STEAM temelli etkinliklerin 6. sınıf kuvvetin etkisinde hareket ünitesinde öğrencilerin sorumluluk değeri ve STEAM'e yönelik tutumlarına etkisi
Effect of STEAM based activities on 6th grade students responsibility and attitudes toward STEAM in motion under force unit
  1. Tez No: 1005832
  2. Yazar: GİZEM ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL UMDU TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEAM eğitimi, STEAM education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri dersinde bulunan“Kuvvetin Etkisinde Hareket”ünitesine yönelik yürütülen STEAM odaklı etkinliklerin 6. sınıf öğrencilerinin fen öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeyleri ile STEAM'e yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Çalışma, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde yer alan bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan toplam 64 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem, STEAM etkinliklerinin uygulandığı deney grubu (30 öğrenci) ile MEB öğretim programı doğrultusunda derslerin işlendiği kontrol grubundan (34 öğrenci) oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak STEAM Tutum Ölçeği, Fen Öğrenmeye Yönelik Sorumluluk Ölçeği ile deney grubuna uygulanan STEAM Etkinlikleri Öğrenci Görüş Formu kullanılmıştır. Tutum ve sorumluluk ölçekleri her iki gruba uygulama xvi öncesi ve uygulama sonrası uygulanmıştır; öğrenci görüş formu yalnızca deney grubuna uygulama sonrası uygulanmıştır. Görüş formundan elde edilen nitel veriler, nicel bulguları desteklemek amacıyla içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Normallik varsayımı Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiştir. Sorumluluk ve STEAM tutumuna ilişkin ön test–son test farklarını incelemek amacıyla deney ve kontrol gruplarında bağımlı örneklem t-testleri, gruplar arası karşılaştırmalar için ise bağımsız örneklem ttestleri uygulanmıştır. Etki büyüklükleri Cohen's d katsayısı ile hesaplanmıştır. Öğrenci görüş formundan elde edilen nitel veriler içerik analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, STEAM etkinliklerinin uygulandığı deney grubunda fen öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeylerinde anlamlı bir değişim oluşturmadığını, buna karşın STEAM'e yönelik tutumlarının anlamlı düzeyde arttığını göstermiştir. Kontrol grubunda ise her iki değişkende de anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Öğrenci görüşleri, STEAM etkinliklerinin dersi daha ilgi çekici hâle getirdiğini, öğrencilerin derse aktif katılımını artırdığını ve öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirdiğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, STEAM temelli öğretimin özellikle öğrencilerin STEAM disiplinlerine yönelik tutumlarının geliştirilmesinde etkili olduğunu; ancak sorumluluk değeri üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of STEAM-oriented activities implemented in the“Motion Under the Influence of Force”unit of the Science course on sixthgrade students' responsibility levels toward learning science and their attitudes toward STEAM. The study was conducted using a pretest–posttest control group quasi-experimental design. The study sample comprised 64 students enrolled in a public middle school in Istanbul during the 2025–2026 academic year. The sample included an experimental group (30 students) in which STEAM-based activities were implemented, and a control group (34 students) in which instruction was conducted in accordance with the Ministry of National Education curriculum. Data were collected using the STEAM Attitude Scale, the Science Learning Responsibility Scale, and the STEAM Activities Student Opinion Form. The attitude and responsibility scales were administered to both groups before and after the five-week instructional process, whereas the student opinion form was administered only to the experimental group after the implementation. Qualitative data obtained from the opinion form were analyzed using content analysis to support the quantitative findings. Quantitative data were analyzed using SPSS. The assumption of normality was examined using the Shapiro–Wilk test. Paired-samples t-tests were conducted to examine pretest–posttest differences in responsibility and STEAM attitudes within the experimental and control groups, while independent-samples t-tests were used for between-group comparisons. Effect sizes were calculated using Cohen's d coefficient. The findings of the study revealed that STEAM-based activities did not result in a significant change in students' responsibility levels toward learning science in the experimental group; however, a statistically significant increase was observed in their attitudes toward STEAM. No significant differences were found in either variable in the control group. Student opinions indicated that STEAM activities made the lessons more engaging, increased students' active participation, and made the learning process more enjoyable. These results suggest that STEAM-based instruction is effective in improving students' attitudes toward STEAM disciplines; however, its effect on responsibility values appears to be limited.