Sub Saharan African students in Gaziantep: Economic and cultural challenges
Gaziantep'te Sub Saharan Afrika öğrencileri: Ekonomik ve kültürel zorluklar
- Tez No: 639639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültürlenme, Kültürlerarası Uyum, Etnosentrizm, Stereotip, Ayrımcılık, Acculturation, Cross-cultural adaptation, Ethnocentrism, Stereotype, Discrimination
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu küreselleşmiş dünyada, yüksek öğrenim kurumlarının uluslararasılaşması bir eğilim haline geldi. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler- en gelişmiş ülkeler- nitelikli eğitim kurumlarına çok sayıda uluslararası öğrenci almaya başladı. Bu eğilim, eğitimlerini uluslararası alanda sürdürmek isteyen birçok yetenekli öğrenciyi cezbetmektedir. Dünya çapında üniversitelerin uluslararasılaşmasında öğrenci değişim programları, stajlar ve burslar rol oynamaktadır. Öğrenciler bu fenomenin bir parçası olmak ve kaliteli eğitim almak için hem de daha iyi fırsatlar yakalamak için çabalamaya başladı. Son yıllarda uluslararası öğrencilerin hareketi, yüksek öğrenim kurumlarının sunduğu fırsatların erişilebilirliğini kolaylaştıran teknolojilerin ortaya çıkmasıyla artmıştır. Bu çalışma, özellikle Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Gaziantep'teki Sahra altı Afrikalı öğrencilere odaklanmaktadır. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin kabulü onlarca yıl önce başlamış olsa da- başta Türk Cumhuriyetlerinden olmak üzere- ülke son zamanlarda en iyi uluslararası öğrencilerin destinasyonlarından biri haline geldi. Uluslararası öğrencilerin bir parçası olarak, Sahra Altı Afrikalı öğrenciler bu eğitim hareketinde önemli bir sayıyı oluşturuyor. Bu çalışma, Sahra altı Afrikalı öğrencilerin Gaziantep'teki yaşam durumlarının değerlendirilmesi ve anlaşılmasına vurgu yapmaktadır. Çalışma Sahra Altı Afrikalı öğrencilerin Türkiye'ye göç için itme ve çekme faktörlerini, kültürel uyum sürecini ve farklı bir ortamda Afrikalı öğrenciler olarak karşılaştıkları zorlukları açıklamaktadır. Bu araştırma için derinlemesine görüşme yöntemi uygulanmıştır. 21 öğrenci ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma, öğrencilerin Gaziantep'te kaldıkları süre boyunca karşılaştıkları kültürel ve ekonomik zorlukları ortaya çıkarmıştır. Sahra altı Afrikalı öğrenciler için en önemli zorluklar olarak dil, kültürel uyum, finansman eksikliği, klişeler ve olumsuz tutumlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this globalized world, the internationalization of higher educational institutions became a trend. Countries around the world —mostly developed countries— recruiting a high number of international students in their highly qualified educational institutions. The trend attracts many talented students who want to pursue their education in the international arena. Scholarships, student exchange programs, internships, and fellowships have been playing a role in the internationalization of universities around the world. To be a part of this phenomenon and acquire quality education, students started striving for better opportunities. International students' movement in recent times has increased with the emergence of technologies facilitating the accessibility of opportunities offered by higher educational institutions. The study focuses particularly on the Sub Saharan African students in Gaziantep — one of the biggest cities in Turkey. Even though the recruitment of international students in Turkey started decades ago to recruit students, primarily from Turkic Republics, the country became one of the top international students' destinations in recent times. As a part of international students, Sub Saharan African students share a certain number in this educational movement. This study stress on assessing and understanding the living condition of Sub Saharan African students in Gaziantep. The study explains the push and pull factors for Sub Saharan African students' migration to Turkey, the cultural adaptation process, and the challenges they face as African students in a different environment. For this research, semi-structured deep interview data collection method was applied. Twenty-one students were selected purposely and took part in the interview. The study found out the cultural and economic challenges, which the students encounter in Gaziantep during their stay. Language, cultural adaptation, shortage of finance, stereotypes and negative attitudes were discovered as the most important challenges for the Sub-Saharan African students.