Lev Nikoloyeviç Tolstoy ve eğitim anlayışı
Lev Nikolyevic Tolstoy and his educational approach
- Tez No: 1006268
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lev Nikoloyeviç Tolstoy, eğitim anlayışı, Yasnaya Polyana, eğitim reformu, özgür eğitim, Lev Nikolayevich Tolstoy, educational philosophy, Yasnaya Polyana, educational reform, free education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Tarihin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Lev Nikoloyeviç Tolstoy, edebiyatçı kimliğinin yanı sıra filozof, asker ve düşünür kimlikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Ancak onun çok yönlü kişiliği içerisinde göz ardı edilmemesi gereken en önemli yönlerden biri, eğitim reformcusu olarak ortaya koyduğu düşünceleridir. Bu çalışmanın amacı, Tolstoy'un yaşamı ve eserleri incelenerek onun eğitim anlayışını ortaya koymak ve bu anlayışın şekillenmesinde etkili olan düşünür ve akımları analiz etmektir. Çalışmada öncelikle Tolstoy'un hayatına genel bir bakış sunulmuş, ardından eğitim hayatı, felsefi görüşleri, edebi kişiliği ve eserleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda, Tolstoy'un insana ve topluma bakışı, kültürel anlayışı ve eğitim üzerine geliştirdiği düşünceler ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler doküman analizi tekniğiyle elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Tolstoy'un birey merkezli, özgürlükçü, eşitlikçi değerler etrafında şekillenen ve çocukların serbestliğini esas alan özgün bir eğitim anlayışı geliştirdiği ortaya konulmuştur. Ayrıca, dönemin mevcut eğitim uygulamalarına eleştirel bir yaklaşım sergilediği ve kendi eğitim anlayışını uygulamak üzere Yasnaya Polyana okulunu kurduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda Tolstoy'un eğitim görüşlerinin, yaşadığı dönemden günümüze kadar değerini koruyan ve modern eğitim tartışmalarına katkı sağlayan önemli bir miras niteliğinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lev Nikoloyevich Tolstoy, recognized as one of the most significant figures in history, is widely known as a writer, philosopher, and soldier. However, beyond his literary identity, one of the most notable aspects of his multifaceted personality is his role as an educational reformer. The purpose of this study is to examine Tolstoy's life and works in order to reveal his educational philosophy and to analyze the intellectual influences that shaped his approach to education. The study first provides an overview of Tolstoy's life, including his birth, family background, educational experiences, philosophical views, literary identity, and major works. Within this framework, his perspectives on human nature, his approach to society and culture, and his ideas concerning the aims and methods of education are discussed under separate headings. The study employs a qualitative research design, with data collected through document analysis. Findings indicate that Tolstoy developed a unique educational model centered on the individual, shaped by values of freedom and equality, and emphasizing the autonomy of children in the learning process. Furthermore, it is revealed that Tolstoy adopted a critical stance toward the educational practices of his time and sought to implement his own educational philosophy in the school he established at Yasnaya Polyana. In this respect, his views on education represent a valuable legacy that remains significant in contemporary debates on education.