Linking perceived distributed leadership to organizational citizenship behavior in Turkish software development companies:The mediating role of psychological empowerment and work engagement
Türkiye'deki yazılım geliştirme şirketlerinde algılanan dağıtık liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi: Psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlığın aracılık rolü
  1. Tez No: 1006091
  2. Yazar: KAMAL ELKAFARNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. ÖYKÜ İYİGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtılmış Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Psikolojik Güçlendirme, İşle Bütünleşme, Yazılım Geliştirme, Paylaşılan liderlik, Örgütsel davranış, Distributed Leadership, Organizational Citizenship Behavior, Psychological Empowerment, Work Engagement, Software Development, Psycholojical empowerment, Organizational behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, Türkiye'deki yazılım geliştirme şirketlerinde algılanan dağıtılmış liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi incelemekte; psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlığı paralel aracılık değişkenleri olarak modellemektedir. Yenilikçi ancak yapısal açıdan kırılgan bir sektörde çalışma, dağıtılmış liderliğin çalışanların özerklik, katılım ve paylaşılan sorumluluk algılarıyla nasıl ilişkilendiğine odaklanmaktadır. Türkiye'deki yazılım profesyonellerinden elde edilen kesitsel anket verisi 550 geçerli yanıttan oluşmaktadır. Önerilen ilişkiler, yanlılık düzeltilmiş bootstrap dolaylı etki tahminleriyle birlikte yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, algılanan dağıtılmış liderliğin psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlık ile pozitif ilişkili olduğunu; bu iki durumun da örgütsel vatandaşlık davranışıyla pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlık üzerinden dolaylı ilişkiler anlamlıdır; algılanan dağıtılmış liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki doğrudan ilişki ise anlamlılığını korumakta olup bu durum kısmi aracılıkla tutarlıdır. Daha uzun kıdeme sahip çalışanlar ve yazılım geliştiriciler, diğer gruplara kıyasla daha yüksek algılanan dağıtılmış liderlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı bildirmektedir. Bu sonuçlar, dağıtılmış liderlik literatürünü eğitim alanı dışına taşıyarak bilgi-yoğun bir bağlamda dağıtılmış liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki iki psikolojik yolu göstermektedir. Uygulamada firmalar, karar haklarını resmileştirmeyi, çevik rutinlerde kolaylaştırıcılık rollerini döngüsel biçimde yürütmeyi, koçluk kapasitesini güçlendirmeyi ve psikolojik güçlendirme ile işe adanmışlığı örgütsel vatandaşlık davranışının öncü göstergeleri olarak izlemeyi değerlendirebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines how perceived distributed leadership is associated with organizational citizenship behavior in Türkiye's software-development companies, with psychological empowerment and work engagement modeled as parallel intervening variables. In an innovative yet structurally fragile sector, the study focuses on how practitioners' perceptions of distributed leadership relate to autonomy, participation, and shared accountability. A cross-sectional survey of software practitioners in Türkiye yielded 550 valid responses. The hypothesized relationships were tested using structural equation modeling with bias-corrected bootstrapped indirect effects. The results indicate that perceived distributed leadership is positively associated with psychological empowerment and work engagement, and both are positively associated with organizational citizenship behavior. The indirect associations through psychological empowerment and through work engagement are significant, while the direct association between perceived distributed leadership and organizational citizenship behavior remains significant, consistent with partial mediation. Longer-tenured employees and software developers report higher perceived distributed leadership and organizational citizenship behavior than other groups. The findings extend distributed leadership evidence beyond education by showing two psychological pathways linking distributed leadership to organizational citizenship behavior in a knowledge-intensive context. Practically, companies may formalize decision rights, rotate facilitation roles in agile routines, strengthen coaching capacity, and monitor empowerment and engagement as early indicators of citizenship behavior.