Bebeği hastanede yatan ve yatmayan annelerin emzirme sorunları ve emzirme özyeterliğinin değerlendirilmesi
Assessment of breastfeeding problems and breastfeeding self-efficacy in mothers with and without hospitalized infants
  1. Tez No: 1006718
  2. Yazar: NİDA NUR DOYMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM KIZILER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme özyeterlik, emzirme sorunları, Breast milk, breastfeeding self-efficacy, breastfeeding problems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bebeği hastanede yatan ve bebeği ayaktan tedavi alan 181 annenin emzirme özyeterlik düzeyi ve emzirme sorunlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Emzirme Özyeterlik Ölçeği (EÖYÖ)”ve“Emzirme Sorunları Değerlendirme Ölçeği (ESDÖ)”kullanılmıştır. Veriler, Temmuz–Ekim 2025 tarihleri arasında annelerle yüz yüze görüşme ve uygun ortamda ölçeklerin doldurulması yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 22.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir Çalışmada annelerin sosyo-demografik, gebelik, bebek ve emzirme özellikleri ile emzirme özyeterlik ve sorunları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu 30 yaşın altında (%65,2), üniversite ve üzeri eğitimli (%46,4), çalışmayan (%72,9) ve sosyal güvencesi olan (%80,1) annelerden oluşmaktadır. Annelerin %85,1'i emzirme eğitimi almış olup, eğitim çoğunlukla sağlık çalışanları tarafından sağlanmıştır. Hastanede yatan annelerin %93,9'u hastane ortamının emzirmeyi zorlaştırdığını belirtmiş ve emzirmeyi“zor”veya“çok zor”olarak değerlendirmiştir. Ayaktan tedavi alan anneler ise emzirmeyi“kolay”veya“çok kolay”bulmuştur. Bebeği hastanede yatan ve ayaktan tedavi alan annelerde eğitim durumu, her iki grup için de emzirme özyeterlik puanlarını etkileyen tek sosyo-demografik değişken olup, ilköğretim mezunu annelerin puanları lise ve üniversite mezunlarına göre daha düşüktür (p<0,001). Ayrıca, bebeğin son bir yıl içindeki hastaneye yatma sıklığı, özellikle hastanede yatan annelerde emzirme sorunları puanları ile ilişkilidir (p=0,004). Emzirme özyeterlik puanları, ayaktan tedavi alan annelerde (48,71±11,15) hastanede yatan annelere (36,91±5,89) göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Emzirme sorunları puanları ise hastanede yatan annelerde daha yüksek olup gruplar arası fark anlamlıdır (p<0,001). Alt boyutlar incelendiğinde mekanik endişeler, sürece ait endişeler, süt yetersizliği, memeye ilişkin ve sosyal endişeler açısından da hastanede yatan anneler daha yüksek puan almıştır. Sonuç olarak, bebeği hastanede yatan annelerin emzirme özyeterlik düzeyi daha düşük, emzirme sorunları daha yüksek olup, eğitim ve hastaneye yatış sıklığı bazı alt gruplarda etkili olmuştur. Araştırma, özellikle hastanede yatan bebeklerin annelerine yönelik emzirme destek programlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the breastfeeding self-efficacy levels and breastfeeding problems of 181 mothers whose infants were hospitalized and those whose infants received outpatient treatment. The data collection tools used in the study were the“Descriptive Information Form”, the“Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES)”, and the“Breastfeeding Problems Assessment Scale (BPA)”. Data were collected between July and October 2025 through face-to-face interviews with mothers and the completion of the scales in an appropriate setting. The data obtained were evaluated using descriptive statistics, t-tests, ANOVA, and Pearson correlation analysis with SPSS 22.0 software. The study evaluated the relationships between mothers' socio-demographic, pregnancy, infant, and breastfeeding characteristics and their breastfeeding selfefficacy and problems. The majority of participants were mothers under 30 years of age (65.2%), with a university degree or higher (46.4%), unemployed (72.9%), and with social security coverage (80.1%). 85.1% of mothers had received breastfeeding education, mostly provided by healthcare professionals. 93.9% of hospitalized mothers reported that the hospital environment made breastfeeding difficult, rated it as“difficult”or“very difficult.”Mothers receiving outpatient treatment found breastfeeding to be“easy”or“very easy.”Educational status was the only socio-demographic variable affecting breastfeeding self-efficacy scores for both hospitalized and outpatient mothers; mothers with primary school education scored lower than those with high school and university degrees (p<0.001). Furthermore, the frequency of hospitalization of infants in the past year was associated with breastfeeding problem scores, particularly in hospitalized mothers (p=0.004). Breastfeeding self-efficacy scores were significantly higher in outpatient mothers (48.71±11.15) compared to hospitalized mothers (36.91±5.89) (p<0.001). Breastfeeding problems scores were also higher in hospitalized mothers, with a statistically significant difference between the groups (p<0.001). When examining the sub-dimensions, hospitalized mothers scored higher in mechanical concerns, process-related concerns, milk insufficiency, breast-related concerns, and social concerns. In conclusion, mothers whose babies are hospitalized have lower breastfeeding self-efficacy levels and higher breastfeeding problems, and education and hospitalization frequency were influential factors in some subgroups. The study emphasizes the importance of breastfeeding support programs, particularly for mothers of hospitalized babies.