Burun antropometrik ölçümlerinin estetik algısına etkisi
The effect of nazal anthropometric measurements on aesthetic perception
- Tez No: 1006731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-kulak-burun-boğaz, Surgery-otorhinolaryngologic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, burun antropometrik ölçümlerinin estetik algı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan, yaş aralığı 20-49 olan ve burun bölgesinde cerrahi müdahale geçmişi bulunmayan 300 gönüllü sağlık personeli (150 erkek, 150 kadın) dahil edilmiştir. Katılımcılar 20-29, 30-39, 40-49 olmak üzere üç yaş grubu şeklinde incelenmiştir. Bireylerin nazal yükseklik, morfolojik nazal genişlik, nazal kök genişliği ve nostril uzunlukları ölçülmüş ayrıca burun indeksleri hesaplanmıştır. Estetik algı ve yüz estetiğine ilişkin değerlendirmeler çevrimiçi anket yoluyla tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS programında yapılmıştır. Verilere göre, burun antropometrik ölçümleri açısından cinsiyetler arasında belirgin farklılıklar gözlenmiş ve erkeklerdeki tüm ölçüm kadınlara kıyasla yüksek bulunmuştur. Yaş grupları arasında burun ölçümleri bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Her iki cinsiyette de leptorrhine burun tipine rastlanılmış, erkeklerdeki nazal indeks değerlerinin kadınlardan yüksek olduğu saptanmıştır. Bulgularımıza göre, burun antropometrik ölçümleri cinsiyetler arasında anlamlı farklılıklar göstermiştir. Burun ölçümleri ile estetik algı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamakla beraber estetik tercihlerin değerlendirilen nazal parametreye göre değiştiği ve estetik algısının bütüncül yapı sergilediği gözlemlenmiştir. Bu verilerin, rinoplasti planlamasında popülasyona ve cinsiyete özgü referans değerlerin belirlenmesine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to examine the aesthetic perception range of nasal anthropometric measurements. The study included 300 volunteer healthcare personnel (150 men, 150 women) working at Sakarya Training and Research Hospital, aged 20-49, with no history of nasal surgery. Participants were divided into three age groups: 20-29, 30-39, and 40-49 years old. Nasal spacing, morphological nasal width, nasal root width, and nostril lengths were measured, and the nasal index was calculated. Aesthetic perception and facial appearance assessments were determined via an online questionnaire. The obtained data were analyzed using the SPSS program. According to the data, significant differences were observed between genders in terms of all nasal anthropometric measurements, with measurements higher in men compared to women. No significant difference was found in nasal measurements between age groups. The leptorrin nasal type was observed in both genders, with nasal index values higher in men than in women. According to our findings, there are significant differences in nasal anthropometric measurements between males and females. Statistically significant relationships were found between nasal measurements and aesthetic perception, revealing that aesthetic preferences vary according to nasal parameters and exhibit a holistic structure of aesthetic perception. We believe this record will contribute to the determination of gender-specific reference values in rhinoplasty procedures.