The role of ethnocentrism, acculturation, and price sensitivity in shaping brand loyalty toward HANA brand among Syrian migrants
Suriyeli göçmenler arasında HANA markasına yönelik marka sadakatinde etnosentrizm, kültürleşme ve fiyat duyarlılığının rolü
- Tez No: 1006125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK YAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akkültürasyon, Fiyat Duyarlılığı, Marka Bağlılığı, Suriyeli Göçmenler, Tüketici Etnosentrizmi, Etnosentrizm, Kültürleşme, Referans fiyat, Türk-Suriye ilişkileri, Vefa, Acculturation, Brand Loyalty, Consumer Ethnocentrism, Price Sensitivity, Syrian Migrants, Ethnocentrism, Reference price, Turkish-Syrian relations, Loyalty
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Tüketici etnosentrizmi, fiyat duyarlılığı ve kültürleşme (akkültürasyon) kesişimi, Türkiye bağlamında Suriyeli göçmenlerin HANA markasına yönelik bağlılığını etkileyen temel faktör olarak ele alınmıştır. Bu araştırma, göçmen tüketicilerin bir“ana vatan markasına”bağlılığında kültürel kimlik unsurları ile ekonomik dinamiklerin etkisini açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışma üç araştırma sorusu etrafında yapılandırılmıştır: etnosentrizmin marka bağlılığını yordayıp yordamadığı, fiyat duyarlılığının marka bağlılığı üzerinde negatif etkisinin olup olmadığı ve kültürleşmenin etnosentrizm ile marka bağlılığı arasındaki ilişkide aracılık rolü üstlenip üstlenmediği. Araştırmada nicel betimsel yaklaşım benimsenmiş; amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 152 Suriyeli göçmenden Typeform aracılığıyla anket verisi toplanmıştır. Verilerin çıkarımı için Python, veri düzenleme ve analiz süreçleri için SPSS kullanılmış; ki-kare, korelasyon ve regresyon gibi istatistiksel testlerden yararlanılmıştır. Bulgular, marka bağlılığının orta düzeyde olduğunu göstermektedir (M = 2,92; SS = 0,48). Fiyat duyarlılığı ile marka bağlılığı arasında anlamlı doğrusal bir ilişki tespit edilmemiştir (r = -0,048; p = 0,560). Etnosentrizmin etkisi ise sınırda anlamlılık düzeyinde kalmıştır (p = 0,078). Buna karşılık çoklu regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış (p = 0,332) ve hipotezler desteklenmemiştir. Bu sonuçlar, göçmen tüketici davranışlarında kültürel ve ekonomik etkenlerin doğrusal ve basit ilişkilerle açıklanamayacak ölçüde karmaşık bir yapı sergilediğine işaret etmektedir. Elde edilen bulguların, göçmenlerin ihtiyaç ve tercihlerini daha iyi karşılayacak kültürel açıdan duyarlı pazarlama yaklaşımlarının ve uyum politikalarının geliştirilmesinde eğitimciler ve politika yapıcılar için yol gösterici bir çerçeve sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The intersection of consumer ethnocentrism, price sensitivity, and acculturation is the major factor that influences the loyalty of Syrian migrants to Hana brand in the Turkish context. This research aimed at explaining the influences of cultural identity and economic forces on the loyalty of migrants to a homeland brand. There were three research questions that investigated whether ethnocentrism predicts brand loyalty, whether price sensitivity has a negative effect on brand loyalty, and whether acculturation mediates the relationship between ethnocentrism and brand loyalty. Quantitative descriptive research was carried out, using a Typeform survey of 152 Syrian migrants who were pu osively sampled. Python was used to extract data, SPSS to wrangle, and statistical tests such as chi-square, correlation, and regression tests were used. The findings indicated a moderate brand loyalty (M = 2.92, SD = 0.48) and no significant linear correlation between price sensitivity and brand loyalty (r = -0.048, p = 0.560). The effect of ethnocentrism was marginally significant (p = 0.078), whereas the multiple regression model was not significant (p = 0.332), which does not support the hypotheses. These results indicate the complexity of cultural and economic influences on the consumer behavior of migrants and provide the educators and policymakers with information on how to develop culturally sensitive marketing and integration policies to meet the needs and preferences of migrants.