğretim süreçlerini yönetmek hem de öğrencilerin anlamayı yapılandırıp akran desteği sağlamak amacıyla Türkçe kullanımına yönelmelerine neden olmaktadır. Bu durum hedef dile maruz kalma sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle derslerde birinci dil kullanımını sınırlandırmak ve sistematik bir hale getirmek önemlidir. Diller arası transferin öğrencilerin bildikleri tüm dillerden faydalanmaya olanak tanıyarak hedef dili geliştirdiği görülmüştür. Bu çalışma, diller arası transferin A1-A2 düzeyi İngilizce dil yetkinliğine sahip ortaöğretim öğrencilerinin okuma anlama becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu temel amacın yanı sıra; öğrencilerin bildikleri dillerin, baskın dillerinin ve mevcut dil seviyelerinin okuma anlama süreçlerine etkisi ile diller arası transferin eğitsel amaçlı kullanımına yönelik öğrenci görüşleri de araştırılmıştır. Bu çalışma, uygun örnekleme ile seçilen 49 dokuzuncu sınıf öğrencisi üzerinde, altı haftalık bir uygulama süreciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda tek gruplu ön test-son test yarı deneysel desen uygulanırken, nitel boyutunda ise etkinlik değerlendirme formları ve odak grup görüşmesi yoluyla veri toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, eşleştirilmiş örneklem t-testi, çoklu regresyon analizi ve içerik analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları diller arası transferin A1-A2 yetkinlik düzeyindeki öğrencilerin okuma anlama becerisine olumlu katkı sağladığını göstermiştir. Söz konusu katkının öğrencilerin kelime bilgisi düzeyi ile ilişkili olduğu, ancak dil seviyelerinin anlamlı bir fark yaratmadığı tespit edilmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin diller arası transferi okuma anlama sürecini destekleyen ve kolaylaştıran bir araç olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Bu desteğin özellikle hedef dilde başlangıç seviyesinde olan öğrenciler için yararlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma; diller arası transfer bağlamında eğitsel amaçlı ana dil kullanımının, hedef dil becerilerinin geliştirilmesine anlamlı katkılar sağladığını göstermiştir.Bu bağlamda, araştırma sonuçları alanyazına önemli eğitsel çıkarımlar sunmaktadır. Yabancı dil öğretmenlerinin, öğrencilerin sahip olduğu dilsel repertuvarı birer zenginlik ve kaynak olarak ders süreçlerine dahil etmeleri önerilmektedir. Müfredat tasarımlarında ana dil tamamen dışlanması yerine; hedef dil kullanımını aksatmayacak şekilde, sınırlandırılmış ve planlı bir biçimde sürece dahil edilmesinin öğretim verimliliğini artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The English-only policy remains a central component of the current curriculums for English (MoNE 2018; MoNE 2025) as a foreign language (EFL) classes. However, its implementation is often challenging due to the diversity of school contexts and the variability in students' English proficiency. In practice, although such practices are generally discouraged, they lead both teachers and students to resort to the use of Turkish for purposes such as managing instructional processes, structuring comprehension, and providing peer support. This situation negatively impacts target language exposure; therefore, it is essential to regulate the use of the first language (L1) and ensure it is applied systematically within lessons. Literature suggests that translanguaging pedagogy facilitates target language development by allowing students to leverage their entire linguistic repertoire. Accordingly, this study aims to examine the effect of translanguaging pedagogy on the reading comprehension skills of secondary school students with A1-A2 level English proficiency. Beyond this primary objective, the research investigates how students' known languages, dominant languages, and current proficiency levels influence the reading process, while also exploring student perspectives on the pedagogical application of translanguaging. The study was conducted with 49 ninth-grade students selected through convenience sampling over a six-week intervention period. A mixed-methods approach was employed, utilizing a single-group pretest-posttest quasi-experimental design for the quantitative dimension, while the qualitative dimension drew upon activity evaluation forms and focus group interview. Data were analyzed using descriptive statistics, paired samples t-tests, multiple regression, and thematic content analysis. The findings indicated that pedagogical translanguaging significantly enhanced the reading comprehension skills of students at A1-A2 proficiency levels, as evidenced by a substantial mean gain score (M = 11.4) and a statistically significant overall increase with a large effect size (d = 0.77). Results further revealed that while this contribution was significantly predicted by students' vocabulary levels, their language proficiency levels did not yield a significant difference. Qualitative data corroborated these results, showing that students perceived translanguaging as a scaffolding tool that facilitates the comprehension process, particularly for those at the beginner level. In conclusion, this study demonstrates that the strategic and pedagogical use of the L1 within a translanguaging pedagogy framework provides a meaningful contribution to target language development. The research findings offer significant pedagogical implications for the field. It is recommended that foreign language teachers leverage students' linguistic repertoires as a valuable asset and resource within the instructional process. Rather than the absolute exclusion of the L1 (native language) in curriculum design, judicious and planned integration without compromising target language input is expected to enhance overall teaching efficiency.