Denetim kalitesinin denetçi görüşüne etkisi: Borsa İstanbul'da bir analiz
The effect of audit quality on auditor's opinion: An analysis in Borsa İstanbul
- Tez No: 1006141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, Borsa İstanbul, Kalite, Kilit denetim konuları, Lojistik regresyon analizi, Independent audit, İstanbul Stock Exchange, Quality, Key audit matters, Logistic regression analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu tez, denetim kalitesini etkileyen faktörlerin denetçi görüşü üzerindeki etkisini Borsa İstanbul imalat sektörü örneğinde incelemektedir. 2020-2023 dönemini kapsayan 628 firma-yılı gözlemi üzerinden gerçekleştirilen Lojistik Regresyon Analizi sonucunda, işletmelerin iflas olasılığının ve denetçilerin aldığı etik/bağımsızlık eğitim saatinin olumlu görüş dışında bir denetim görüşü verilmesi olasılığını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı saptanmıştır. Buna karşın, denetim firmasının Big 4 olması, ilgili yılda KGK/SPK tarafından inceleme geçirmiş olması ve bağımsız denetim raporunda yer alan kilit denetim konusu sayısının söz konusu olasılığı anlamlı bir biçimde azalttığı tespit edilmiştir. Denetim firmasının sektör uzmanlığı, denetim firması ile müşteri işletme arasındaki ilişki süresi, sorumlu denetçinin son üç yılda aynı müşterinin denetiminde en az iki kez bulunması, ücret bağımlılığı, sorumlu denetçi başına düşen yıllık gelir, etik ve bağımsızlık dışındaki eğitim saatleri ile müşteri işletme büyüklüğünün denetçi görüşü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effect of factors affecting audit quality on auditor opinion using the example of the manufacturing sector on the Borsa Istanbul. Using 628 firm-year observations the years between 2020-2023, Logistic Regression Analysis shows that the probability of bankruptcy and auditors ethics/independence training hours significantly increase the likelihood of issuing an audit opinion other than unqualified. Conversely, it was found that the audit firm being one of the Big 4, having been inspected by the KGK/SPK in the relevant year, and the number of key audit matters included in the independent audit report significantly reduced this probability. The audit firm's sector specialization, the tenure of the relationship between the audit firm and the client, the audit partner having been involved in the audit of the same client at least twice in the last three years, fee dependency, annual revenue per audit partner, training hours other than ethics and independence, and the size of the client were found to have no statistically significant effect on the auditor's opinion.